Time : 4:48:13 PM
Date : Monday, December 19, 2005
Sender Name: Kabinet Keulen

Minister Keulen opent Huis van het Nederlands West-Vlaanderen

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen heeft vandaag in Brugge het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen geopend. De Huizen van het Nederlands staan ten dienste van volwassen anderstaligen die Nederlands willen leren. Zij oriënteren hen naar dat aanbod Nederlands als tweede taal (NT2) dat het beste bij hun persoonlijke situatie en achtergrond past. Samen met de onthaalbureaus en de VDAB spelen de Huizen van het Nederlands dus een cruciale rol in het Vlaamse inburgeringsbeleid. Het totaalbudget voor het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen bedraagt dit jaar ¤ 308.111. Het budget voor de onthaalbureaus in West-Vlaanderen bedraagt ¤ 18.981.

Decretaal zijn er acht Huizen van het Nederlands, één per provincie en telkens één voor de steden Antwerpen, Gent en Brussel. Deze Huizen beschikken bovendien over gedecentraliseerde antennes en loketten. Het provinciaal Huis van het Nederlands West-Vlaanderen heeft antennes in Oostende (met loket in Middelkerke), de Westhoek (met loketten in De Panne, Diksmuide en Wervik), Roeselare-Tielt (met loketten in Tielt en Izegem), Kortrijk (met loketten in Menen, Waregem en Avelgem) en Brugge (met loketten in Knokke, Blankenberge en Torhout). In Brugge, Kortrijk en Oostende is het Onthaalbureau in hetzelfde gebouw gevestigd. In Ieper heeft het onthaalbureau in de antenne van het Huis een zitdag. Deze concentratie bevordert de samenwerking en het overleg tussen de trajectbegeleiders en consulenten.

Sedert het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen midden augustus volop in werking is getreden, hebben al 2.000 geïnteresseerden het bezocht. Momenteel volgen in heel West-Vlaanderen meer dan 4.200 cursisten Nederlandse les. Naast allochtonen gaat het in belangrijke mate ook om Noord-Fransen die in West-Vlaanderen tewerkgesteld zijn. Kortrijk neemt met zo'n 1.300 cursisten het grootste aandeel op zich.

Specifiek voor West-Vlaanderen bestaan er nog wachtlijsten NT2. Minister Keulen kondigde aan dat de Vlaamse regering volgend jaar nieuwe inspanningen zal leveren om het aanbod NT2 afgestemd te krijgen op de vraag. Daarnaast staan de Huizen van het Nederlands volgend jaar voor andere nieuwe uitdagingen door het nieuwe inburgeringsdecreet en de nieuwe wooncode. In het nieuwe inburgeringsdecreet zal de doelgroep van de inburgering worden uitgebreid. De nieuwe Wooncode verplicht nieuwe kandidaat-huurders van een sociale woning die het Nederlands niet machtig zijn om Nederlands te leren. Om deze doelstelling in de praktijk om te zetten, zullen de sociale huisvestingsmaatschappijen samenwerken met de Huizen van het Nederlands.

In Brugge heropende minister Keulen tenslotte het onthaalbureau Yambo. Dit onthaalbureau krijgt door de aanwezigheid van het Europacollege vooral Europeanen en hooggeschoolden over de vloer. Het vak Maatschappelijke Oriëntatie (MO) blijkt voor deze groep erg aantrekkelijk te zijn. Minister Keulen maakte bekend dat er medio 2006 een standaard-handboek MO komt, dat in alle onthaalbureaus gebruikt zal worden.

Meer info: Peter Dejaegher, woordvoerder minister Keulen, 0478/90.89.78