Ingezonden persbericht


Onafhankelijke kennisbank Breedbandstad.nl online
Resultaten en kennis uit stedelijke ict-experimenten op één plek verzameld

Den Haag - 19 december 2005 - Vanaf vandaag is de website www.breedbandstad.nl online. Breedbandstad.nl is een nieuwe landelijke, onafhankelijke kennisbank over breedband en ict als motor voor stedelijke processen. De website is gericht op overheden, bedrijfsleven en (kennis)instellingen. Breedbandstad.nl is tot stand gekomen dankzij Be_linked, een onafhankelijke ict-ontwikkelorganisatie in de Regio Eindhoven , en Stedenlink, een samenwerking van elf steden die voorop willen lopen in de ontwikkeling van de maatschappelijke meerwaarde van ict en de kenniseconomie voor stedelijke processen.

Online vraagbaak
De ontwikkelingen in Nederland op ict- en breedbandgebied volgen elkaar in een razend tempo op. Niet voor niets, want Nederland wil tot de top van Europa op dit gebied behoren door aantoonbaar beter te presteren met ict. Dit versterkt de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, draagt bij aan het vestigingsklimaat en verhoogt het innovatief vermogen van Nederland. Het onderwerp breedband leeft dus, maar levert ook veel vragen op. Om antwoord te vinden op alle mogelijke vragen kan men vanaf nu terecht op www.breedbandstad.nl.

Informatie gecentraliseerd
Met de totstandkoming van Breedbandstad.nl is een belangrijke stap genomen om resultaten en kennis uit ict-experimenten zichtbaar te maken op één plek. Het doel van de website is om de bezoeker eenvoudig, vanuit eigen invalshoeken naar de juiste informatie te loodsen en (mede) te inspireren tot nieuwe initiatieven. De gemeenten Eindhoven en Helmond hebben de eerste regionale aftrap gegeven door Be_linked de opdracht te geven om de opgedane kennis uit de toonaangevende landelijke experimenten binnen de regio Eindhoven in de nieuwe site op te nemen.

Continu in ontwikkeling
De website omvat onder meer een grote schat aan informatie over nationale en Europese wetgeving, lokale glasvezelprojecten in het land, ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur, kennis en ervaringen uit eerdere ict-experimenten en informatie over diverse breedbandige toepassingen. De informatie is evenals de ontwikkelingen in Nederland, altijd in beweging en zal continu up-to-date worden gehouden. Samen met de andere Stedenlink-steden gaat de regio Eindhoven de site komende tijd verder aanvullen met kennis uit nieuwe projecten en experimenten, die nu nog in de startblokken staan. Vanzelfsprekend kunnen belangstellenden interessante informatie - binnen de thema's maatschappij, onderwijs, publieke diensten en zorg - via de site aanleveren bij de redactie.

Noot voor de redactie,