Ingezonden persbericht


Tilburg, 19 december 2005

SP: Koopjeshal moet monument worden

SP raadsleden hebben vandaag een brief geschreven aan de monumentencommissie om de Koopjeshal op het Pieter Vreedeplein tot monument te verklaren. Volgens hen is de hal zó'n typisch voorbeeld van politieke onmacht dat het die status zeker verdient. Verder zou er volgens de SP later een museum van gemaakt kunnen worden voor alle andere gemeentelijke blunders. Een extra verdieping moet geen probleem vormen.

Er is geen Tilburger die er nog niet over gesproken heeft, geen voorbijganger die zijn ogen er vanaf kan houden. Zowel binnen als buiten het stadhuis is de Koopjeshal onderwerp van vele gesprekken en zelden is een gebouw midden in een bouwput en tijdens drukke bouwwerkzaamheden zó voorzichtig behandeld als de Koopjeshal. Voor ons allemaal aanwijzingen dat het hier om een belangrijk gebouw, een echt monument gaat.

Verder is de Koopjeshal ook een politiek monument, of preciezer, een prachtig monument van politieke onmacht. Of onwil, zo u wilt. Het staat ook symbool voor het verschil in tempo tussen de gemeente en de werkelijkheid: het Pieter Vreedeplein is bijna klaar en de Koopjeshal staat er nog steeds. Gesprekken langs de bouwput beginnen over de Koopjeshal en dwalen van de ene gemeentelijke blunder naar de andere. Urenlang kunnen Tilburgers daar verhalen over vertellen: de Koopjeshal is als het ware een katalysator voor een belangrijk stukje oral history van onze stad en daarmee van monumentale waarde. En tenslotte is de Koopjeshal nog de enige verwijzing naar het 'oude' Pieter Vreedeplein. De bomen, die eigenlijk allemaal zouden blijven staan, zo u zich nog ongetwijfeld herinnert uit de eerste plannen voor het nieuwe plein, zijn immers allen verdwenen. Ook de auto's zijn weg, althans, die boven de grond geparkeerd stonden. Speciaal daarvoor is ter compensatie de Tivoligarage destijds uitgebreid, zoals u vast nog weet. Dat er nu een parkeergarage ónder het plein wordt aangelegd is slechts een misverstand.

Als de Koopjeshal eenmaal een monument is willen wij voorstellen het open te stellen voor het publiek als een museum. Het zou dan ingericht kunnen worden met andere blunders van de gemeente. Het is waarschijnlijk dat er dan wel een verdieping bovenop gebouwd moet worden, maar dat moet dan maar. Naast het verhaal over hoe het Pieter Vreedeplein uiteindelijk na veel meer geld en veel meer werk dan ooit de bedoeling was, precies is geworden wat juist níet de bedoeling was, is er natuurlijk plek voor alle andere hopeloze ingrepen in de binnenstad sinds de brand van de V&D. Over hoe de gevels van de winkels zijn 'opgeknapt' en ontdaan van te uitbundige reclameborden, over de Chinese keien, over het standbeeld van WillemII, de pergola, de bestrating, Heuvel-open-of-dicht-discussie en het voornemen om het centraal station te verplaatsen. Maar er is meer: over heel Tilburg kunnen zonder moeite dergelijke verhalen verzameld worden. Bij het afscheid van wethouder Frits Horvers (CDA) heeft de SP fractie flink moeten snijden en selecteren om het lijstje politieke blunders te beperken tot precies 13.

De Koopjeshal kan als monument van politiek geklungel uitgroeien tot een ware toeristische trekpleister of middelpunt van jaarlijkse prijsuitreikingen rond aanverwante thema's.

www.tilburg.sp.nl