Ingezonden persbericht




Succesvolle plaatsing aandelen Stedenfonds Amsterdam

Maandag 19 december - De plaatsing van de aandelen in het Stedenfonds Amsterdam is succesvol verlopen. Met de inschrijving door een zestal Nederlandse pensioenfondsen op de aandelen is het fonds geplaatst. Het vastgoedfonds zal de komende 5 jaren voor circa ¤ 275 miljoen aan woningen in het middeldure huursegment inclusief parkeerplaatsen en bedrijfsruimten in Amsterdam verwerven. Het Stedenfonds Amsterdam is een initiatief van de Amsterdamse woningcorporaties Het Oosten en De Key en projectontwikkelaar Rabo Vastgoed die gezamenlijk 15% van de aandelen van het fonds zullen houden.

Het Stedenfonds Amsterdam is het eerste beleggingsfonds in Nederland dat institutionele beleggers de mogelijkheid biedt rechtstreeks te investeren in, op initiatief van corporaties, ontwikkelde huurwoningen in het middensegment. Door een professioneel en permanent beheer van alle woningen en de directe omgeving, zullen niet alleen het wooncomfort, de duurzaamheid en de veiligheid worden bevorderd, maar zal ook het hele gebied in waarde kunnen stijgen. Naast de huurinkomsten, bepaalt deze waardestijging het totale rendement van de aandeelhouders van het Stedenfonds. Met deze aanpak wordt gestreefd het indirecte rendement van de ROZ/IPD-index voor woningen te overtreffen.

Al in 2006 zullen ruim 260 woningen (circa ¤ 60 miljoen) aan het Stedenfonds worden opgeleverd. Tot 2010 zal de Eerste Amsterdamse Gebiedsonderneming -de samenwerking tussen De Key, Het Oosten en Rabo Vastgoed die o.a. verantwoordelijk is voor deze ontwikkeling - de ruim 1200 resterende woningen (circa ¤ 215 miljoen) ontwikkelen en op exclusieve basis aan het Stedenfonds verkopen. De gebieden die nu door de initiatiefnemers zijn aangewezen betreffen: Eendrachtsparkbuurt (Geuzenveld), Wibautas (Amsterdam-Oost), Van Hasseltkanaal (Amsterdam-Noord) en Haveneiland-Oost (IJburg).

Met de oprichting van het Stedenfonds Amsterdam wordt beoogd het bouwtempo in de stad te verhogen, herstructurering te bevorderen en bewoners met een middeninkomen in de stad te houden. Gezien de grote vraag naar woningen in het middeldure huursegment en de groeiende belangstelling van pensioenfondsen voor beleggen in vastgoed, bestaat de mogelijkheid dat de initiatiefnemers meer gebieden uit hun breed gespreide portefeuille op integrale wijze tot ontwikkeling zullen brengen.

Kempen & Co en Rabo Securties hebben de oprichters van het Stedenfonds geadviseerd bij de structurering van het fonds en de plaatsing van de aandelen.

Profiel Stedenfonds Amsterdam N.V.
Het Stedenfonds Amsterdam is een op institutionele beleggers gerichte fiscale beleggingsinstelling die investeert in woningen in het middeldure huursegment - vanaf ¤ 600 tot ¤ 1.100 huur per maand - en in bedrijfsmatig vastgoed met een voor wonen ondersteunende functie in een aantal geselecteerde gebieden in Amsterdam, met als doel een rendement te realiseren dat hoger ligt dan dat van de relevante ROZ/IPD-index. Directeur van het Stedenfonds is Hans de Haan, voormalig directeur Corporate Finance bij merchantbank Kempen & Co. Voorzitter raad van commissarissen Stedenfonds is Henk G. Hilverink, voormalig directievoorzitter van Vesteda.



Ingezonden persbericht