Vrije Universiteit Amsterdam


19.12.2005

R. van der Kruk

aula

Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

10:45

Hedonic valuation of dutch wetlands


Promotor: prof.dr. P. Rietveld

Droog natuurgebied drijft huizenprijs meer op dan nat natuurgebied

Rene van der Kruk beschrijft in zijn proefschrift de invloed van zogeheten zonering in natuurgebieden op de lokale huizenmarkt. Zonering is een beleidsinstrument van ruimtelijke ordening, ter bescherming van natuurgebieden, en heeft invloed op de nieuwbouw van woningen. Zijn analyses tonen aan dat het positieve effect van natte natuurgebieden (Wetlands) op huizenprijzen bijzonder klein is, terwijl de nabijheid van droge natuurgebieden, brede rivieren en plassen, zoals de Vecht en het Naardermeer, wel een bijzonder positieve invloed heeft op de huizenprijzen.

Van der Kruk bepaalde de economische waarde van Nederlandse Wetlands met (ruimtelijke) econometrische hedonische prijsanalyses. Bij hedonische prijsanalyses splits je de prijs op in zowel fysieke- als omgevingsfactoren. Alles wat bijdraagt aan het levensgeluk van mensen staat daarbij centraal. Het marginale prijseffect van wetlands bepaalde hij door transactieprijzen te vergelijken van vergelijkbare koopwoningen binnen en buiten wetlandgebieden. Van der Kruk kwam tot zijn conclusie na analyse van literatuur, het opstellen van een theoretisch model en onderzoek naar de relatie tussen demografische ontwikkelingen, het ruimtelijke ordeningsbeleid en de huizenmarkt in de Vechtstreek. De Vechtstreek is een gebied met enkele internationaal beschermde Wetlands, zoals het gebied rondom het Naardermeer en de Oostelijke Vechtplassen.

Wetland ecosystemen, zoals het Naardermeer, vervullen zeer uiteenlopende en waardevolle functies, waaronder recreatiemogelijkheden en stimulering van natuurdiversiteit. Daarnaast is het er ook goed wonen: bewoners dichtbij wetlandgebieden profiteren van allerlei voordelen, zoals bescherming van hun huizen tegen stormschade, gunstige lucht- en waterkwaliteit, en nabijheid van genoemde functies. Overheden moeten de verschillende belangen van Wetlands tegen elkaar afwegen; een van de maatregelen om dat te doen is zonering van natuurgebieden.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl