Gemeente Apeldoorn

Circulus accepteert geen asbest zonder toestemming van gemeente

Gemeente houdt scherper toezicht op het aanbieden van asbest

De gemeente Apeldoorn gaat samen met Circulus scherper toezicht houden op het aanbieden van asbest door bewoners. Bewoners van Apeldoorn kunnen geen asbest meer aanleveren bij het milieupark van Circulus als ze niet in het bezit zijn van een sloopmelding of een sloopvergunning van de gemeente. Aanleiding hiervoor is het toegenomen aantal aangeboden asbesthoudend materiaal zonder sloopmelding of -vergunning het afgelopen jaar. Voor het verwijderen van asbest hebben zowel bewoners als bedrijven toestemming van de gemeente nodig. Dat kan door middel van een sloopmelding of door het aanvragen van een sloopvergunning. Bewoners kunnen volstaan met een sloopmelding asbest als het gaat om:

* maximaal 35 m2 geschroefd asbesthoudend plaatmateriaal;
* gelijmde asbestbevattende vloerbedekking;
* gelijmde asbestbevattende vloertegels.

Het asbesthoudend materiaal moet verpakt zijn in een dubbele laag doorzichtig plastic, waarvan de naden goed afgeplakt zijn. Geschikte plastic zakken en folie zijn door bewoners op vertoon van hun grofvuilpas gratis af te halen bij het Kringloopcentrum aan Aruba 12.

Bewoners die niet geschroefd asbesthoudend plaatmateriaal of meer dan 35m2 geschroefd plaatmateriaal wilt verwijderen heeft een sloopvergunning nodig van de gemeente. Dit geldt ook als men asbest laat verwijderen door een hierin gespecialiseerd bedrijf.

Het in plastic of folie verpakt asbesthoudend materiaal kunnen bewoners op vertoon van hun grofvuilpas en met de vergunning/sloopmelding gratis afgeven bij het Kringloopcentrum aan Aruba 12. Brengen bewoners het asbesthoudend materiaal naar het milieupark van Circulus aan Aruba 16, dan zal het gewicht worden afgeschreven van de grofvuilpas. Is men niet in het bezit van de grofvuilpas dan kost het 1,68 per 10 kilogram. Bij het aanbieden van het asbesthoudend materiaal op het milieupark van Circulus, hoeft men geen vergunning of sloopmelding te tonen.

Asbestvezels kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn als men ze in hoge concentraties in ademt. Door asbest op een ondeskundige wijze te slopen of te bewerken kunnen asbestvezels in de lucht komen. Asbest in of bij woningen komt veelal voor in (geschroefde) golfplaten, vloerbedekking en verschillende soorten gevelbekleding.

Voor het laatst bijgewerkt op: 19-dec-2005 04:45