Ingezonden persbericht


Traceability Toolbox voldoet aan hoge kwaliteitseisen van Boerenbond Deurne

Deventer, 19 december 2005 - Mengvoeder coöperatie Boerenbond Deurne heeft met ICT Solutions een eigen tracking en tracing systeem ontworpen: de Traceability Toolbox. Naast up- en downstream tracing, maakt dit onafhankelijke systeem het ook mogelijk om lastig traceerbare gegevens eenvoudig op te sporen. Een betrouwbare oplossing die voldoet aan de hoge normen en strenge kwaliteitseisen van Boerenbond Deurne.

De wetgeving voor de levensmiddelen, farmaceutische en diervoeder industrie is de laatste jaren steeds verder aangescherpt. Een van de vereisten is dat achterhaald moet kunnen worden uit welke grondstoffen en halffabrikaten een product is opgebouwd, waar ze vandaan komen, wie ze geleverd heeft en waar de producten uiteindelijk terecht zijn gekomen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert de naleving van deze wetten nauwlettend.

De Boerenbond Deurne verwerkt jaarlijks op haar productielocaties in Wanroij, Oirschot en Helmond circa 500.000 ton grondstoffen tot mengvoeder. Tracking en Tracing is een belangrijk aspect van kwaliteitsborging, waar hoge eisen aan worden gesteld. In het verleden werd de exacte registratie van bulkgoederen op papier bijgehouden en waren tracking en tracing sessies zeer arbeidsintensief en tijdrovend. De zoektocht naar automatische tracking en tracing functionaliteiten leverde niet de snelle, betrouwbare oplossing die gewenst was. Reden voor de Boerenbond om samen met ICT Solutions een nieuw Tracking en Tracing systeem te ontwikkelen. Deze samenwerking heeft geleid tot de geboorte van de Traceability Toolbox.

Bijkomende voordelen
De Traceabilty Toolbox is een onafhankelijk systeem, gebaseerd op de Oracle database, dat alle productiegegevens in detail vastlegt. Het systeem voldoet aan alle wettelijke eisen. Naast upstream en downstream tracing, heeft de Traceability Toolbox als extra voordeel dat moeilijk traceerbare gegevens eenvoudig zijn op te sporen. Dit stelt de coöperatie in staat om grote hoeveelheden grondstoffen exact te achterhalen en controleren. Het is eenvoudig aan te tonen waar de grondstoffen zowel intern als extern naar toe zijn getransporteerd. Die volledigheid van de gegevens is essentieel voor een bedrijf als de Boerenbond, dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft. De ontwikkeling van de Traceability Toolbox brengt onbedoeld ook de functionaliteit van een datawarehouse met zich mee. Zonder de productieomgeving te belasten, kunnen de gegevens in de Toolbox verder worden bewerkt voor bijvoorbeeld dwarsdoorsneden, specifieke zoekopdrachten of schematische overzichten.

Generiek systeem
Alhoewel de Traceability Toolbox in eerste instantie voor de Boerenbond is ontworpen, is het een generiek systeem geworden. Bedrijven in de mengvoeder-, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie kunnen het systeem snel en zonder veel maatwerk in gebruik nemen. De Oracle technologie zorgt ervoor dat het systeem schaalbaar is en dat alle gegevens snel geanalyseerd kunnen worden. De Toolbox is makkelijk in het gebruik en er kunnen gegevens van meerdere productielocaties in één database worden bewaard. In zeer korte tijd kan men de gewenste gegevens selecteren, raadplegen en rapporteren zonder daarmee het operationele proces te belasten. De constructieve samenwerking tussen de Boerenbond en ICT Solutions bij de ontwikkeling van de Toolbox heeft tot een praktisch kwaliteitsproduct geleid, waarover ook de Voedsel en Waren Autoriteit zeer te spreken is. De verwachting is dat menig bedrijf hier in de toekomst baat bij zal hebben.

Over ICT
De ICT Groep is met zo'n 800 medewerkers één van de grotere, zelfstandige Nederlandse software ontwikkelaars. In 1978 ontstaan in de complexe wereld van industriële- en technisch wetenschappelijke automatisering, is ICT uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van embedded software. ICT Solutions is sterk in technische automatisering en heeft hiermee en met haar kennis van geautomatiseerde processen een sterke positie verworven. ICT bestaat uit twee divisies; ICT Embedded (embedded software is software die deel uitmaakt van en ingebouwd is in apparatuur) en ICT Solutions (technische automatisering). Meer informatie op www.ict.nl