MINOCW: twaalf miljoen euro voor leer-werk projecten

Ministerie ocw

http;//www.minocw.nl


Projecten die het leren en werken stimuleren kunnen in aanmerking komen voor subsidie. De projectdirectie Leren & Werken, een samenwerking tussen de ministeries van OCW en SZW, stelt twaalf miljoen euro beschikbaar. Onder andere werkgevers- en brancheorganisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten kunnen subsidie aanvragen. Doel van de subsidieregeling is een blijvende samenwerking in een regio of branche tot stand te brengen op het terrein van scholing. De regeling is ondertekend door staatssecretaris Rutte van onderwijs en gaat deze week in.

De subsidieregeling is gericht op drie soorten initiatieven: . Het stimuleren van nieuwe duale trajecten, dat wil zeggen scholingstrajecten die voornamelijk op de werkvloer plaatsvinden (daar is 7,8 miljoen euro voor beschikbaar); . Het creëren van leerwerkloketten in de regio (2,5 miljoen euro); . Het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe EVC-technieken. EVC staat voor elders verworven competenties, vaardigheden die buiten de reguliere scholingstrajecten om opgedaan worden (1,7 miljoen euro).

Het kabinet wil op deze manier een blijvende infrastructuur voor een leven lang leren opzetten.

Blijvende samenwerking
Om in aanmerking te komen voor een startsubsidie moeten organisaties een gezamenlijke intentieverklaring in een regio of binnen een branche opstellen. In die verklaring moeten afspraken staan over de te behalen aantallen duale trajecten, leerwerkloketten en/of nieuwe EVC-methodieken. Op die manier wordt gestimuleerd dat partijen vanuit verschillende invalshoeken (onderwijs, bedrijfsleven, overheid) met elkaar gaan samenwerken om een leven lang leren in de praktijk te brengen. Met de startsubsidie kunnen ze vervolgens een uitgewerkt activiteitenplan en begroting opstellen, op basis waarvan een vervolgsubsidie kan worden verleend. Het subsidiegeld is uitdrukkelijk bedoeld om een blijvende structuur voor samenwerking te bevorderen.

Projectdirectie Leren & Werken
In maart van dit jaar hebben de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de gezamenlijke projectdirectie Leren & Werken gestart. Deze tijdelijke directie, duur van twee jaar, heeft tot doel de kabinetsambities op het terrein van een leven lang leren te realiseren. De belangrijkste doelstellingen van Leren & Werken zijn:
. Het starten van 15.000 duale trajecten voor werkenden en voor werkzoekenden van 23 jaar en ouder;
. Het creëren van 20.000 EVC trajecten;
. En het opzetten van regionale structuur van leerwerkloketten.

Het project Leren & Werken stimuleert en ondersteunt werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen, gemeenten, arbeidsbureaus, UWV.s en andere regionale instellingen om een leven lang leren met concrete stappen mogelijk te maken. Zie ook: www.leren-werken.nl