Ingezonden persbericht


PERSBERICHT HOOGTEPUNTEN TCM DECEMBER

DE KERSTCOLLECTIE

Voor de Kerstperiode heeft TCM weer een prachtige Kerstcollectie samengesteld. Iedere dag van 19 december tot Nieuwjaarsdag vanaf 14.00 uur genieten van de mooiste klassiekers aller tijden.

Maandag 19 december
14:00 Shoes of the Fisherman
1968, kleur, regie: Michael Anderson, Sterren: Anthony Quinn en Laurence Oliver. Een katholieke priester in Rusland die als politieke gevangene in Siberië zat, wordt vrijgelaten en naar het Vaticaan gestuurd om voor Rusland te lobbyen tijdens een wereldcrisis. Aangezien de Paus zich realiseert dat deze man politiek gezien erg waardevol is, promoveer hij hem tot kardinaal. Na het overlijden van de Paus krijgt de Rus onverwacht zelf het pausschap toegewezen, en tegen die tijd heeft hij voldoende inzicht in zijn nieuwe rol om een onrustige wereld een sensationeel voorstel te doen.

16:30 The Champ
1979, kleur, regie: Franco Zeffirelli, sterren: Faye Dunaway en John Voight. Het met een Oscar bekroonde verhaal van een verslagen zwaargewichtbokser (Beery) en de roerende relatie met zijn jonge zoon. Wanneer de kans op een comeback steeds kleiner wordt en gokken en alcohol voor steeds meer problemen zorgen, probeert de moeder van de jongen hem bij zijn vader weg te halen. Dankzij de geweldige hoofdrollen, vooral van de jonge Jackie Cooper, en van Beery die in deze topvorm een Oscar waard was, krijgt de film een bijna tastbare emotionele intensiteit.

18:35 Cimarron
1960, kleur, regie: Anthony Mann, Sterren: Glenn Ford en Anne Baxter. Een van de eerste grote gesproken films, een saga over het wel en wee van een familie in het oude westen van Amerika gedurende vier decennia, vanaf het moment dat ze in 1889 in Oklahoma arriveren tot aan het begin van hun politieke ambities in de jaren '20. Yancey Cravet en zijn vrouw winnen een stukje grond bij de landverdeling van Oklahoma, maar worden misleid en moeten zich in een klein stadje vestigen. Daar begint Yancey met het uitgeven van een krant, en hij vestigt er zijn eigen vorm van orde en gerechtigheid. Winnaar van een Oscar voor Beste Film.

21:00 Blow Up
1966, kleur, regie: Michaelangelo Antonioni, Sterren: Davis Hemmings en Vanessa Redgrave, Thomas is beroemd, knap en rijk en de beste modefotograaf in Londen. Hij is zwaar teleurgesteld in zijn lege bestaan en loopt doelloos door de straten en maakt foto's van alledaagse gebeurtenissen in reportagestijl. Wanneer hij een serie verdachtlijkende foto's vergroot, realiseert hij zich dat hij een moord heeft gefotografeerd. Michelangelo Antonioni's stijlvolle maar cynische kijk op 'swingend' Londen bevat ook een optreden van de Yardbirds, waarin allerlei gitaren kapot worden gemept.

22:50 Alex in Wonderland
1970, kleur, regie: Paul Mazursky, Sterren: Donald Sutherland en Ellen Burstyn. Komedie over een jonge filmregisseur die vastberaden is om een vervolg te maken op zijn debuut, een kaskraker, maar ontdekt dat de filmbonzen van Hollywood hem in de weg staan.

Dinsdag 20 december
14:00 King Solomon's Mines
1950, kleur, regie: Crompton Bennett, Sterren: Stewart Granger en Deborah Kerr. Een klassieke actiefilm over een Ierse vrouw (Kerr) die samen met de blanke jager Alan Quatermaine (Granger) probeert haar vermiste man te vinden, die in Afrika op zoek was gegaan naar een schat. De zoektocht voert het gezelschap over het hele continent en ze doorstaan duizend angsten in het oerwoud, in het moeras en in de woestijn. Hun eindbestemming zijn de legendarische verloren mijnen van Salomon, een bron van onvoorstelbare rijkdom en dodelijk gevaar. Won Oscars voor beste film en beste cinematografie.

15:40 The Pirate
1948, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Gene Kelly en Judy Garland. Een weelderig Hollywoodspektakel dat zich afspeelt in het Caraïbisch gebied rond 1820. Een meisje fantaseert over een legendarische piraat en sluit vriendschap met een minstreel die doet alsof hij de piraat is om haar voor zich te winnen. Maar het meisje is al verloofd en haar aanstaande is woedend op de bedrieger. Met liedjes zoals 'Love of My Life' en 'Be a Clown', met de geweldige Nicholas Brothers.

17:20 Butterfield 8
1960, kleur, regie: Daniel Mann, Sterren: Elizabeth Taylor en Laurence Harvey. Een dramatisch verhaal over een dure prostituee die haar ideale man vindt tijdens haar werk in de slaapkamers en hotelkamers in New York City. Ze beginnen aan een woelige liefdesaffaire, maar aangezien hij getrouwd is, ziet zij geen toekomst voor hun relatie. Ze gaan op een dramatische manier uit elkaar. Elizabeth Taylor's vertolking van Gloria Wandrous leverde haar een Oscar op voor Beste Actrice.

19:05 The Password is Courage
1962, kleur, regie: Andrew L. Stone, Sterren: Dirk Bogarde en Maria Perschy. Het verhaal over een Engelse krijgsgevangene die voortdurend zijn ontsnapping plant. In zijn eerste poging gaat hij naast de gewonde Duitse soldaten liggen en wordt naar het ziekenhuis vervoerd, maar dan wordt zijn ware identiteit ontdekt. Hij graaft ook een tunnel, maar als dat plan ook in het water valt, bedenkt hij een ontsnapping via een brandweerauto. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van sergeant-majoor Charles Coward.

21:00 The Year of the Living Dangerously.
1982, kleur, regie: Peter Weir, Sterren: Mel Gibson en Sigourney Weaver. Veelgeprezen politiek drama dat zich afspeelt in het Indonesië van 1965. Een Australische journalist wordt verliefd op een Brits attaché temidden van het tumult van de revolutie.

23:00 Whose Life Is It Anyway?
1981, kleur, regie: John Badham, Sterren: Richard Dreyfuss en John Cassavetes. Een succesvol beeldhouwer raakt bij een auto-ongeluk vanaf zijn nek verlamd. Hij vervreemdt zich van de mensen die van hem houden in zijn gevecht om waardig te mogen sterven.

Woensdag 21 december
14:00 The Postman Always Rings Twice.
1946, ZW, regie: Tay Garnett, Sterren: Lana Turner en John Garfield. Een immorele zwerver begint te werken als manusje-van-alles in een verafgelegen wegrestaurant en begint een affaire met de gefrustreerde jonge vrouw van de oudere eigenaar. Hun passie leidt uiteindelijk tot moord en samen beginnen ze aan een gevaarlijke reis. Gebaseerd op de roman van James M. Cain.

15:50 Northwest Passage
1940, ZW, regie: King Vidor, Sterren: Spencer Tracy en Robert Young. Epische western over een dappere kolonist die de leiding heeft over een zware expeditie naar Canada om daar een oorlogszuchtige indianenstam de les te lezen.

17:55 Viva Las Vegas
1964, kleur, regie: George Sidney, Sterren: Elvis Presley en Ann Margret. Heupwiegen op hoge snelheid als autocoureur Lucky Jackson Las Vegas binnenrijdt om mee te doen aan de Grand Prix. Maar zijn wagen heeft een nieuwe motor nodig voordat hij zijn aartsrivaal kan uitdagen op de racebaan in het gokparadijs. Hij gaat werken als ober in een casino om zijn racefonds te kunnen financieren, en probeert in zijn vrije tijd nog het hart te winnen van zwemlerares Rusty.

19:20 Easter Parade
1948, kleur, regie: Charles Walters, Sterren: Judy Garland en Fred Astaire. Een charmante Irving Berlin musical over een mistroostige danser die door zijn partner is afgewezen en besloten heeft om één van de zangeresjes tot een grote ster te maken. De muziek bestaat uit nummers als 'A Couple of Swells', 'Drum Crazy', 'Shakin' the Blues Away' en 'Steppin' Out with My Baby', waarin Fred Astaire in slowmotion danst voor een groep dansers die in normaal tempo verdergaan.

21:00 The Maltese Falcon
1941, BW, regie: John Huston, Sterren: Steve McQueen en Edward G. Robinson. Een gecompliceerd en snel misdaadverhaal over een cynische detective die betrokken raakt in de gevaarlijke zoektocht naar een waardevol zwart beeldje uit de 16e eeuw. Wanneer zijn partner wordt vermoord, neemt Sam Spade het op tegen boze politieagenten, een vreemde verleidster, en een stel heerlijk excentrieke slechteriken. Dit is het regiedebuut van John Huston, met een script van Huston naar de roman van Dashiell Hammett.

22:45 The Cincinnati Kid
1956, kleur, regie: Norman Jewison, Sterren: Steve McQueen en Edward G. Robinson. De 'Kid' in de titel is een nieuw gezicht temidden van de professionele kaartspelers in New Orleans in de jaren '30. Het verhaal gaat over een confrontatie tussen de Kid en 'The Man', een legendarische meester in open poker.

Donderdag 22 december
14:00 Some Came Running
1959, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Frank Sinatra en Dean Martin. Een schrijver keert terug uit de Tweede Wereldoorlog naar het kleine stadje waar hij was opgegroeid en begint aan een pijnlijke zelfontdekkingsreis, heen en weer geslingerd tussen de twee vrouwen in zijn leven: Gwen, bij wie alles wijst op conformiteit en Ginny, de personificatie van vrijheid.

16:10 Grand Prix
1966, kleur, regie: John Frankenheimer, Sterren: James Garner en Eva Marie Saint. Een kleurrijk en verstrekkend verhaal dat een kijkje neemt achter de scènes in de privé-levens van professionele autocoureurs. Liefdesaffaires, ongelukken en afpersing worden goed afgewisseld met spannende racebeelden die zijn opgenomen op locatie in Monaco, Nederland en op Brands Hatch. Won een Oscar voor montage en geluidseffecten.

18:55 The Hill
1956, ZW, regie: Sidney Lumet, Sterren: Sean Connery en Harry Andrews. Een indrukwekkend drama dat zich afspeelt in een Engels militair gevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp staat onder de leiding van een sadistische sergeant-majoor die er keihard en meedogenloos de scepter zwaait. De gevangenen worden regelmatig gedwongen om een grote hoop zand op en af te klimmen die bekend staat als 'de heuvel'. Maar als een nieuwe gevangene in detentie overlijdt, komen de andere gedetineerden in opstand tegen hun onderdrukkers.

21:00 Doctor Zhivago
1965, kleur, regie: David Lean, Sterren: Omar Sharif en Julie Christie. De groots opgezette filmversie van Boris Pasternak's roman, die een Nobelprijs heeft gewonnen (en verboden is in de Sovjetunie). De Russische revolutie heeft grote invloed op het leven van Yuri Zhivago, een dokter die gedichten schrijft en daardoor tot staatsvijand wordt uitgeroepen. Ook het leven van de geheimzinnige Lara blijft niet onberoerd, een vrouw die hij door de oorlog ontmoet. Het verhaal wordt als flashback verteld; de politie ondervraagt een meisje van wie ze denken dat het de dochter is van Lara en de revolutionaire Zhivago.

00:05 Cannery Row
1982, kleur, regie: David S. Ward, Sterren: Nick Nolte en Debra Winger. Drama, verteld door John Huston, over de relatie tussen een voormalige honkbalwerper - die wordt geplaagd door een fatale fout die hij tijdens een wedstrijd maakte - en een losgeslagen prostituee. Gebaseerd op John Steinbeck's `Cannery Row' en `Sweet Thursday'.

Vrijdag 23 december
14:00 Adam's Rib
1949, ZW, regie: George Cukor, Sterren: Katherine Hepburn en Spencer Tracy Een klassieke komedie over sexuele gelijkheid waarin een stel getrouwde advocaten tegenover elkaar uitkomen in een 'crime passionel', waardoor er een wig tussen hen wordt gedreven. Het geweldige filmscenario van Ruth Gordon en Garson Kanin kreeg een Oscarnominatie.

15:40 High Society
1956, kleur, regie: Charles Walters, Sterren: Bing Crosby en Grace Kelly. Een klassieke en stralende musicalversie van 'The Philadelphia Story'. Op de avond voordat de rijke maar hooghartige Tracy Lord voor de tweede keer trouwt, realiseert haar eerste man zich dat hij nog steeds vreselijk veel van haar houdt en probeert haar terug te winnen. De muzikale omlijsting van Cole Porter bevat 'Who Wants to Be a Millionaire?', 'Well, Did You Evah?' en 'True Love'. Dit was Grace Kelly's laatste film.

17:25 Blackboard Jungle
1955, ZW, regie: Richard Brooks, Sterren: Glenn Ford en Sidney Poitier. Drama over een puberende lastpost die een school omtoverde in een jungle. Met "Rock around the clock" door Bill Haley and the Comets.

19:05 The V.I.P's
1963, kleur, regie: Anthony Asquith, Sterren: Richard Burton en Elizabeth Taylor. Een verhaal vol beroemde sterren, dat zich afspeelt in een VIP-vertrekhal op het vliegveld van Londen, over het turbulente leven van een groep passagiers op weg naar New York. Wanneer mist op komt zetten moeten alle reizigers in het hotel op het vliegveld overnachten, waardoor iedereen zijn plannen drastisch moet omgooien. Onder de jetset van de VIP's veroorzaakt dat heel wat spanning en persoonlijke drama's. Geschreven door Terence Rattigan.

21:00 How The West Was Won
1963, kleur, regie: John Ford, Sterren: Henry Fonda en James Stewart. Een epische western over het leven van drie generaties uit een pioniersfamilie temidden van alle grote gebeurtenissen in Amerika in de 19e eeuw. Met wereldberoemde acteurs en drie topregisseurs die elk een andere periode uit dit verhaal hebben opgenomen, gefilmd met een techniek die maar een kort leven beschoren was: de drie-camera Cinerama.

23:30 Code Name Emerald
1985, kleur, regie: Jonathon Sanger, Sterren: Ed Harris en Max Von Sydow. Een dubbelspion van de Nazi's raakt verstrikt in een geheim plan om een jonge officier van de geheime dienst te kidnappen, die in het bezit is van de plannen van de invasie op D-day.

Zaterdag 24 december
14:00 Ben Hur
1959, kleur, regie: William Wyler, Sterren: Charlton Heston en Jack Hawkins. Het grootste episch verhaal van de Amerikaanse niet-gesproken film. Bijbels spektakel over een aristocratische Jood die in conflict komt met een jeugdvriend, nu een Romeins hoofdofficier. Nadat hij tot slaaf is gemaakt en gedwongen moet toezien hoe zijn familie wordt vervolgd, koestert hij wraakzuchtige gevoelens. De zeeslag en de wagenrace zijn de bekendste scenes uit deze film.

17:25 Woman Of The Year
1942, ZW, regie: George Stevens, Sterren: Spencer Tracy en Katherine Hepburn. Een goed geschreven en amusante komedie over de romance tussen een sportschrijver en een politiek journalist. Na een vurig begin, worden ze verliefd en trouwen ze met elkaar, maar de relatie loopt al snel op de klippen. De film won een Oscar voor het Beste Oorspronkelijke Script en was de eerste keer dat Tracy en Hepburn samen speelden.

19:20 The Prisoner Of Zenda
1952, kleur, regie: Richard Thorpe, Sterren: Stewart Granger en James Mason. De derde filmversie van het klassieke heldenverhaal van Anthony Hope over een Engelsman die in het buitenland doet alsof hij de kroonprins van Ruritanië is, nadat de prins door zijn slechte broer, Black Michael, werd vergiftigd. Maar als hij eenmaal op de troon zit, wordt de bedrieger verliefd op de verloofde van de koning, prinses Flavia, die zijn liefde beantwoordt.

21:00 2010
1984, kleur, regie: Peter Hyams, Ster: Roy Scheider. Het vervolg op Stanley Kubrick's film '2001: a Space Odyssey'. De film gaat door op het oorspronkelijke verhaal met een Russisch-Amerikaanse missie naar Jupiter om erachter te komen wat er was gebeurd met het gedoemde ruimteschip 'Discovery' tijdens de onderzoekingstocht negen jaar daarvoor. Met een korte rol voor Arthur C Clarke, auteur van de roman waarop het script is gebaseerd.

23:00 Hearts of the West
1975, kleur, regie: Howard Zieff, Sterren: Jeff Bridges en Donald Pleasence. Een charmante en ongewone moderne western over een optimistische romanschrijver die in de jaren '30 in Hollywood aankomt in de hoop westerns te kunnen schrijven. Hij sluit zich aan bij een filmcrew van een western zodat hij zich kan verbergen voor een aantal wraaklustige schurken. Met wat hulp van een wat oudere figurant krijgt hij al snel rolletjes te spelen in lowbudget westerns - maar in het echt komt het tot een 'High Noon'-achtige confrontatie als de boeven hem in het stadje komen opzoeken.

Zondag 25 december
14:00 Gone With The Wind
1939, kleur, regie: Victor Flemming, Sterren: Clark Gable en Vivien Leigh. Het met vele Oscars bekroonde epische verhaal over de hartstochtelijke liefdesaffaire tussen Rhett Butler en Scarlett O'Hara, tijdens de verschrikkingen van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het uitgebreide script is gebaseerd op de bestseller van Margaret Mitchell, en verhaalt over de vernietiging van het slavendrijvende Zuiden en het einde van de romantische mythologie van een plantagebezittende aristocratie. Een van de populairste films aller tijden.

17:30 The Wizard of Oz
1939, kleur, regie: Victor Flemming, Sterren: Judy Garland en Margaret Hamilton. Een echte favoriete familiefilm over Dorothy, een jong meisje uit het midden-westen van Amerika, die door een tornado wordt opgepakt en belandt in het magische rijk aan de andere kant van de regenboog. Daar krijgt ze een paar rode schoentjes en ontmoet ze een vogelverschrikker, een tinnen man en een laffe leeuw, die met haar meegaan op haar zoektocht naar de almachtige Tovenaar van Oz en haar weg terug naar Kansas. Maar de Gemene Heks van het Westen, die het heeft gemunt op haar schoentjes, heeft hele andere plannen voor ze.

19:10 The Philadelphia Story
1940, ZW, regie: George Cukor, Sterren: Cary Grant en Katherine Hepburn. Een bruisende en mooie klassieke komedie over een verveelde erfgename die verloofd is met een saaie effectenhandelaar, en wiens trouwplannen overhoop worden gehaald door het verschijnen van haar knappe ex die een playboy is. Wat volgt is een hilarische, vaak scherpe kijk op het wel en wee van de superrijken als de familie langzamerhand gaat beseffen hoe belangrijk integriteit en morele normen zijn.

21:00 Kelly's Heroes
1970, kleur, regie: Brian G. Hutton, Sterren: Clint Eastwood en Telly Savalas. Een onstuimig avontuur uit de Tweede Wereldoorlog over een soldaat die een Duitse majoor gevangen neemt en ontdekt dat zijn gevangene weet in welke Franse bank 16 miljoen dollar in goud ligt opgeslagen. Het enige probleem is dat het geld zich op vijandelijk terrein bevindt. Samen rekruteert het unieke tweetal een peloton rare snuiters voor een tamelijk ongewone bankoverval.

23:20 Marlowe
1969, kleur, regie: Paul Bogart, Sterren: James Garner en Gayle Hunnicutt. Een klassiek keihard detectiveverhaal waarin Philip Marlow na een schijnbaar zinloze speurtocht naar een vermiste persoon op het spoor wordt gezet van moord en chaos, afpersing en wreedheid. Bruce Lee maakt zijn debuut in deze film in een opmerkelijke scène waarin hij met een hand het kantoor van Marlowe aan diggelen slaat. Een stijlvolle interpretatie van Raymond Chandler's roman 'The Little Sister'.

Maandag 26 december
14:00 Cat On Hot Tin Roof
1958, kleur, regie: Richard Brooks, Sterren: Paul Newman en Elizabeth Taylor. Een boeiend en indrukwekkend drama dat gebaseerd is op het klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. Een rijke, autoritaire plantage-eigenaar in het Zuiden van Amerika - Big Daddy - keert na een medische controle terug naar zijn familie om zijn verjaardag te vieren. Spanningen in de groep - door hebzucht, alcoholisme, onvermogen, hypocrisie, en macht - worden alsmaar sterker, en komen tot uitbarsting als de volledige waarheid over de toestand van Big Daddy bekend wordt.

15:45 Colorado Territory
1949, kleur, regie: Raoul Walsh, Sterren: Joel McCrea en Virginia Mayo. Een actiefilm die plaatsvindt in het wilde westen van Amerika, waarin een bekende bandiet die een eerlijk nieuw leven is begonnen, door de leider van zijn oude bende wordt overgehaald om mee te doen aan één laatste overval. Maar het gaat niet allemaal zoals gepland, en de bandiet moet er als een haas vandoor, met de hete adem van meedogenloze wrekers in zijn nek. Een western-versie van de gangsterfilm 'High Sierra' van regisseur Raoul Walsh zelf.

17:20 The Loved One
1965, kleur, regie: Tony Richardson, Sterren: Robert Morse en John Geilgud. Een pikzwarte komedie over een Engelsman die naar Californië reist om zijn rijke oom te begraven en daaar stuit op de nogal ongebruikelijke praktijken van een begrafenisonderneming. Bewerking van de roman van Evelyn Waugh.

19:20 Key Largo
1948, ZW, regie: John Huston, Sterren: Humphrey Bogart en Lauren Bacall. Een klassieke thriller waarin een gedesillusioneerde veteraan uit de Tweede Wereldoorlog aankomt in een krakkemikkig hotel in de Florida Keys en ontdekt dat het wordt gerund door een gangster en zijn bende bandieten. De spanning stijgt en een tropische storm kondigt zich aan. De veteraan heeft zijn buik vol van geweld, maar hoeveel geeft hij toe aan de gangsters en al het kwaad dat zij veroorzaken? Regisseur John Huston schreef het script samen met Richard Brooks, naar het toneelstuk van Maxwell Anderson.

21:00 The Three Musketeers
1948, kleur, regie: George Sidney, Sterren: Gene Kelly en Lana Turner. Een dolle en weelderige adaptatie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas vol intrige en durf. De vechtlustige zwaardvechter D'Artagnan en de Musketiers van de Koning nemen het op tegen Kardinaal Richelieu om de reputatie van de Koningin te redden.

23:05 The Big Sleep
1946, ZW, regie: Howard Hawks, Sterren: Humphrey Bogart en Lauren Bacall. Een klassieke keiharde thriller waarin Philip Marlowe voor een rijke familie werkt en merkt dat zijn steeds sterkere gevoelens voor de dochter het risico met zich meedragen dat bepaalde onplezierige criminele feiten in de moordzaak worden geopenbaard. Het verwarrende verhaal is op sommige momenten bijna niet te volgen, maar de erotische sfeer, scherpe dialogen en perfecte acteerprestaties maken dit tot een meesterwerk van de film noir. Naar Raymond Chandler's roman.

Dinsdag 27 december
14:00 3 Godfathers
1948, kleur, regie: John Fird, Sterren: John Wayne en Pedro Armendariz. Drie bandieten die na een overval door de woestijn reizen, vinden een stervende vrouw en haar pasgeboren baby. Ze riskeren hun leven en hun buit om de baby te redden. Dit is de derde van de vier versies van dit verhaal.

15:45 Lust For Life
1956, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Kirk Douglas en Anthony Quinn. Een realistische en visueel aangrijpende bewerking van Irving Stone's biografie over de gekwelde Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. Anthony Quinn heeft een Oscar gewonnen voor zijn rol als de schilderende vriend Paul Gauguin.

17:50 The Naked Spur
1953, kleur, regie: Anthony Mann, Sterren: James Stewart en Janet Leigh. Een wildwestavontuur dat werd gefilmd in de indrukwekkende Rocky Mountains in Colorado, over een veteraan van de Burgeroorlog die geduldig een brutale moordenaar achtervolgt om de beloning van 5000 dollar op te strijken, zodat hij een kleine boerderij kan kopen en zich daar kan settelen. Onderweg sluit hij zich aan bij een gemene ex-geconfedereerde, een mopperende goudzoeker die altijd pech heeft, en de beeldschone dochter van een bandiet. Nadat hij gevangen is, zaait de moordenaar verdeeldheid onder de koppensnellers.

19:20 To Have and Have Not
1944, ZW, regie: Howard Hawks, Sterren: Humphrey Bogart en Lauren Bacall. Een Amerikaanse kapitein op het door de Duitsers bezette eiland Martinique verhuurt zijn boot aan iedereen die voldoende geld op tafel legt. Hij wordt bij het internationale conflict betrokken door een verzetsstrijdster. Hij stemt toe om haar te helpen naar Amerika terug te keren door een gevaarlijke bootreis te maken. Een stijlvolle en grappige film met een paar klassieke, zwoele liefdesscènes, gebaseerd op de roman van Ernest Hemingway.

21:00 The Wings of Eagles
1957, kleur, regie: John Ford, Sterren: John Wayne en Maureen O'Hara. Een biografische film over de marinevlieger Frank 'Spig' Wead die bezeten was van de militaire luchtvaart.

22:45 Mrs Soffel
1984, kleur, regie: Gillian Armstrong, Sterren: Mel Gibson en Diane Keaton. Pittsburgh, rond 1900: een vrouw die liefdeloos is getrouwd met een gevangenisbewaker, spreekt troostende woorden tot de gevangenen, en valt voor een man die ter dood is veroordeeld.

Woensdag 28 december
14:00 Mogambo
1953, kleur, regie: John Ford, Sterren: Clark Gable, Grace Kelly en Ava Gardner. Victor Marswell bestiert een bedrijfje dat zich bezig houdt met het vangen van wilde dieren voor opdrachtgevers. De wulpse Eloise Kelly raakt daar per ongeluk verzeild en er springt direct een vonk over tussen hen. Dan arriveren de heer en mevrouw Nordley die op safari gaan om onderzoek te doen naar gorilla's. Mevrouw Nordley is niet meer zo erg geïnteresseerd in haar echtgenoot en laat haar oog vallen op Marswell. De twee heren en twee dames hebben enige moeite met het arrangeren van al deze emoties naar ieders tevredenheid. De vraag is of zij daar ook in slagen.

15:55 A Night at the Opera
1935, ZW, regie: Sam Wood, Sterren: The Marx Brothers. Een klassieke komedie waarin de Marx Brothers romantiek en zang combineren met een reeks onstuimige en luidruchtige grappen en verzeild raken in de wereld van de opera, met alle hilarische gevolgen van dien. Hun hopeloze pogingen om een paar Italiaanse vrienden te laten doorgaan voor grote operasterren gaan niet helemaal volgens hun misschien wat al te ruime plan.

17:25 The Sandpiper
1965, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Richard Burton en Elizabeth Taylor. Een onconventionele artieste die in een fantastisch huis woont aan de kust van Californië, ziet zich gedwongen om haar ongedisciplineerde, buitenechtelijke zoon naar een privé-school te sturen of hem door de sociale dienst weg te laten halen. Zodra de jongen zich op zijn nieuwe school thuis begint te voelen, wordt zijn moeder verliefd op het hoofd van de school, en begint een hartstochtelijke liefdesaffaire.

19:25 Billy The Kid
1941, ZW, regie: David Miller, Sterren: Robert Taylor en Brian Donlevy. Een van de eerste gesproken westerns met het gebruikelijke geromantiseerde beeld van Billy the Kid. De jonge bandiet William Bonney (alias Billy the Kid), gespeeld door Johnny Mack Brown, wordt onophoudelijk achtervolgd door Sheriff Pat Garrett (Beery), die heeft gezworen om Billy dood of levend te vangen, ondanks zijn sympathieke gevoelens voor de jonge moordenaar. Billy wreekt de dood van zijn vrienden maar wordt daarbij zelf gepakt en veroordeeld tot de strop. Als hij probeert te ontsnappen om zijn meisje te zien, wordt hij neergeschoten. Voor deze film zijn twee verschillende eindscènes opgenomen - een voor het Amerikaanse, en een voor het Europese publiek.

21:00 Fame
1980, kleur, regie: Alan Parker, Sterren: Irene Cara en Paul McCrane. Deze energieke musical waarmee Alan Parker een Oscar heeft gewonnen, gaat over de dromen, aspiraties, problemen en mislukkingen van vijf getalenteerde studenten aan de High School for Performing Arts in New York. De film is pittiger dan de televisieserie die hierop was gebaseerd, en laat zien dat voor sommigen dromen toch uit kunnen komen.

23:10 Demon Seed
1977, kleur, regie: Donald Cammell, Sterren: Julie Christie en Fritz Weaver. Een spannende psychologische sciencefictionthriller waarin een jonge vrouw wordt geterroriseerd door een machtsbeluste computer die door haar man werd gebouwd. Robert Vaughn, bekend van 'Man from UNCLE', is de stem van de computer.

Donderdag 29 december
14:00 Mutiny On The Bounty
1935, ZW, regie: Frank Lloyd, Sterren: Clark Gable en Charles Laughton. Het met een Oscar bekroonde drama dat gebaseerd is op de muiterij die in 1789 op de Zuidzee plaatsvond, toen de bemanning van het Engelse schip "HMS Bounty" onder leiding van de eerste matroos Fletcher Christian (Gable) begon te muiten tegen de tirannieke kapitein William Bligh (Laughton). Deze laatste werd uiteindelijk op een piepklein reddingsbootje gezet. De film is gebaseerd op het boek van Charles Nordhoff en James Hall, en bleek een ware goudmijn voor bioscopen. Hij won een Academy Award voor Beste Film, en kreeg drie nominaties voor Beste Acteur voor Gable, Laughton en Franchot Tone als een van de bemanningsleden van de Bounty.

16:15 The Bad and The Beautiful
1952, ZW, regie Vincente Minnelli, Sterren: Lana Turner en Kirk Douglas. Het boeiende verhaal over een meedogenloze producer in Hollywood, verteld aan de hand van de herinneringen van de mensen die hij op weg naar de top heeft misbruikt. Terwijl hij zijn meest recente project aan drie mensen vertelt, herinneren zij allemaal zijn verraad waar ze mee werden geconfronteerd. Een van aangrijpendste films over films, die maar liefst vijf Academy Awards binnensleepte.

18:10 Abbott and Costello In Hollywood
1945, BW, regie: Simon S. Sylvan, Sterren: Bud Abbott en Lou Costello. Bud en Lou buitelen met een ontsnapte gangster door de ruimte en landen uiteindelijk op een vreemde planeet.

19:35 The Law and Jake Wade
1958, kleur, regie: John Sturges, Sterren: Robert Taylor en Richard Widmark. Een wildwestavontuur waarin de leider van een bende bankovervallers terreur gaat uitoefenen tegen een ex-bendelid, die nu als marshal werkt en die er volgens hem een jaar eerder met de buit van een overval vandoor is gegaan. De bende ontvoert de marshal en probeert hem onder dwang te laten vertellen waar het gestolen geld zich bevindt.

21:00 Casablanca
1942, ZW, regie: Michael Curtiz, Sterren: Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Marokko wordt het bestaan van een laconieke nachtclubeigenaar verstoord wanneer de vrouw waar hij verliefd op was weer in zijn leven verschijnt met een man die op de vlucht is voor de Nazi's. Eén van de echte klassieke Hollywood films, met een script waarin romantiek, melodrama, komedie en intrige worden gecombineerd, onberispelijk uitgevoerd door een perfecte cast.

23:00 Diner
1982, kleur, regie: Barry Levinson, Sterren: Kevin Bacon en Mickey Rourke. Een diepgaande film over de volwassenheidsriten van vijf jongens in Baltimore in 1959, voor wie het plaatselijke restaurant meer is dan alleen een plek om herinneringen op te halen, te praten over meisjes, auto's, voetbal of rock 'n' roll - het is hun hele wereld. Maar als zij kerstmis vieren, worden ze toch geconfronteerd met het feit dat ze volwassen worden, wat betekent dat ze ooit afscheid moeten nemen van het restaurant. Een humoristisch en roerend portret van het leven in Amerika aan het eind van een tijdperk.

Vrijdag 30 december
14:00 They Died With Their Boots On
1942, ZW, regie: Raoul Walsh, Sterren: Olivia De Havilland en Errol Flynn. Klassieke western over het leven van Generaal George Custer: zijn vroege jaren als een onstuimige jonge kadet in West Point, zijn aanstellingen tijdens de Burgeroorlog tot aan de beroemde veldslag van Little Big Horn in 1876. Custer's huwelijk wordt op een ontroerende manier in beeld gebracht, de benarde positie van de Amerikaanse Indianen wordt erkend met behoorlijk wat sympathie, en de gevechtsscènes geven de film een echte epische uitstraling. Een niet bijzonder waarheidsgetrouw, maar toch krachtig portret.

16:15 Jailhouse Rock
1957, ZW, regie: Richard Thorpe, Sterren: Elvis Presley en Judy Tyler. 'The King' zet de gevangenis en de muziekwereld op stelten in deze beroemde rock 'n' roll film, die door velen als zijn beste film wordt beschouwd. Presley speelt de rol van Vince Everett die voor doodslag in de gevangenis zit nadat hij per abuis een man heeft gedood bij een vechtpartij in het café. Zijn celmaatje, vroeger een folk-zanger, leert hem gitaar spelen. Als hij vrijkomt uit de gevangenis wordt hij onthaald als een sensationele nieuwe rockster.

17:50 Brigadoon
1954, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Gene Kelly en Cyd Charisse. Twee Amerikanen die de Highlands van Schotland bezoeken, verdwalen in de mist en lopen ineens het legendarische dorpje Brigadoon binnen, dat slechts eens in de 100 jaar tot leven komt. Een bewerking van een hitmusical op Broadway, met Lerner-Loewe liedjes zoals 'Almost Like Being in Love' en 'Heather on the Hill'.

19:35 Honeymoon Machine
1961, kleur, regie: Richard Thorpe, Sterren: Steve McQueen en Paula Prentiss. Wanneer hun schip in de haven van Venetië ligt, plannen twee Amerikaanse matrozen om een grote slag te slaan in het casino door de scheepscomputer de winnende roulettenummers te laten voorspellen. Maar de admiraal onderschept de communicatieberichten naar de wal, en denkt dat de vijand het schip gaat aanvallen en brengt alles in staat van hoogste paraatheid.

21:00 Escape From Fort Bravo
1953, kleur, regie: John Sturges, Sterren: William Holden en Eleanor Parker. Het verhaal vindt plaats in Arizona tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en gaat over het tirannieke regime van een commandant van een krijgsgevangenenkamp, die net zo gehaat wordt door bij zijn eigen soldaten als door de gevangenen van de Confederatie. Maar hij blijkt niet op te kunnen tegen een infiltrerende rebel, die haar charmes gebruikt om hem te verleiden en een massale ontsnapping uit het kamp te organiseren.

22:35 Brainstorm
1953, kleurr, regie: Douglas Trumbull, Sterren: Christopher Walken en Natalie Wood. Een sciencefictionthriller over het werk van wetenschappers aan een machine die contact heeft met de menselijke hersenen. Deze machine kan de herinneringen, emoties en gevoelens van een persoon opnemen en op commando weergeven. Met de steun van hun baas lijken de mogelijkheden oneindig, maar duistere krachten zijn ook geïnteresseerd in het apparaat. Natalie Wood kwam tijdens de opnames op een tragische manier om het leven.

Zaterdag 31 december
14:00 Knights Of The Round Table
1953, kleur, regie: Richard Thorpe, Sterren: Robert Taylor en Ava Gardner. Middeleeuws verhaal over liefde en oorlog. De ridderlijke Sir Lancelot trekt samen met Koning Arthur ten strijde, terwijl hij in het geheim verliefd is op Arthur's koningin. Nadat hij zijn geliefde vaderland met succes heeft verdedigd, beloont Arthur zijn trouwe metgezel door hem kampioen van Koningin Guinevere te maken. Maar de harmonie wordt verstoord als Sir Mordred de koning op de hoogte brengt van de stiekeme verhouding tussen zijn vrouw en Lancelot. Dit was de eerste breedbeeldfilm van MGM.

15:55 Gigi
1958, kleur, regie: Vincente Minnelli, Sterren: Leslie Caron en Maurice Chevalier. De weelderige, met vele Oscars bekroonde musical die zich afspeelt in Parijs rond 1890. Madame Alvarez is vastbesloten dat haar kleindochter de familietraditie voortzet en de maîtresse wordt van de rijke suikermagnaat Gaston Lachaille. Lachaille blijkt meer dan graag een buitenechtelijke relatie met Gigi te willen beginnen, wordt verliefd en besluit met haar te trouwen. Madame is in alle staten - nog nooit was er een eerlijke vrouw in de familie.

17:50 My Favourite Year
1982, kleur, regie: Richard Benjamin Sterren: Peter O'Toole. Een bijzonder komische en toch scherpe satire over een stoere filmster die wordt uitgenodigd om in een live tv-show te verschijnen. De acteur staat bekend om zijn liefde voor vrouwen en alcohol, waardoor de programmamakers nerveus worden en besluiten om een chaperonne voor hem in te huren. Natuurlijk heeft de stuntelige loopjongen zijn handen vol om ervoor te zorgen dat zijn beroemde klant zichzelf niet te schande maakt, maar daardoor ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap.

19:20 Skyjacked
1972, kleur, regie: John Gullermin, Sterren: Charlton Heston. Een lijnvlucht wordt gekaapt door een gek die eist dat de het vliegtuig uitwijkt naar Moskou.

21:00 Ice Station Zebra
1968, kleur, regie: John Sturges, Sterren: Rock Hudson n Ernest Borgnine. Een actiefilm waarin een Amerikaanse onderzeeër naar de bevroren wateren van de Noordpool wordt gestuurd om een neergestorte Russische satelliet te vinden die vol zit met strategische foto's. De stemming tijdens de Koude Oorlog wordt nog killer wanneer de onderzeeër onderweg wordt gesaboteerd. Als de boot uiteindelijk aankomt op de afgesproken plek bij een weerstation, ontdekken ze dat die is vernietigd en dat er geen overlevenden zijn. Gebaseerd op de roman van Alistair MacLean.

23:20 Logan's Run
1976, kleur, regie: Michael Anderson, Sterren: Michael York. Een met een Oscar bekroonde sciencefictionfilm over een idyllische toekomstige gemeenschap in een afgesloten paradijs, met slechts één nadeel: de bewoners worden na hun 30e gedood. Logan is een 'Sandman'- een van de speciale agenten die de taak hebben om voortvluchtigen gevangen te nemen die hun dood niet willen accepteren. Nu hij zelf bijna 30 is, krijgt hij zo z'n twijfels over de gemeenschap en besluit te ontsnappen en het erop te wagen in de barre omgeving buiten het paradijs.

Zondag 1 januari 2006
14:00 Singin' In The Rain
1952, kleur, regie: Gene Kelly, Sterren: Gene Kelly en Debbie Reynolds. De klassieke Hollywood musical waarmee de moeilijke overgang werd gemarkeerd van stomme films naar films met gesproken woord. Het beroemde duo Lina Lamont en Don Lockwood lijken het niet meer te kunnen waarmaken wanneer blijkt dat Lina's stem niet meer is dan een vervelend gekrijs. Maar Don's onbekende vriendin buiten beeld van de camera's heeft een prachtige stem. Kan zij de boel redden door Lina te laten playbacken op haar stem, zodat het stel z'n reputatie hoog kan houden en de studio weer inkomsten heeft?

15:40 The Treasure of Sierra Madre
1948, ZW, regie: John Huston, Sterren: Humphrey Bogart en Bruce Bennett. Dit verhaal is gebaseerd op de beroemde roman van B. Traven, en gaat over goud, hebzucht en de keerzijde van de menselijke natuur, en speelt zich af in het prachtige Mexicaanse berglandschap. Humphrey Bogart speelt een hoofdrol als de sympathieke zwerver die ingrijpend verandert als hij en zijn twee maatjes hoog in de Sierra Madre goud vinden, een ontdekking die al snel leidt tot een moordende sfeer van jaloezie en wantrouwen.

17:45 The Time Machine
1960, kleur, regie: George Pal, Sterren: Rod Taylor en Alan Young. Een wetenschapper uit de tijd van Koningin Victoria vindt een tijdmachine uit en begint een reis door de vierde dimensie, met een korte stop in de Tweede en Derde Wereldoorlogen (de laatste een nucleaire Apocalyps), waarna hij belandt in het jaar 802.701 na Christus. Deze bewerking van H G Wells' klassieke, sombere sciencefictionroman won een Oscar voor de special effects.

19:25 The Ice Pirates
1984, kleur, regie: Stewart Raffill, Sterren: Anjelica Huston and Robert Urich. Een moedige bende ruimtepiraten speelt Robin Hood in een ruimte-avontuur dat zich afspeelt in een dorre toekomst, waarin water het kostbaarste is wat de mens heeft. Het Templar imperium regeert over het zonnestelsel door de watervoorraad op te slaan in de vorm van ijs in een enorme vloot interstellaire ruimteschepen.

21:00 Get Carter
1971, kleur, regie: Mike Hodges, Sterren: Michael Caine en Ian Hendry. Een keiharde klassieke Engelse misdaadfilm. Wanneer de broer van de onbeduidende dief Jack Carter door een bende in Newcastle wordt vermoord, reist Carter naar het noorden om erachter te komen wat er nou echt is gebeurd. Daar ontsluiert hij een geniepige samenzwering van zogenaamde 'respectabele' burgers, komt in aanraking met een fruitmachine-gangster en een pornofilm, en plant uiteindelijk meedogenloze wraak.

22:55 The Dirty Dozen
1967, kleur, regie: Robert Aldrich, Sterren: Lee Marvin en Ernest Borgnine. Een uiterst succesvolle oorlogsfilm over een stel ter dood veroordeelde gevangenen die de kans krijgen om zich vrij te kopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij Lee Marvin worden ze omgevormd tot een keiharde vechteenheid die op een zelfmoordmissie naar het bezette Frankrijk wordt gestuurd.


---

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Matthijs Spits: 070-3244033 of 06-53277138, matthijs.spits@turner.com Voor het downloaden van beelden bij de hoogtepunten van TCM kunt u inloggen op:http://europe.turnerinfo.com


---- --