ABN AMRO

Amsterdam, 19 december 2005

ABN AMRO richt Foundation op en investeert EUR 5 mln per jaar in armoedebestrijding De Raad van Bestuur van ABN AMRO heeft besloten tot de oprichting van een `Foundation' met het doel een verdere bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede in de wereld. De oprichting van de `ABN AMRO Foundation' is onderdeel van het beleid van de bank om duurzame ontwikkeling te bevorderen in de landen waar de bank aanwezig is. De bank investeert ieder jaar EUR 5 mln in de Foundation. De Foundation selecteert projecten die zijn gericht op het verwerven van een inkomen en het verhogen van de levensstandaard van individuen en locale gemeenschappen.

Gisteren verrichtte de ABN AMRO Foundation in Kaapstad (Zuid-Afrika) zijn eerste bijdrage. De eerste directeur van de ABN AMRO Foundation, Sandra Kingma, overhandigde een cheque van EUR 250.000 aan het `Rural Wealth Creation Project'. Dit project, waarin de bank samenwerkt met Oxfam International, geeft vrouwen in KwaZulu-Natal de kans om hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Het doel is een betere toekomst realiseren voor hun families en de gemeenschappen waarin zij actief zijn.

Over het Rural Wealth Creation Project (RWCP) in KwaZulu-Natal KwaZulu-Natal, behorend tot de drie armste regio's van Zuid-Afrika, wordt gekenmerkt door een hoge werkloosheid, een HIV/AIDS-epidemie en extreme armoede. Het RWCP geeft vrouwen op het platteland de kans om hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen met het doel te werken aan een betere toekomst. In veel gevallen gaat het om vrouwen die niet alleen kostwinner zijn, maar die ook de zorg op zich hebben genomen van kinderen die als gevolg van de HIV/AIDS-epidemie hun ouders hebben verloren. Het RWCP werkt bij de projecten nauw samen met locale ondernemers.

Over de ABN AMRO Foundation
In aanvulling op de al bestaande "community investment" programma's in de landen waar de bank aanwezig is, voorziet de ABN AMRO Foundation in een aanvullend programma op wereldwijde schaal. Het besluit om de ABN AMRO Foundation op te richten is genomen met het doel een concrete bijdrage te leveren aan armoedebestrijding. Dit onder meer door gebruik te maken van de middelen, de kennis, de ervaring en de vaardigheden die binnen de bank aanwezig zijn. De bank gaat er daarbij van uit dat ook het eigen bankpersoneel bereid is een bijdrage te leveren aan de projecten waarbij de Foundation betrokken is.

De Foundation werkt bij de projecten in beginsel samen met NGO's die, behalve over een goede staat van dienst, ook over een goed locaal netwerk beschikken. Het gaat daarbij niet alleen om het verstrekken van kapitaal. De Foundation zal de NGO's ook ondersteunen met

kennis op het gebied van projectmanagement en in de vorm van actieve ondersteuning door en betrokkenheid van bankpersoneel.

De ABN AMRO Foundation is een stichting en maakt in juridische zin geen deel uit van de bankorganisatie. Dit betekent dat ABN AMRO geen formele bevoegdheid heeft waar het gaat om de besluitvorming door de Foundation (afgezien van de indirecte invloed die door de door de bank benoemde leden van het bestuur kan worden uitgeoefend). De projecten en fondsen van de Foundation kunnen geen financiële voordelen opleveren voor de verschillende onderdelen van de ABN AMRO-groep.

De Foundation wordt bestuurd door ABN AMRO-managers en een vertegenwoordiger van de ondernemingsraad. Het is de bedoeling dat op termijn ook externen toetreden tot het Bestuur van de Foundation. De dagelijkse activiteiten van de Foundation worden uitgevoerd door vier ABN AMRO-medewerkers met ervaring op het gebied van "community investment". De Foundation ontvangt van ABN AMRO jaarlijks een bijdrage van EUR 5 miljoen.

Verdere informatie:
Persvoorlichting: (020) 6288900


---

---- --