Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Beter praten zonder stembanden

6 december 2005
Mensen die hun stembanden hebben verloren beter laten praten met een prothese, dat was het doel van KNO-arts Marein van der Torn. In een STW-project onderzocht hij de mogelijkheden van een nieuw soort stemprothese die zelf stemgeluid maakt. Het concept zou nuttig kunnen zijn voor vrouwelijke patiënten met een erg zwakke stem: hun stem wordt er krachtiger door en bereikt weer een vrouwelijke toonhoogte. Wegens praktische problemen kan de stemprothese voorlopig echter nog niet in gebruik genomen worden. Van der Torn promoveert op 19 december aan de Vrije Universiteit.

Bij patiënten met keelkanker is het soms nodig om het strottenhoofd met daarin de stembanden operatief te verwijderen. Sinds de jaren 80 leren vrijwel al deze patiënten weer te spreken met behulp van een klein siliconenrubberen ventiel dat tussen hun luchtpijp en slokdarm in geplaatst wordt.

Door dit ventiel kunnen zij de bovenste sluitspier van hun slokdarm als een soort stemband gebruiken. Deze alternatieve stem klinkt rauw en veel lager dan de natuurlijke stem. De lage toonhoogte is vooral voor vrouwelijke patiënten bezwaarlijk. Als de bovenste sluitspier van de slokdarm te slap is, wordt de stem bovendien te zwak om goed verstaanbaar te zijn.

De Amsterdamse groep van VU-onderzoeker Van der Torn ontwikkelde samen met de Rijksuniversiteit Groningen een nieuw soort ventiel dat zelf stemgeluid maakt. Dat geluid wordt geproduceerd door een klein siliconenrubberen lipje in het ventiel, een soort kunststembandje.

Voor mannenstemmen werd een ander lipje ontwikkeld dan voor vrouwen. Het trillingsgedrag van deze lipjes, de luchtweerstand en het voortgebrachte geluid werden uitgebreid onderzocht buiten patiënten. Ook werden deze nieuwe stemprotheses uitgeprobeerd door een groep patiënten van het VU Medisch Centrum en vergeleken met hun stem zonder het siliconenrubberen lipje.

Hieruit kwam naar voren dat voorlopig alléén vrouwelijke patiënten met een erg zwakke stem baat zouden kunnen hebben bij de nieuwe stemprothese: hun stem wordt krachtiger en bereikt weer een vrouwelijke toonhoogte. De nieuwe stemprothese kan voorlopig nog niet in gebruik genomen worden, omdat het siliconenrubberen lipje slecht bestand bleek tegen taai slijm dat opgehoest wordt door de meeste patiënten.

..............................

Meer informatie bij:

* drs. Marein van der Torn (KNO-arts, VU Medisch Centrum)
* m@vandertorn.com

* t: +31(0)20 32 03 039

* Promotie 19 december

* Promotor prof.dr. H.F. Mahieu

* hf.mahieu@vumc.nl

* t: +31 (0)20 44 43 687