Ingezonden persbericht


Persbericht

Trendbarometer België - Nederland 2006

Goed voor uren verantwoord gluren naar de buren

Amsterdam, 19 december 2005 - De Trendbarometer België - Nederland 2006 rekent af met heel wat clichés. Maar niet getreurd: u krijgt er andere opzienbarende onderzoeksresultaten voor in de plaats.

De Trendbarometer België - Nederland brengt de verschillen en de overeenkomsten op het vlak van attitudes en consumptiepatronen tussen de Nederlandse en Belgische bevolking in kaart. Weten wat er omgaat in het hoofd van de Belgische en de Nederlandse consument stelt het bedrijfsleven in staat om te anticiperen op consumententrends die vandaag aanwezig zijn in beide buurlanden.

Bekx&X, Wegener DM België en Wegener DM Nederland organiseerden hiervoor samen een uitgebreid onderzoek van het consumptiegedrag van Belgen en Nederlanders. De respondenten werden onderverdeeld in drie cruciale levensfasen: Be4 (20-35 jaar), Again (36-50 jaar) en Again² (51-65 jaar). Dit bij wijze van tegengewicht voor al die marketing managers en mediaplanners die de levensfasen van hun (potentiële) klanten blijven negeren en de catch all leeftijdscategorie 18-44 jaar als dé enige doelgroep blijven beschouwen, voor om het even welk commercieel initiatief.

Bent u 'be4', 'again' of 'again²'?

In de nieuwe onderzoeksmethodologie wordt de consument benaderd vanuit zijn levensfase: 'Be4' staat voor jongeren (20-35 jaar), 'Again' zijn de midlifers (36-50 jaar) en 'Again²' de 50-plussers jonger dan 65 (51-65 jaar).

Be4&Again is een onderzoeksmethodologie die werd ontwikkeld door Bekx&X vanuit een nieuwe benadering van product, consument en onderzoek. Leeftijd is en blijft leidend. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat consumenten vandaag meerdere opeenvolgende levensfasen doorlopen: consumenten zijn nooit een statisch gegeven, ze evolueren, via hoogte en dieptepunten, van de ene levensfase naar de andere. Toch is er een constante...

In het leven van de consumenten tekenen zich namelijk drie grote breekpunten af waardoor drie grote levensfasen zich aftekenen: Be4, Again en Again². Deze breekpunten zijn geen eindpunten, maar scharniermomenten. Voor de marketeer bieden ze kansen omdat rond deze scharniermomenten behoeften ontstaan aan nieuwe of andere producten en diensten. Vaak zal de marketeer alle pijlen op de jongste groep (Be4) of op de midlifers (Again) richten. Be4&Again stelt ze in staat om deze gewoonte bij te sturen en houdt rekening met de koopkracht van elke groep.

De methodologie

Het onderzoek kwam tot stand op basis van een samenwerking tussen Bekx&X en Wegener DM, waardoor kwalitatief, kwantitatief en trendonderzoek van Bekx&X wordt gekoppeld aan concrete adressen van Wegener DM.


1. Desk- en brainresearch

2. Ruim 38.000 e-mail enquêtes werden volledig ingevuld: de kwantitatieve enquête verliep via Permesso, het opt-in consumentenplatform van Wegener DM België & MSN en de Grote Consumenten Enquête van Wegener DM Nederland.
3. In 12 panelgesprekken (6 in België en 6 in Nederland met telkens 3 generaties mannen en vrouwen) werden de resultaten van de kwantitatieve fase verder uitgediept.

Een selectie uit de verrassende resultaten van het onderzoek

'Trendbarometer België-Nederland 2006'

U krijgt voor elke trend de onderzoeksresultaten voorgeschoteld per generatie: be4 (20-35 jaar), again (36-50 jaar) en again2 (51-65 jaar). Aan tafel!

Pantoffelheldendom

"De ideale vrije avond breng je thuis door, met het gezin of met vrienden." Dat is althans de opvatting van een derde van de Belgen en bijna vier op de tien Nederlanders. Bijna driekwart van de Belgen en haast acht op de tien Nederlanders brengen het grootste gedeelte van hun vrije tijd door met hun gezin. De 'huismussen' zijn het beste vertegenwoordigd in de leeftijdscategorie 36-50 jaar. Pantoffelproducenten, wees gewaarschuwd. (Op hun op één na meest ideale avond gaan zowel Belgen (20%) als Nederlanders (18%) uit eten.)

Mond vol gezond

Het aandeel dat beweert altijd gezond te eten zit in beide buurlanden in de buurt van de 40%. Het aantal Nederlanders dat nooit gezond eet (0,7%) is op één hand te tellen. Van de Belgen eet nog 3% nooit gezond. Zowel in Nederland als in België lijken twintigers en jonge dertigers er veel minder in te slagen om dagelijks gezond te eten dan de oudere leeftijdsgroepen. Zij maken zich dan ook het vaakst van alle leeftijdsgroepen goede voornemens op het vlak van gezonde voeding. Logischerwijs stijgt het aantal (zelfverklaarde) gezonde diëten, naarmate de leeftijd toeneemt. Belgen zijn (ook) wat het gezondheidsgehalte van hun voeding betreft, geneigd om ruimschoots meer goede voornemens te maken dan Nederlanders... Alles samen nemen veel meer Belgen (41%) dan Nederlanders (17%) zich voor om vaker gezond te gaan eten.

Functional food doet het goed (en in België nog beter)

Belgen zouden ook volgens de Trendbarometer meer geneigd zijn om vernieuwde of verbeterde voedingsproducten uit te proberen dan Nederlanders. Bijna dubbel zoveel Nederlanders als Belgen zou vernieuwde producten pas uitproberen zodra zijn/haar oude bekende voedingsproducten niet meer te vinden zijn. Bijna één op de vijf Nederlanders (18%) en een zelfde percentage Belgen (18%) eet en drinkt altijd - dagelijks dus - cholesterolverlagende producten. Het succes van cholesterolverlagende producten neemt logischerwijs toe met de leeftijd, tot ruim een derde dagelijkse gebruikers in de oudste leeftijdsgroep (51-65 jaar), in beide landen. Zelfs onder jonge mannen (20-35 jaar), zo blijkt uit de panels, is olijfolie in trek en in mindere mate ook Omega 3. In de leeftijdsgroep 36-50 jaar letten de meesten op hun cholesterol. Naast olijfolie is in deze groep vooral margarine populair. Idem voor 51-65 jaar. Anderzijds zijn er natuurlijk de bij uitstek Belgische gewoonten die zelfs de meest hardnekkige gezondheidsoverwegingen naar de achtergrond weten te dringen: zo bakt een Belg zijn biefstuk niet in olijfolie, maar in 'echte' boter, cholesterol of niet.

All work and no play, ...

Procentueel bekeken verwachten precies evenveel Belgen (22%) als Nederlanders (22%) dat ze over vijf jaar meer zullen werken dan vandaag. De meerderheid is echter van het tegendeel overtuigd: 61% van de Belgen en 55% van de Nederlanders denkt over vijf jaar niet meer te (zullen) werken dan vandaag. Bovendien willen, in totaal, 37% van de Belgen en wel 47% van de Nederlanders deeltijds gaan werken. In Nederland zijn het de 20-35-jarigen (55%) die het hardst naar een deeltijd baan verlangen (vgl. 31% Belgen); toch wil ook nog de helft van de Nederlandse 36-55-jarigen (49%) deeltijds gaan werken.

Zolang er dat salaris maar is...

Vier op de tien Belgen geven eerlijk toe dat zijn/haar salaris het belangrijkste aspect is van zijn/haar werk. Dat salaris is voor slechts 16% van de Nederlanders het allerbelangrijkste. Op de vraag 'wat zou u aan uw werk willen veranderen?' antwoorden procentueel (52%) precies even veel Nederlanders en Belgen, eenstemmig: "de vergoeding"...

Welkom aan boord van Pensioen Airlines

Nederlanders (69%) en Belgen (56%) willen, zodra gepensioneerd, massaal mooie reizen maken. Verhoudingsgewijs koesteren Nederlandse 50-plussers nog vaker reisplannen dan Belgische: tweederde van de Nederlanders in deze levensfase wil gaan reizen zodra ze met pensioen zijn, vergeleken bij 46% van de Belgen. Ook jonge mensen (20-35 jaar) dromen al aan het begin van de carrière van de quality time waarvan ze zullen genieten tijdens hun pensioen, zo bleek ook uit de panels. Ze dromen bijvoorbeeld hardop van idyllische huisjes in zuiderse streken en/of van wereldreizen waar ze voorlopig het geld, de tijd of de vakantie niet voor hebben. Los van de indrukwekkende pensioenreisplannen is werken voor nauwelijks 3% van de Belgen en amper 6% van de Nederlanders de ideale tijdsbesteding tijdens het pensioen.

Rustgevende badkamerdromen

In het huis van de toekomst komt ontspannen op de eerste plaats. Het is het 'relaxcentrum' van waaruit de individuele gezinsleden dagelijks de maatschappij invliegen. Zowel Belgen als Nederlanders hunkeren naar ruimte en licht, hoewel ze verwachten dat ze hun wensen wat zullen moeten inbinden. In het allicht iets kleinere huis van de toekomst zijn de ruimten binnenin niettemin groter dankzij minder kleine kamertjes. Een op de vier Belgen en een op de vijf Nederlanders willen de komende vijf jaar de badkamer en/of keuken verbouwen. De badkamer (meer comfort en wellness) en de keuken (geïntegreerd in de woonruimte en dé plaats waar het gezin zich terugtrekt voor kwaliteitsmomenten) worden de belangrijkste ruimten in het huis van de toekomst: 'genieten van het leven' wordt er tegenover de hectische maatschappij geplaatst.

Vermenigvuldiging van de enkeling

Met 30% alleenstaanden in Nederland en 33% in België is dus ongeveer één op de drie single in de Lage Landen van 2005. (Cijfers: CBS en Statbel.) Volgens een ruime meerderheid van de Belgen (58%) en een aanzienlijke minderheid van de Nederlanders (45%) is dat alleenstaande bestaan steeds vaker het resultaat van een bewuste keuze, zelfs al wordt het even vlot ingeruild voor zo'n ouderwetse, warme relatie.

Nog meer verrassende resultaten vindt u in de presentatie in de bijlage.


1 + 1 = 3
De samenwerking tussen Bekx&X en Wegener DM België en Nederland is uniek omdat ze kwalitatief, kwantitatief en trendonderzoek koppelt aan concrete adressen. De Trendbarometer België - Nederland 2006 kan op die manier gelinkt worden aan zowel bestaande Wegener DM producten en oplossingen als aan verdere onderzoeksopdrachten van Bekx&X om doelgroepen en consumentengedrag beter in kaart te brengen. Kortom, een onderzoek dat perspectief biedt.

BEKX&X
Buitenbeentje onder de Belgische marktonderzoeksbureaus Bekx&X brengt sinds 1996, op vraag van zowel bedrijfsleiders als beleidsmakers, maatschappelijke trends in kaart. Op basis van geoptimaliseerde, klassieke marktonderzoekstechnieken resulteert dit trendonderzoek o.m. in innovatieanalyses, toekomstscenario's, nieuw marktpotentieel voor geherpositioneerde producten en diensten, driedimensionale doelgroepprofielen en glasheldere unique selling propositions. Zo brengt Bekx&X het beste in bedrijven naar boven. www.bekx-x.be

WEGENER DM BELGIË
Wegener DM België is al jaar en dag ontbetwist marktleider inzake direct marketing toepassingen in België. Wegener DM verzamelt, creëert en verwerkt gegevens van consumenten en gebruikt ze voor marketing prospectie, doelgroepbepaling, analyses, het opschonen, verrijken en beheren van gegevensbestanden. Daarbij worden de hoogste normen gehanteerd met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de privacy wetgeving. Wegener DM beschikt na 25 jaar over de meest uitgebreide en kwalitatieve socio-demografische en lifestyle referentiebestanden op de Belgische markt, met zowel offline als online gegevens. Dankzij de jarenlange ervaring en een stevig en goed opgeleid accountteam kan de onderneming bogen op geprivilegieerde relaties met de grootste adverteerders. Wegener DM is overtuigd dat klantenkennis dé kritische succesfactor is om prospecten te converteren tot loyale klanten. Wegener DM maakt deel uit van de Wegener Groep, een Europese onderneming met vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Scandinavië, en België. www.wegenerdm.be

WEGENER DM NEDERLAND
Wegener DM Nederland is één van de leidende direct marketing dienstverleners in Nederland en Europa op het gebied van data en database management services. Wegener DM biedt, op basis van consumenteninformatie, concrete oplossingen voor klantwerving & cross selling, klantkennis, datakwaliteit en databasemanagement. Deze data based marketingdiensten worden zowel afzonderlijk als geïntegreerd toegepast op zowel de business-to-consumer als de business-to-business markt. De Wegener DM-divisie heeft verscheidene vestigingen in Europa; Wegener DM Belgium, Wegener DM France, Wegener DM UK en Wegener Scandinavië Wegener DM is onderdeel van het beursgenoteerde Koninklijke Wegener NV. www.wegenerdm.nl

MEER WETEN?
Nathalie Bekx, Bekx&X, +32 (0)3 460 19.00 of +32 (0)475 45 42 58, nathalie@bekx-x.be Arthur Detering, Wegener DM Nederland, +31 (0)30 600 2000, a.detering@dm.wegener.nl


---- --