Goede opkomst bij oefening dijkleger in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (19-12-2005)

Bij hoogwater bewaakt Waterschap Rivierenland de dijken door intensieve inspecties uit te voeren. Zo houden we de veiligheid van de dijken in de gaten en kunnen we tijdig maatregelen treffen, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Voor de inspecties maakt het waterschap in de regio Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden gebruik van circa 300 vrijwilligers. Deze groep vrijwilligers wordt ook wel het dijkleger genoemd. Maandagavond 28 november jl. heeft het waterschap met deze vrijwilligers een oefening dijkbewaking gehouden.

Doelen
De oefening kende twee hoofddoelen. Ten eerste wilde het waterschap weten wat de opkomst onder de vrijwilligers zou zijn, wanneer deze onaangekondigd worden opgeroepen. En ten tweede hoe snel zij ter plaatse zijn en hoeveel tijd voor de inspectie van de dijken nodig is. Datum en tijdstip van de oefening waren vooraf niet bekendgemaakt. Wel hadden alle vrijwilligers een brief gekregen dat er in de periode tussen 21 november en 2 december een oefening zou gaan plaatsvinden.

Verloop van de oefening
Het praktische verloop van de oefening was als volgt. Het dijkleger werd telefonisch opgeroepen om de dijken langs de Lek en Merwede/Waal in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden te controleren zoals dat bij hoogwater gebruikelijk is. Vanaf 19.10 uur werden de vrijwilligers gebeld om aan de oefening deel te nemen. Om 20.35 uur ging de laatste groep van start om hun dijkvak te inspecteren. Om 21.15 uur is op de dijkposten de laatste melding met het resultaat van de inspectie binnengekomen, waarmee alle dijkvakken waren gecontroleerd en de oefening ten einde kwam. Uiteindelijk heeft zo'n 70% van de vrijwilligers aan de oefening meegedaan.

Tevreden
Het waterschap is tevreden met deze resultaten. In korte tijd is een groot deel van de vrijwilligers bereikt en zijn alle dijkvakken goed en binnen korte tijd geïnspecteerd. Wel bleek dat sommige dingen beter geregeld konden worden. De voornaamste punten:

- Het waterschap beschikt vaak alleen over de vaste telefoonnummers van de vrijwilligers. De mobiele nummers (voor zover beschikbaar) moeten aan de lijst worden toegevoegd, zodat de mogelijkheid om vrijwilligers te bereiken groter wordt.

- De communicatie tussen de dijkposten en het Waterschap Coördinatie Centrum, van waaruit de calamiteitenbestrijding wordt gecoördineerd, kwam weliswaar tot stand, maar er waren wel wat problemen met de noodnet-verbindingen en de e-mail-verbinding met een dijkpost. Het waterschap gaat dit uitzoeken en verbeteren.

- Voor de inspectie van de dijkvakken waren niet overal voldoende goede zaklampen beschikbaar. Dit maakt de inspectie van de dijken moeilijker en draagt niet bij aan de veiligheid van de vrijwilligers. Het waterschap zal voor goede zaklampen zorgen.

Goed voorbereid
De slotconclusie luidt dat de inspectie van de dijken in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden tijdens de oefening goed is verlopen. Het waterschap pakt de verbeterpunten op, zodat we goed voorbereid zijn op het winterseizoen, dat zich traditioneel kenmerkt door een grotere kans op hoogwater.

Oefeningen als deze maken deel uit van het Calamiteiten Zorg Systeem van Waterschap Rivierenland, waarmee het waterschap zich zo goed mogelijk voorbereidt op eventuele calamiteiten zoals hoogwater. Op deze manier werkt het waterschap aan een zo veilig mogelijk rivierengebied.