Gemeente Dordrecht


Dit is een gezamenlijk persbericht van ENECO Holding N.V. (ENECO) en NV Huisvuilcentrale N-H (HVC) en Gemeenschappelijke Regeling Gevudo (GR)

Rotterdam/Dordrecht/Alkmaar, 19 december 2005

Overeenkomst tussen ENECO en Huisvuilcentrale Alkmaar ondertekend

ENECO en HVC hebben vandaag de overeenkomst ondertekend waarin ENECO de afvalverbrandingsinstallatie (Gevudo) verkoopt aan HVC. In deze verkoop neemt HVC alle aandelen in Gevudo over van ENECO. De gemeenten, die hun afval bij Gevudo verbranden, zijn verenigd in de Gemeenschappelijke Regeling Gevudo (GR). De GR wil betrokken zijn bij verwerkingsinrichting en treedt toe tot HVC en neemt daarin voor 20% deel als aandeelhouder.

Optimaliseren bedrijfsvoering Gevudo
Gevudo is een afvalverbrandingsinstallatie met een verwerkingscapaciteit van 240.000 ton per jaar. Gevudo is gevestigd te Dordrecht en verbrandt het huishoudelijk afval van 16 gemeenten in de regio Zuid-Holland-Zuid alsmede bedrijfsafval van diverse commerciële partijen in de afvalbranche. HVC zal de bedrijfsvoering van de installatie optimaliseren.

Intrekken claims
De gemeenten in de regio Zuid-Holland-Zuid verkochten de Gevudo in 1999 voor een symbolische gulden aan ENECO. Daarna ontstonden er meningsverschillen over de interpretatie van de contracten, onder meer over de tarieven voor het verbranden van afval. ENECO diende claims in tegen de gemeenten, die eveneens enkele claims indienden tegen ENECO. In goed overleg is tussen ENECO en de GR Gevudo tot een oplossing gekomen waarin beide partijen alle claims intrekken bii het realiseren van deze beoogde overeenkomst.

NV Huisvuilcentrale N-H
NV Huisvuilcentrale N-H (www.huisvuilcentrale.nl) is een afvalverwerkingsbedrijf met een breed takenpakket, waardoor het bedrijf in staat is om zowel vanuit milieu als economisch oogpunt te zorgen voor een optimaal en doelmatig afvalbeheer. Afhankelijk van het soort afval (groente-, fruit- en tuinafval, huishoudelijk afval, grof afval of bedrijfsafval) wordt er voor de meest geschikte verwerkingsvorm gekozen, scheiden, composteren of verbranden. De belangrijkste activiteiten zijn: afvalinzameling, overslag en transport van afval, verbranding van afval, elektriciteitslevering en warmtedistributie, recycling en compostering.

GR Gevudo
GR Gevudo is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten die hun huisvuil ter verwerking aanbieden bij Gevudo NV. Deze gemeenten zijn: Alblasserdam, Binnenmaas (voor de kern Puttershoek), Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik Ido Ambacht, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen, Zederik en Zwijndrecht.