Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Basisscholen in Deventer krijgen supersnel internet via nieuw glasvezelnetwerk

Utrecht, 19 december 2005 - Vandaag tekenen acht schoolbesturen uit de gemeente Deventer contracten met Essent Kabelcom, waardoor 51 scholen in het primaire onderwijs een glasvezelverbinding en een snelle internetverbinding krijgen. Hiermee kunnen de scholen gebruik maken van educatieve breedbanddiensten zoals die worden ontwikkeld in het samenwerkingsproject van SURFnet en Kennisnet. Het streven is om voor de zomer van 2006 de snelle netwerkverbindingen in Deventer te realiseren.

Samen Snel op Glas
Stichting Deventer Internet Project Primair Onderwijs (DIPPO) is een van de regionale glasvezelinitiatieven die een stimuleringsbijdrage heeft ontvangen vanuit Samen Snel op Glas, onderdeel van het samenwerkingsprogramma SURFnet/Kennisnet. Dit programma wordt financieel gesteund door het Ministerie van OCW. DIPPO, een samenwerkingsverband van basisscholen in Deventer, is verantwoordelijk voor de vraagbundeling van alle deelnemende scholen. SURFnet verzorgt de begeleiding bij het aanbestedingstraject en de implementatie. Vorige week werd bekend dat in hetzelfde project 100 locaties in Zeeland, scholen en bibliotheken, een aansluiting op glasvezel krijgen.

Door hun vraag te bundelen kunnen scholen marktpartijen uitdagen om hoogwaardige en betaalbare -op glasvezel gebaseerde- netwerkaansluitingen te leveren. Na een Europese aanbestedingsprocedure is de opdracht voor de glasvezelverbindingen in Deventer gegund aan Essent Kabelcom.

Voordelen voor het onderwijs
SURFnet en Kennisnet ontwikkelen gezamenlijk innovatieve diensten voor het onderwijs en zorgen dat de onderwijspraktijk deze op een veilige en eenvoudige wijze kan inzetten. Scholen kunnen de breedbanddiensten echter alleen goed gebruiken met een snelle netwerkaansluiting. Daarom hanteren beide partijen een geïntegreerde aanpak en stimuleren ze ook het gebruik van glasvezelverbindingen in het onderwijs, zoals binnen het project Samen Snel op Glas. Zo worden daadwerkelijk voordelen behaald voor het onderwijs en kunnen scholen gebruik maken van breedbanddiensten als Expert op Afstand en Teleblik. (www.expertopafstand.nl en www.teleblik.nl).

Betrouwbare verbindingen met hoogwaardige diensten Naast een betrouwbare glasvezelverbinding op basis van het in Deventer bekende City Access concept, heeft Essent Kabelcom veel aandacht besteed aan een hoogwaardig dienstenpakket en garanties op de dienstverlening. Elk van de scholen krijgt de beschikking over e-mailboxen, webmail, spam- en virusfilters, onbeperkt dataverkeer, een eigen domeinnaam en webhosting.

Titia Vollema, namens de schoolbesturen: 'Het is uniek dat alle scholen voor primair onderwijs door de zuilen heen hun krachten hebben gebundeld om te komen tot een ICT-oplossing die èn betaalbaar is èn helemaal klaar is voor heden en toekomst.'

Walter van Dijk, projectleider Samen Snel op Glas: 'Het is goed om te zien dat vraagbundeling, met een aantal organisaties samen de markt benaderen, succesvol is. Aanbieders van infrastructuur realiseren zich steeds meer dat deze lokale initiatieven voor hen interessant zijn.'

Bert Meijerink, Directeur Netwerkbedrijf van Essent Kabelcom: 'Een goed digitaal netwerk is voor scholen onmisbaar. Onderwijzers, leerlingen en ouders maken enthousiast gebruik van de mogelijkheden die snel internet biedt. Aan lessen kan iets extra's worden toegevoegd. Ik vind het geweldig dat wij hier een belangrijke rol in kunnen spelen.'

De ontwikkelingen van dit en andere initiatieven van Samen Snel op Glas worden bijgehouden op www.samensnelopglas.nl.

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ongeveer 180 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.

Over Kennisnet
Stichting Kennisnet is de publieke internetdienstverlener voor en door het onderwijs. Met de portal www.kennisnet.nl ondersteunt Kennisnet het basis, voortgezet en beroepsonderwijs met educatieve content en praktische internetproducten die nauw aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk. De portal is het startpunt op internet voor leerlingen en docenten, maar ook voor ouders, ICT-coördinatoren en managers. Kennisnet ontwikkelt, zoveel mogelijk in samenwerking met de klant en met haar partners, diensten en toepassingen die het educatief gebruik van internet in het onderwijs bevorderen. Kennisnet maakt onderwijsvernieuwing praktisch toepasbaar in de klas en ondersteunt scholen die hun onderwijs anders willen inrichten. Kennisnet in het hart van het onderwijs. Meer informatie over Kennisnet: corporate.kennisnet.nl.

Over de samenwerking tussen SURFnet en Kennisnet
SURFnet en Kennisnet hebben hun krachten en kennis gebundeld om onderwijsinstellingen in staat te stellen de mogelijkheden van ICT optimaal te benutten. Hiertoe hebben zij een gezamenlijk programma in het leven geroepen, dat zich richt op het realiseren van alle mogelijke educatieve internettoepassingen, gericht op de praktijk van docent, scholier en student. Kijk voor meer informatie over deze samenwerking op www.surfnetkennisnetproject.nl.

Over DIPPO
Stichting Deventer Internet Primair Project Primair Onderwijs (DIPPO) is een samenwerking van drie schoolbesturen die zich ten doel heeft gesteld om te komen tot een goede infrastructuur voor het primair onderwijs. De stichting heeft namens de acht Deventer schoolbesturen de belangen behartigd bij de contractbesprekingen met Essent Kabelcom.

Over Essent Kabelcom
Essent Kabelcom is een belangrijke speler in de Nederlandse kabelbranche. Het bedrijf is actief op het gebied van data- en telecommunicatie, radio, tv en internet, zowel voor de consument als het bedrijfsleven en instellingen. Met een dagelijks bereik van zo'n 5 miljoen mensen in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland via 1,8 miljoen kabelaansluitingen, is Essent Kabelcom het tweede kabelbedrijf in Nederland.



Ingezonden persbericht