Provincie Groningen

beschikbaar Brochures Landschapsontwikkelingsplan Noord Groningen beschikbaar 19 december 2005

De publicatielijst is aangevuld met twee nieuwe brochures over het landschapsontwikkelingsplan Noord Groningen (LOP). In de algemene brochure over het LOP vindt u een samenvatting van het plan dat in 2005 is gepresenteerd.

Binnen het landschapsontwikkelingsplan zijn verschillende gebieden, zoals de Waddenkust, Damsterdiep en Fivel, verder uitgewerkt. Over de gebiedsuitwerking van de Fivel is een aparte brochure verschenen, die u ook via de publicatielijst kunt downloaden of bestellen (thema Land en water).

Noord Groningen: een weids en stoer landschap
Weids en stoer, maar ook een levend landschap waarin op een hedendaagse wijze gewerkt en gewoond wordt. Dit betekent dat er dingen veranderen. Er komen nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen bij, er moet meer ruimte komen voor water, de recreatieve functie neemt toe. Kortom, er worden telkens nieuwe eisen gesteld aan de inrichting van het landschap. Met het LOP wil men proberen deze veranderingen zo vorm te geven dat ze leiden tot het behoud - en waar mogelijk verbetering - van de kwaliteiten van het Groninger landschap.

Het plan bestaat naast een visie ook uit een concreet uitvoeringsprogramma, waarin projecten staan die op korte of langere termijn kunnen worden uitgevoerd. Het gaat daarbij overigens niet om grootschalige veranderingen van het Noord Groninger landschap, maar om concrete projecten die de kwaliteit van het landschap versterken.

Dwars door het Groninger land slingert de Fivel.... De Fivel is een waterloop met vele gezichten: van een smalle sloot langs een oude weg tot een brede watergang, van sterk meanderend tot een meer rechte lijn. De Fivel stroomt van de zuidelijke veengebieden bij Kolham richting de Waddenzee nabij de Eemshaven. In het LOP krijgt de Fivel speciale aandacht omdat men de herkenbaarheid en beleefbaarheid van zowel de Fivel als de Fivelboezem wil versterken. Bovendien kan de Fivel een rol spelen in het versterken van de recreatieve en ecologische betekenis van het gebied.

Opdrachtgevers
Het LOP is opgesteld in opdracht van de provincie Groningen, de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum, de Regioraad Noord-Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest. Er zijn al veel organisaties bezig met projecten die leiden tot een verbetering van het Groninger landschap. Met het LOP worden al deze afzonderlijke initiatieven onder één noemer gebracht.

30 december 2005