KNHS


Bewegwijzerde routes op Brunssumerheide 19/12/2005

De Brunssumerheide wordt opnieuw ingericht voor recreanten. En dat is een goede ontwikkeling voor de paardensport in het gebied rond Heerlen Parkstad.

Grontmij kreeg van natuurmonumenten opdracht een plan te ontwikkelen om de aantrekkelijkheid van de Brunssummerheide opnieuw gestalte te geven. Samen met verschillende gebruikers zoals wandelaars, fietsers, mountainbikers, rolstoelgebruikers, hondenclubs en ruiters/menners hebben zij een nieuw plan geschetst.

Voor de ruiters/menners geeft dit een verbetering van de bereikbaarheid, een uitbreiding van ruiter/menpaden en vooral aandacht voor de veiligheid van de verschillende recreatiegroepen. Voor de menners wordt nu ongeveer 8 km en voor de ruiters 6,5 km paden bewegwijzerd. De toegang naar de gebieden wordt afgezet met een houten vierkant waar een tweespan makkelijk doorpast maar een auto kan de bocht niet maken.

Dit alles met goede aansluiting naar het Schutterspark en verder aansluiting naar de Schinvelderbossen. De KNHS regioconsulent Lei Linders heeft tezamen met menner Lambert Niellen een koetssluis ontworpen en in de praktijk getest om met een tweespan te gebruiken. Deze sluizen worden nu op de plaats van de afsluitbomen geplaatst, waardoor het gebied weer toegankelijk wordt voor menners.