Nederlands Uitgeversverbond

Besluit Commissariaat voor de Media over de éénmaligheid van bijzondere prijzen in het Besluit Vaste Boekenprijs

P E R S B E R I C H T

19 december 2005

Op verzoek van de Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap (UVW) van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) zich nader uitgesproken over de interpretatie van de eenmalig toegestane toepassing van bijzondere prijzen in het Besluit Vaste Boekenprijs. Het CvdM heeft met het onderstaande besluit de uitvoeringspraktijk van het Besluit Vaste Boekenprijs voor boekenuitgevers aanmerkelijk verhelderd en beter toepasbaar gemaakt.

De Groep UVW verzocht om de genoemde uitspraak, omdat het voor onder andere gebruikers van wetenschappelijke en vakinformatie van wezenlijk belang is dat deze informatie over een reeks van jaren beschikbaar is. Om de beschikbaarheid over een langer tijdbestek onder de aandacht van eindgebruikers te brengen, is het nodig dat uitgevers gedurende de gehele levenscyclus van hun titels promotieacties kunnen doen. Het Besluit Vaste Boekenprijs bepaalt echter in artikel 7 en 10 dat een actie met een bijzondere prijs maar één keer mogelijk is. Dat zou betekenen dat uitgevers gedwongen zijn om voor herhaalde promotieacties hun titel in prijs op te heffen of een nieuwe uitgave op de markt te brengen. Dit is niet de bedoeling van de Wet Vaste Boekenprijs. De grondgedachte van de wet is het instandhouden van een breed en pluriform aanbod van boeken.

Het CvdM is tot de slotsom gekomen dat het begrip éénmalig in de genoemde artikelen van het Besluit moet worden uitgelegd als dat een uitgever in de periode van een jaar maximaal één keer een bepaalde actieprijs respectievelijk combinatieprijs voor een boek kan vaststellen.

Voor een uitgebreidere motivatie van dit besluit van het CvdM verwijzen wij naar de site www.cvdm.nl. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Nineke van Dalen, secretaris van de Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap van het Nederlands Uitgeversverbond, n.vandalen@nuv.nl of 020-43 09 165.