AzG: 65,4 miljoen van ontvangen tsunamigeld elders besteed

Artsen zonder grenzen

Amsterdam, 19 December 2005 - Wereldwijd heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) in het afgelopen jaar 110,2 miljoen euro ontvangen voor de slachtoffers van de tsunami-ramp. Dit bedrag was een veelvoud van de 25 miljoen die AzG destijds nodig had om medische noodhulp te verlenen in het getroffen gebied. Als gevolg van deze overweldigende steun heeft AzG in Nederland afgezien van haar aandeel in SHO verband.

Een uitgebreide verantwoording waar het tsunami-geld naar toe is gegaan en hoe het ter plekke is besteed is te vinden op onze website: www.artsenzondergrenzen.nl

Ruim 65 miljoen is, mét toestemming van donateurs, besteed aan andere noodsituaties in de wereld. Het resterende uitstaande bedrag van 20 miljoen euro is gereserveerd voor noodsituaties in het komende jaar. Zo'n 1,3 miljoen is teruggegeven aan donateurs die gèèn toestemming gaven om hun bijdrage elders te besteden. De ruim 100.000 euro die in Nederland direct bij AzG binnen is gekomen (buiten SHO verband om) is geheel ten goede gekomen aan tsunami projecten.

In de loop van 2005 is de 65,4 miljoen toegewezen aan medische hulp voor vergeten crises en noodsituaties in 23 landen. De grootste bijdrages gingen naar de volgende projecten:
- 20,9 miljoen euro is besteed aan noodhulp in verband met de aardbeving in Pakistan; op 12 verschillende lokaties in Kashmir hebben teams medische hulp geboden.
- 19,6 miljoen euro is toegewezen aan projecten in Niger en Nigeria om de gevolgen van de voedselcrises te bestrijden.

- 5,4 miljoen euro is besteed in Tsjaad voor medische hulp aan 200,000 vluchtelingen uit Darfur.

- 3,3 miljoen euro is besteed aan medische hulp in Darfur zelf en in het zuiden van Sudan.
- 2,5 miljoen euro is besteed aan medische zorg voor slachtoffers van geweld en het behandelen van ziektes in de Democratische Republiek Congo

Het resterende bedrag is uitgegeven aan projecten in: Angola, Mauretanië, Uganda, Thailand (aidsbestrijding), Indonesië (TBC en mazelen), Burkina Faso, China, Colombia, Guinee-Bissau, Haiti, India, Ivoorkust, Mali, Mozambique, Myanmar, Peru en Zimbabwe.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling communicatie:
020-5208958 of 06-54394727