Lancering Gecertificeerde Toegankelijke Bouwers Programma

Bartimeus accessibility

Op 13 december 2005 heeft Stichting Bartiméus Accessibility het Gecertificeerde Toegankelijke Bouwers Programma gelanceerd. Dit programma biedt webbouwers de mogelijkheid om zelf websites toegankelijk te verklaren. Het Gecertificeerde Toegankelijke Bouwer Programma is een ondersteuning van het Waarmerk drempelvrij.nl

De eerste deelnemers in het Gecertificeerde Toegankelijke Bouwers Programma kunnen vanaf 13 december 2005 worden gecertificeerd. Daarmee mogen zij, als eerste webbouwers in Nederland, zelfgebouwde websites voorzien van een toegankelijkheidslogo.

Een webbouwer kan zich niet zomaar voor het programma aanmelden. De bouwer moet elk jaar minimaal één website opleveren die het logo van het Waarmerk drempelvrij.nl (groen) of het Accessiweb.org logo (bronze) draagt. Dit is het bewijs dat de bouwer toegankelijk kan bouwen.
Naast toegankelijkheid omvat het programma ook kwaliteitscriteria. De websites die door de gecertificeerde bouwers opleveren worden doorlopend gecontroleerd via steekproeven en een klachtenregeling.

Met het Gecertificeerde Toegankelijke Bouwer Programma kan de webbouwer zich onderscheiden van andere webbouwers. Naarmate de webbouwer meer websites toegankelijk oplevert wordt de bouwer hoger gerankt in het register met Toegankelijke webbouwers. Dit register wordt bijgehouden door Stichting Accessibility, onafhankelijk expertise centrum op het gebied van toegankelijkheid.

Het Gecertificeerd Toegankelijke Bouwers Programma is in 2003 samen met toonaangevende Europese partners ontwikkeld maar heeft moeten wachten op de nu beschikbare verduidelijking van de internationaal erkende W3C/WCAG 1.0 norm. Recent werd Accessibility door webbouwers, belangenorganisaties en Midden- en Kleinbedrijf gevraagd om de regeling te implementeren.

Meer informatie over het Gecertificeerde Toegankelijke Bouwer Programma en een overzicht van de deelnemers en voorwaarden is beschikbaar op
www.accessibility.nl/toegankelijkebouwers. Ook is Accessibility telefonisch bereikbaar voor vragen per telefoon op 030-698 24 01 of e-mail info@accessibility.nl.