SURFnet en Kennisnet helpen onderwijs bij veilig internetten

Kennisnet

Zoetermeer, 19 december 2005

SURFnet en Kennisnet helpen onderwijs bij veilig internetten en veilig computergebruik

Als internetorganisaties voor het onderwijs helpen SURFnet en Kennisnet onderwijsinstellingen bij veilig internetten. De organisaties signaleren vooral bij leerkrachten en docenten de behoefte aan informatie over dit onderwerp. SURFnet en Kennisnet benadrukken het belang van veilig internetten en bieden praktische handreikingen, tips en ondersteuning voor een verantwoorde omgang met internet en de computer. Door samen te werken op dit gebied, wordt de gehele onderwijskolom bereikt, van basisschool tot en met universiteit.

Bewustwordingscampagnes
SURFnet maakt met 'Laat je niet pakken!'studenten van middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs bewust van de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om computers beter te beveiligen (www.laatjenietpakken.nl). In de campagne 'De wereld ligt open. Wijst u ze de grenzen?' van Kennisnet krijgen leraren en ouders tips aangereikt om leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs te begeleiden bij het surfen, chatten en downloaden. Zij kunnen zo zelf invulling geven aan hun rol als internetbegeleider. De website veilig.kennisnet.nl is ontstaan in samenwerking met Ict op School en biedt actuele informatie, handreikingen en links over veilig internetten en computerbeveiliging voor ouders, leraren, kinderen, scholieren, schoolmanagers en ict-coördinatoren.

Workshops voor ict-coördinatoren en docenten
SURFnet en Kennisnet organiseren workshops voor ict-coördinatoren over veilig netwerkbeheer, zowel voor instellingen uit het PO en VO als voor het HO en de BVE sector. Daarnaast worden er workshops georganiseerd voor docenten over het gebruik van diverse innovatieve toepassingen zoals streaming video en gaming in het onderwijs. Ook bij deze sessies staat het veilig en eenvoudig omgaan met deze toepassingen centraal. Meer informatie op www.surfnetkennisnetproject.nl.

Diploma Veilig Internet
Kennisnet neemt deel aan het Diploma Veilig Internet, een lespakket voor leerkrachten van het basisonderwijs. Het maakt kinderen bewust van de risico's en het eigen handelen op internet. Het diploma is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, Ict op School, Technika 10 Nederland en de Kinderconsument. www.iksurfveilig.nl

Pilot Edukit
In januari starten SURFnet en Kennisnet met een pilot van de Edukit voor de onderbouw van het VO. Dit is een website met informatie over internet in de vorm van duidelijke handleidingen en handige tips. De onderwerpen variëren van het beschermen van je computer en je persoonlijke gegevens tot en met chatten, zoeken en het bouwen van websites. Na afloop van de pilot wordt de bruikbaarheid van de Edukit samen met de pilotscholen geëvalueerd en wordt bekeken of de pilot een vervolg krijgt. www.edukit.nl.

Over de samenwerking tussen SURFnet en Kennisnet
SURFnet en Kennisnet hebben hun krachten en kennis gebundeld om onderwijsinstellingen in staat te stellen de mogelijkheden van ICT optimaal te benutten. Hiertoe hebben zij een gezamenlijk programma in het leven geroepen, dat zich richt op het realiseren van alle mogelijke educatieve internettoepassingen, gericht op de praktijk van docent, scholier en student. Het programma wordt financieel gesteund door het Ministerie van OCW. Kijk voor meer informatie over deze samenwerking op www.surfnetkennisnetproject.nl.

Over Kennisnet
Stichting Kennisnet is de publieke internetdienstverlener voor en door het onderwijs. Met de portal www.kennisnet.nl ondersteunt Kennisnet het basis, voortgezet en beroepsonderwijs met educatieve content en praktische internetproducten die nauw aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk. De portal is het startpunt op internet voor leerlingen en docenten, maar ook voor ouders, ICT-coördinatoren en managers. Kennisnet ontwikkelt, zoveel mogelijk in samenwerking met de klant en met haar partners, diensten en toepassingen die het educatief gebruik van internet in het onderwijs bevorderen. Kennisnet maakt onderwijsvernieuwing praktisch toepasbaar in de klas en ondersteunt scholen die hun onderwijs anders willen inrichten. Meer informatie over Kennisnet op corporate.kennisnet.nl.
Kennisnet - in het hart van het onderwijs

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ongeveer 180 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.


---