Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 december 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over Cells4health


1.

Bent u op de hoogte van het bestaan van het centrum Cells4health waarin stamcellenbehandelingen worden aangeboden aan patiënten met ernstige en ongeneeslijke ziektes? 1


2.

Om wat voor centrum gaat het? Betreft het hier een privé-kliniek? Is hier vergunning aan verleend en op basis van welke criteria en regelgeving vond dit plaats? Werkt dit centrum samen met reguliere ziekenhuizen of andere gezondheidszorginstellingen?


3.

Klopt het dat dit centrum patiënten met ernstige aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en de dodelijke spierziekte ALS, misleid en beweert de gezondheidstoestand van deze patiënten te verbeteren door bij hen stamcellen weg te halen? Zo ja, wat vindt u hiervan? Wat vindt u ervan dat wetenschappelijk geen bewijs bestaat dat deze therapie werkt?


4.

Klopt het dat de Inspectie voor de gezondheidszorg meerdere klachten heeft gekregen van neurologen? Deelt u de mening dat, mochten deze klachten kloppen, dit centrum onverantwoord bezig is en het centrum onmiddellijk moet stoppen met deze behandelingen?


5.

Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg op te dragen naar dit centrum onderzoek te doen en met maatregelen te komen die de patiënten dienen te beschermen?


1. Het Algemeen Dagblad d.d. 17 december 2005



---- --