Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District NW-Veluwe

P E R S B E R I C H T

19 december 2005

Onderwerp: Politie roept nogmaals getuigen op van vernielingen.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de vernielingen die in de nacht van 3 of 4 december werden aangericht in Ermelo. Inmiddels hebben zo'n 70 gedu-peerden bij de politie aangifte gedaan en de schade bedraagt tienduizenden euro's. De politie zoekt mensen die zich tot nu toe nog niet gemeld hebben, maar wel meer duidelijkheid kunnen geven over de 4 jongelui die de vernielingen op hun geweten hebben. Zij kunnen bellen met de politie Ermelo via 0900 - 8844.

Vaak gehoord Oh, dat weten ze vast wel, is een vaak gehoorde opmerking in politieonderzoeken. Toch blijkt regelmatig, dat wat "op straat" bekend is, nog niet altijd bij de politie gemeld is. Reden voor de Ermelose politie om nogmaals een beroep op haar inwoners te doen, om zo duidelijkheid te krijgen in een serie ergerlijke vernielingen.

Vernielingen

De vernielingen werden in de nacht van zaterdag (3/12) op zondag (4/12) gepleegd door een groepje jongeren (vermoedelijk 4) op de fiets. De eerste melding kwam even na 04.00 uur bij de politie binnen. Hier hoorde de melder glasgerinkel in de buurt en uit politieonderzoek bleek, dat van een winkel aan De Enk een ruit vernield was. Een onderzoek naar de daders leverde niets op en de politie liet door een glaszetter de schade herstellen.

Vervolgens kreeg de politie nog enkele meldingen, dat er her en der in de gemeente vernielingen werden gepleegd. Het zou gaan om een bushokje en vernielingen aan auto's. De meeste benadeelden ontdekten de schade pas zondagochtend toen zij wakker werden. Er waren al snel zo'n 40 gedupeerden gelokaliseerd, inmiddels zijn het er meer dan 70!

Tijdens de eerste meldingen en dat komt natuurlijk erg vervelend uit, assisteerden Ermelose agenten bij een zeer ernstige aanrijding in Putten. De uit Harderwijk naar Ermelo gestuurde agenten troffen geen verdachten aan, alleen de "stille getuigen" van de zinloze vernielingen.

Onderzoek

Uit het politieonderzoek is inmiddels gebleken, dat de jongeren vanaf het centrum op de fiets richting Bosbeslaan - Amanietlaan - Flammulalaan - Wikkelaan - Zonnedauwlaan zijn gegaan. Onderweg pleegden zij tal van vernielingen. Vervolgens zijn zij via de Sportlaan richting de Vogeltjesbuurt gegaan, waar vooral auto's aan de Duifstraat en Zwaluwstraat het moesten ontgelden. Het spoor houdt na de Vogeltjesbuurt op bij de Veldwijkerweg. Ook in het centrum en op Veldwijk zijn die nacht veel vernielingen gepleegd. Er zijn naast de benadeelden diverse getuigen verhoord. Ook hebben zich diverse mensen gemeld naar aanleiding van de berichtgeving in de media. Helaas heeft dit alles nog niet tot de aanhouding van de verdachten geleid.

Signalement

Diverse getuigen hebben verklaringen over de verdachten afgelegd. Het gaat om 4 jongens in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. Eén van hen droeg een witte jas, van twee anderen is bekend, dat zij een donkere jas droegen. Het signalement van de ongeveer 16-jarige was het opvallends: hij is lang, heeft een spits gelaat, kort haar mogelijk kaal, want hij droeg een wit petje. Het signalement van de anderen is divers.

Oproep: Mensen die meer duidelijkheid over de vernielingen kunnen geven, worden verzocht de politie Ermelo te bellen. Men kan ook het Meldpunt Meld Misdaad Anoniem bellen via 0800 - 7000.

Einde bericht

Nadere informatie: Bureau Communicatie Persvoorlichting Anton de Ronde 055 - 548 60 52

---- --