DSM



Published: 08:15 19.12.2005 GMT+1 /Source: DSM /AEX: DSM /ISIN: NL0000009819

DSM breidt productiecapaciteit voor Dyneema® - 's werelds sterkste vezel - verder uit in de VS


DSM, de grootste fabrikant van high performance polyetheenvezel (HPPE-vezel) ter wereld, maakt vandaag bekend dat de onderneming heeft besloten opnieuw te investeren in een nieuwe productielijn voor Dyneema®-vezel in Greenville, North Carolina (VS). Dit is dit jaar de derde aankondiging van nieuwe productielijnen voor Dyneema®-vezel op de DSM-locatie in Greenville, nadat eerder al was besloten tot de bouw van twee additionele vezelproductielijnen en een productielijn voor Dyneema® UD (een kogelwerend plaatmateriaal; UD = UniDirectional).

De substantiële investering, ten bedrage van enkele tientallen miljoenen US dollar, brengt het totale aantal vezelproductielijnen van DSM op negen, waarvan vier productielijnen in Greenville. De uitbreiding van Dyneema® vezelcapaciteit is DSM's antwoord op de aanhoudend sterke vraag in alle toepassingsgebieden van de vezel, zoals zware afmeerkabels, sporttoepassingen en snijbestendige kleding. Vanwege de aanhoudend sterke vraag naar persoonlijke beveiliging en bescherming tegen terrorisme, is de productie in Greenville tot nu toe sterk gericht geweest op levering aan het Amerikaanse leger en de Amerikaanse politie. Door extra multifunctionele capaciteit toe te voegen aan de sterk geïntegreerde productielocatie in Greenville kan DSM blijven voldoen aan de groeiende vraag in alle segmenten waarin de onderneming actief is. De nieuwe productielijn zal naar verwachting halverwege 2007 in bedrijf komen. Met de bouw zal volgens plan in januari 2006 worden gestart.

"Investeren in de verdere groei van Dyneema® in de VS draagt bij aan de doelstellingen van onze nieuwe strategie Vision 2010 - Building on Strengths", zegt Jan Zuidam, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. "Deze additionele investering is geheel in lijn met onze op groei en innovatie gerichte strategie en draagt ook bij aan een beter evenwicht tussen onze omzet naar herkomst en de omzet naar bestemming."

Op de markten voor Dyneema® blijft de vraag groeien. BP Shipping, bijvoorbeeld, is al vele jaren een tevreden afnemer van afmeerkabels op basis van Dyneema® en heeft sinds 1997 al zijn Noordzee shuttle-tankers uitgerust met dergelijke kabels. De Dyneema® kabels staan in deze toepassing bloot aan zeer extreme condities maar vertonen vrijwel geen verlies aan sterkte. BP Shipping heeft daarom onlangs besloten om ook voor zijn nieuw gebouwde LNG-tankers afmeerkabels op basis van Dyneema® te gebruiken.

DSM zal zijn wereldwijde productiecapaciteit voor Dyneema® blijven uitbreiden om zijn leidende positie op de wereldmarkt te handhaven.


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming creëert innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie voor de periode tot en met 2010, met als motto Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com


DSM Dyneema
DSM Dyneema is de uitvinder en producent van Dyneema®, 's werelds sterkste vezel. Dyneema® is een supersterke polyetheenvezel die maximale sterkte combineert met een minimaal gewicht. De vezel is bij gelijk gewicht tot 15 keer sterker dan hoogwaardig staal en tot 40 procent sterker dan aramidevezels. Dyneema® drijft op water en is extreem duurzaam en in hoge mate bestand tegen vocht, UV-licht en chemicaliën. Hierdoor zijn de toepassingsmogelijkheden vrijwel onbegrensd. Dyneema® is een belangrijke component van touwen, kabels en netten voor de visserijsector, de scheepvaart en de offshore-industrie. Dyneema®, wordt ook gebruikt in veiligheidshandschoenen voor de metaalbewerkingsindustrie en fijne garens voor toepassing in sportartikelen en in de medische sector. Daarnaast wordt Dyneema® gebruikt in kogelwerende bepantsering en beschermende kleding voor politie en leger. Dyneema® wordt geproduceerd in Heerlen en in Greenville, North Carolina (VS). DSM Dyneema neemt ook deel in een HPPE productie joint venture met Toyobo (Japan). Verdere informatie over DSM Dyneema is te vinden op www.dyneema.com.

Dyneema®is een geregistreerd handelsmerk van Koninklijke DSM N.V.