Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 365 ItV
Datum: 19 december 2005

Friese paardensportprijs de Guds voor Wim en Cuuc Vellinga

Het echtpaar Wim en Cuuc Vellinga hebben de Friese paardensportprijs gekregen. Maandag 19 december reikt gedeputeerde Piet Bijman 'De Guds', een 50 cm hoog bronzen beeld, aan dit echtpaar dat zich al vele jaren met woord en daad inzet voor de (Friese) paardensport aan.

De adviescommissie van de Guds prijst het echtpaar Vellinga voor hun inspanningen voor de paardensport in Fryslân. Zo was de heer Vellinga ruim 16 jaar penningmeester van Indoor Friesland. Hij, zijn vrouw en andere vrijwilligers zetten zich onvermoeibaar in voor de sponsoring van dit evenement. Ook was de heer Vellinga de drijvende kracht achter de oprichting van Landelijke Ruiter- en Ponyclub de Trynwâlden. Later was hij voorzitter, uitmondend in het erevoorzitterschap. Vele jaren was het echtpaar jurylid bij paardensportevenementen, zowel in als buiten Fryslân, bij de Friese en nationale kampioenschappen. De heer Vellinga was lid van de bouwcommissie van het gezamenlijke manegeproject van de LRPC Trynwâlden en de Praktijkschool in Oentsjerk. Na de bouw van de manege was hij tot eind 2004 voorzitter van het bestuur van de Stichting Friesland Manege. Het College van GS heeft het advies van de commissie unaniem overgenomen.

De prijs De Guds is een wisselprijs, een bronzen paard van 50 centimeter hoog, dat gemaakt is door Hans Jouta uit Ferwerd. Als blijvend aandenken krijgt het echtpaar Vellinga een klein afgietsel, ook in brons. De commissie voor de toekenning van de Guds bestaat uit Wiebe Dijkstra namens de stichting CSI Indoor Friesland, Jan Bles namens de stichting It Fryske Hoars en Sybe Joostema namens de journalisten die betrokken zijn bij Indoor Friesland en Wim Rooding namens de provincie Fryslân.

N 35


---- --