DSM


DSM herstructureert farma-onderdelen in lijn met strategische koers volgens Vision 2010

- Pharma Chemicals locatie in South Haven sluit en biofarmaceutica-locatie in Montreal wordt stilgelegd -

DSM Pharmaceutical Products, dat zijn hoofdkantoor in Parsippany, New Jersey (VS) heeft, gaat de activiteiten van zijn businessunits DSM Pharma Chemicals en DSM Biologics herstructureren. Deze herstructurering volgt op een studie (onderdeel van de onlangs gepubliceerde strategie Vision 2010 en ook aangekondigd in het bericht over het derde kwartaal) waarin DSM zijn farmaceutische productieactiviteiten onder de loep nam. De belangrijkste elementen van de herstructurering zijn de voorgenomen sluiting van de productielocatie van DSM Pharma Chemicals in South Haven, Michigan (VS) in de eerste helft van 2007 en het stilleggen van de productieactiviteiten van DSM Biologics in Montreal (Canada) begin 2006.

DSM Pharma Chemicals
In het kader van Vision 2010 heeft DSM een uitgebreide analyse gemaakt van de ontwikkelingen op de markt voor contractproductie van actieve farmaceutische ingrediënten (API's) en (geavanceerde) tussenproducten en op de markt voor generieke API's. Daaruit kwam naar voren dat de markten voor tussenproducten voor medicijnen die in een vroeg stadium van ontwikkeling verkeren (d.w.z. die nog niet geregistreerd zijn) en generieke API's meer en meer commodity-markten worden en steeds vaker zullen worden bediend door producenten die actief zijn in lagekosten-economieën, met name India en China.

Daarom zal DSM zijn farmaceutische chemieactiviteiten meer richten op producten met een hogere toegevoegde waarde, gebruikmakend van zijn kennis en kunde op het gebied van chemische en biochemische processen en zijn track record ten aanzien van het voldoen aan regelgeving. Daarom zal de onderneming zich richten op geavanceerde en geregistreerde tussenproducten, API's en meer speciale generieke API's. Tussenproducten voor medicijnen in de eerste stadia van ontwikkeling zullen steeds meer uit China en India worden betrokken. DSM Pharma Chemicals moet daarom nog kritischer naar zijn productieactiviteiten kijken, zich richten op de bovengenoemde marktsegmenten, zijn fabrieken beter benutten en zijn kostenstructuur verbeteren.

Deze strategische overwegingen hebben DSM doen besluiten om in het tweede kwartaal van 2007 de productielocatie van DSM Pharma Chemicals in South Haven, Michigan (VS) te sluiten. Dit heeft gevolgen voor de 142 medewerkers.

De doorlopende activiteiten zullen worden overgenomen door DSM Pharma Chemicals Linz (Oostenrijk) en Venlo. DSM Pharma Chemicals zal klanten helpen bij het overschakelen naar belevering vanuit deze locaties of zal helpen bij het betrekken van product uit andere bronnen.

DSM Biologics
Als integraal onderdeel van Vision 2010 heeft DSM Pharmaceutical Products een grondige analyse uitgevoerd van de markt voor biofarmaceutische producten die op contractbasis worden geproduceerd. Daaruit kwam naar voren dat op het gebied van biofarmaceutische producten de ontwikkeling van cellijntechnologie, de software, betere vooruitzichten biedt dan het installeren van nieuwe capaciteit voor contractproductie, de zogenaamde hardware.

Daarom maakt DSM al twee jaar werk van de zeer interessante mogelijkheden die voortvloeien uit de samenwerking met de Nederlandse biotech-onderneming Crucell (Euronext, NASDAQ: CRXL) op het gebied van de ontwikkeling van het PER.C6 productietechnologie-platform op basis van humane cellijnen. Crucell en DSM zullen zich nadrukkelijker richten op de ontwikkeling van deze PER.C6 technologie door een sterke intellectuele eigendom-portfolio op te bouwen met als doel het licentiëren van deze cellijn, inclusief ondersteunende fermentatietechnologie, aan de biofarmaceutische industrie.

Als uitvloeisel van deze verscherpte focus zal DSM Biologics in Groningen zich richten op volledige ondersteuning van de licentienemers van de PER.C6 technologie, naast zijn diensten als contractproducent voor de biofarmaceutische markt. Om die reden zullen de productiefaciliteiten van DSM Biologics Montreal (Canada) worden stilgelegd op een zodanige wijze dat een herstart (door anderen) een optie blijft, om de waarde te optimaliseren.

De activiteiten in Montreal worden begin 2006 stopgezet. Daarbij is het verlies van 85 banen niet te vermijden.

Financiële gevolgen
De sluiting resp. stillegging van de productielocaties van DSM Pharmaceutical Products in South Haven en Montreal zullen leiden tot een buitengewone last (na belastingen) van ongeveer EUR 57 miljoen, waarvan ongeveer EUR 49 miljoen het gevolg is van de afwaardering van activa. De te nemen maatregelen bij DSM Pharmaceutical Products zullen vanaf de tweede helft van 2007 ongeveer EUR 20 miljoen bijdragen aan het operationele resultaat (EBIT) in het Pharma-cluster, mede doordat met deze maatregelen verliezen worden voorkomen die in de toekomst te voorzien waren geweest.

Samen met de verwachte vrijval van bepaalde voorzieningen leidt dit tot een buitengewone last na belastingen van ongeveer EUR 35 miljoen voor het vierde kwartaal.

DSM handhaaft zijn verwachting voor 2005 zoals gepubliceerd in het bericht over het derde kwartaal: het bedrijfsresultaat van 2005 (uit gewone activiteiten exclusief buitengewone posten) zal naar verwachting boven EUR 800 miljoen uitkomen. Daarmee zal het bedrijfsresultaat van DSM in 2005 substantieel hoger zijn dan in het voorgaande jaar (EUR 567 miljoen).

DSM Pharmaceutical Products
DSM Pharmaceutical Products (Parsippany, New Jersey, USA) is actief als contractproducent voor de farmaceutische industrie, waarbij de nadruk ligt op actieve farmaceutische ingrediënten en tussenproducten, biofarmaceutische actieve ingrediënten, steriele productie en de bereiding van farmaceutische eindproducten in de vorm van tabletten of capsules. De businessgroep omvat de businessunits DSM Biologics, DSM Pharma Chemicals en DSM Pharmaceuticals, Inc (Greenville, North Carolina, VS).

DSM Biologics heeft productielocaties in Montreal (Canada) en Groningen. De onderneming concentreert zich op contractproductie van biofarmaceutische producten en is betrokken bij enerzijds de ontwikkeling van PER.C6 als een nieuw productieplatform voor recombinante monoklonale antilichamen en andere eiwitten in fermentatieprocessen met behulp van zoogdiercellen en anderzijds de licentiëring van PER.C6 aan de farmaceutische en de biotech-industrie voor deze doeleinden.

DSM Pharma Chemicals (DPC) richt zich vooral op de klantspecifieke productie van actieve farmaceutische ingrediënten en tussenproducten. Naast de locatie South Haven beschikt de businessunit over productielocaties in Linz (Oostenrijk), Venlo en Capua (Italië).

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming creëert innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, met als motto Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden www.dsm.com.