Unilever NV

Persbericht

UNILEVER BEHOUDT EN VERBETERT DUALE STRUCTUUR

Rotterdam, 19 december.- Unilever heeft vandaag de resultaten van de laatste fase van de studie naar haar ondernemingsstructuur bekendgemaakt. Twee eerdere onderzoeken waren gericht op haar bestuurs- en topmanagementstructuur.
Op basis van deze studie heeft de Raad van Bestuur van Unilever de volgende conclusies getrokken:
· De huidige structuur, met enkele belangrijke aanpassingen, voldoet in de voorzienbare toekomst aan de behoeften van het bedrijf. Zij biedt flexibiliteit in fiscale zin en heeft geen nadelige invloed op de bedrijfsvoering, besluitvormingsprocessen of de effectiviteit van de organisatie; op al deze punten zijn al aanzienlijke verbeteringen aangebracht met de dit jaar door de aandeelhouders goedgekeurde wijzigingen.
· Alternatieve geünificeerde structuren zouden momenteel geen duidelijke extra voordelen opleveren.
De Raad van Bestuur heeft daarom besloten dat de NV/PLC-structuur goed voldoet aan de behoeften van de onderneming en de belangen van haar aandeelhouders dient. De door ons voorgestelde aanpassingen vergroten de flexibiliteit in de balans- en de kapitaalsstructuur aanzienlijk, en beogen een verdere verbetering van enkele aspecten van onze corporate governance.


-2-

De Raad van Bestuur heeft besloten om:

· De contractuele verhouding tussen NV en PLC te wijzigen, waardoor meer vrijheid wordt gecreëerd in de toewijzing van activa aan elk van de twee moedermaatschappijen. Aldus blijft Unilever in staat om op de meest efficiënte wijze kasgeld aan haar aandeelhouders te retourneren en dividend uit te keren.
· De verhouding tussen het NV-aandeel en het PLC-aandeel te vereenvoudigen door de onderliggende economische waarde van deze aandelen aan elkaar gelijk te stellen. Dit vergroot de vergelijkbaarheid van de noteringen van onze aandelen. Deze vereenvoudiging wordt bereikt door NV-aandelen te splitsen en PLC-aandelen samen te voegen. · Aandeelhouders het recht te geven om kandidaten voor de Raad van Bestuur voor te dragen, met inachtneming van de noodzaak om de eenheid van bestuur te behouden. Unilever beschikt in feite reeds over een "one-tier" bestuursstructuur met één voorzitter en één CEO. Antony Burgmans, Voorzitter van Unilever, zegt hierover: "Unilever heeft haar huidige ondernemingsstructuur door middel van een uitgebreide en diepgaande studie onderzocht. De Raad van Bestuur heeft geconcludeerd dat de huidige structuur behouden moet blijven, maar dat enkele belangrijke wijzigingen moeten worden doorgevoerd. Deze zullen zorgen voor meer flexibiliteit in de balans en de kapitaalsstructuur en een verdere verbetering van enkele aspecten van onze corporate governance.
Drie belangrijke uitgangspunten hebben in de studie centraal gestaan. Ten eerste moeten veranderingen Unilevers commerciële activiteiten bevorderen en niet belemmeren. Ten tweede moeten zij materiële voordelen opleveren voor onze aandeelhouders. Ten derde moeten zij de transparantie en flexibiliteit vergroten.
Op basis van deze criteria heeft de Raad van Bestuur unaniem besloten de huidige structuur te behouden. Deze structuur heeft gediend, en dient nog steeds, als een raamwerk waarbinnen wij profiteren van het beste uit diverse culturen."
De voorstellen voor de invoering van de voorgenomen wijzigingen zullen worden voorgelegd aan de Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders in mei 2006.


-3-

Het onderzoeksteam stond onder leiding van Voorzitter Antony Burgmans, terwijl ook de niet- uitvoerende bestuurders Jeroen van der Veer en Lord Simon er deel van uitmaakten. Professioneel advies werd gegeven door Rothschild en UBS Investment Bank, samen met Michael Pescod van Tricorn Partners en John Studzinski van HSBC. Juridisch advies werd gegeven door De Brauw Blackstone Westbroek, Slaughter and May, Cravath, Swaine & Moore LLP.