De Nederlandse Bank


Print deze pagina

DNB neemt toezichtsmaatregel met betrekking tot ABN AMRO Bank N.V. Persbericht

Datum leeg 19 december 2005

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) maakt bekend dat zij op 19 december 2005 ingevolge de Wet toezicht kredietwezen 1992 een toezichtsmaatregel heeft genomen met betrekking tot ABN AMRO Bank N.V. en haar kantoren in New York en Chicago.

De maatregel is genomen wegens een ontoereikende beheersingsstructuur en heeft als doel het doen doorvoeren door ABN AMRO Bank N.V. van verdere verbeteringen in haar compliance- en risicobeheersingsystemen, in het bijzonder ten aanzien van de naleving van sanctieregelgeving van de V.S. en van antiwitwasregelgeving. Dit proces is inmiddels met kracht in gang gezet.

Toezichthouders in de V.S. hebben eveneens op 19 december 2005 een maatregel genomen met een vergelijkbaar karakter, een Order to Cease and Desist Issued Upon Consent, welke term aangeeft dat ABN AMRO Bank N.V. heeft ingestemd met deze maatregel. De betrokken toezichthouders zijn de Board of Governors of the Federal Reserve System, de Department of Financial and Professional regulation of the State of Illinoisen de New York State Banking Department. De maatregelen zijn het resultaat van de samenwerking van DNB en de toezichthouders in de V.S. bij het vervullen van hun beider taken in het toezicht op financiële instellingen. De maatregelen zijn in een gezamenlijk document met instemming van ABN AMRO Bank N.V. gepubliceerd op de website van DNB en de website van de Board.

Tegelijkertijd hebben de genoemde toezichthouders in de V.S. en de U.S. Department of the Treasury (c.q. het Office of Foreign Assets Control en de Financial Crimes Enforcement Network) aan ABN AMRO Bank N.V. boetes opgelegd ter grootte van in totaal netto $ 80 miljoen. Deze maatregelen zijn eveneens gepubliceerd op de website van de Board en op de website van het Financial Crimes Enforcement Network.

Einde persbericht.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (tel. 020-5242712, 06-524 96 900)

Downloads

Download leeg Toezichtsmaatregelen ABN AMRO N.V. van DNB en toezichthouders V.S.