Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Oud papier in gemeente Heerde levert meer op

Vanaf januari nieuw contract

Oud papier levert vanaf januari meer geld op voor verenigingen, kerkelijke instellingen en scholen in de gemeente Heerde. Dankzij een nieuwe regeling krijgen de inzamelaars vanaf komend jaar 2,5 cent per ingezamelde kilo oud papier. Dit jaar is dat nog 2,2 cent. Bovendien worden lage papierprijzen niet langer doorberekend aan de inwoners. Het vaste deel van de afvalstoffenheffing in 2006 is mede daarom gedaald van 130 naar 101 euro per huishouden.

De gemeente Heerde vindt het belangrijk dat het oud papier zoveel mogelijk wordt gescheiden van het overige huisvuil. Daarom stond de gemeente de afgelopen jaren al garant voor een vaste prijs per ingezamelde kilo papier. Omdat de papierprijs erg schommelde, kostte dit de gemeente duizenden euro's per jaar. Dat bedrag werd uiteindelijk doorberekend in de afvalstoffenheffing die de inwoners moesten betalen.

Nieuw contract

Maar de gemeente heeft nu gekozen voor een nieuw contract dat de burgers niets meer kost en de lokale inzamelaars tientallen tot honderden euro's per jaar meer oplevert. Na vergelijking van diverse offertes heeft Heerde een vijfjarig contract gesloten met één oudpapierverwerker voor de hele gemeente: de VAOP. Dit staat voor de Vereniging van Aanbieders Oud Papier.

Bij deze non-profitorganisatie zijn al zo'n 150 gemeenten aangesloten. ROVA zorgt ervoor dat het ingezamelde papier bij de VAOP terechtkomt. Door de gunstige contreactafspraken met VAOP hoeft de gemeente geen geld meer te steken in de garantieregeling voor oud papier.

De gemeente Heerde houdt een regierol als het gaat om oud papier omdat dit valt onder de wettelijke afvalzorgplicht. Hoe meer oud papier er wordt ingezameld, hoe beter dit is voor de clubs, verenigingen, scholen en kerken, maar ook voor de gemeentelijke kas en voor het milieu.

De inzamelende organisaties uit de gemeente Heerde zijn tijdens een bijeenkomst en per brief van de nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gebracht. Zij hopen dat de inwoners het komende jaar nog meer papier aanleveren dan voorheen. In totaal zamelen de organisaties gemiddeld 1.100 ton oud papier in per jaar. Vanaf 2006 krijgen ze hier een speciale vergunning voor. Daarnaast zamelt ook kringloopbedrijf Stiléma oud papier in binnen de bebouwde kom.




Gemeente Heerde