GS-besluitenlijst d.d. 20 december 2005 Provincie Drenthe

Weeknummer: 51

Nummer

Onderwerp

Besluit


1.

Notitie artikel 19 WRO 2005.

Gedeputeerde Staten hebben de notitie WRO-wijzigingen vastgesteld. In de notitie wordt aangegeven in welke concrete gevallen er door gemeenten vrijstelling van het bestemmingsplan kan worden verleend zonder dat daar vooraf van GS een verklaring van geen bezwaar moet zijn ontvangen.


2.

Aanbieding rapportage Toerisme in Cijfers 2005.

Het rapport 'Toerisme in Cijfers 2005' is aangeboden aan het college van gedeputeerde staten. De publicatie betreft een onderzoek naar de resultaten van het toeristisch bedrijfsleven in 2004. Belangrijkste uitkomsten zijn dat het aantal toeristische overnachtingen in 2004 in Drenthe gedaald is met 1% en dat ook de dagattracties gemiddeld een daling van het aantal bezoekers (2%) kenden. Binnen het Noorden scoort Drenthe daarmee gemiddeld.


3.

EVI Coevorden, stand van zaken.

GS gaan akkoord met het informeren van provinciale staten over de EVI in Coevorden en Emlichheim. Het gaat daarbij om de ontwerp-vergunning voor Duitse vestiging. In maart 2005 is door de provincie Drenthe een zienswijze ingediend. Het Duits bevoegd gezag heeft nu de ontwerp-vergunning vastgesteld. In de ontwerp-vergunning is voor een deel rekening gehouden met de Drentse opmerkingen. De ontwerp-vergunning wordt van 12 tot 26 januari a.s. onder meer op het Provinciehuis ter inzage gelegd.


4.

Verantwoording Investeringsbudget stedelijke vernieuwing 2000-2004 (ISV-I).

GS van Drenthe hebben ingestemd met verantwoordingsverslagen van de Drentse gemeenten over de eerste periode van stedelijke vernieuwing (2000 t/m 2004) .

Uit de verslagen blijkt dat de aanpak van grote binnenstedelijke projecten een lastige opgave is. Zaken als de invloed / grondposities van marktpartijen, de gemeentelijke capaciteit, de economische situatie spelen een belangrijke rol voor het tot uitvoering kunnen brengen .

In totaal hebben de Drentse gemeenten (exclusief Emmen) voor 14.5 miljoen euro besteed of verplicht .


5.

Rapport onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing in de zin van artikel 217a Provinciewet.

Het college van gedeputeerde staten heeft in het onderzoeksprogramma 2005 onderzoek laten doen naar de besteding van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) door de vier Drentse programmagemeenten, te weten Assen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel. Het onderzoek werd uitgevoerd door Stafgroep Bestuurs-, Juridische en Concernzaken van de provincie Drenthe met medewerking van prof. dr. M. Herweijer. GS hebben kennis genomen van het onderzoek. Het ISV-rapport biedt goede aanknopingspunten voor een verdere verbetering van het ISV-traject. Essentieel daarbij is het intensiveren van de ambtelijke en bestuurlijke betrokkenheid tijdens de uitvoering van het ISV-programma.


6.

Onderzoeksprogramma 2006: onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid ex artikel 217a van de Provinciewet.

GS hebben besloten om het Onderzoeksprogramma 2006 vast te stellen. Dit programnma geeft aan welke onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid in de zin van artikel 217a Provinciewet in 2006 uitgevoerd worden. GS hebben gekozen voor de volgende onderwerpen: - Algemene Subsidieverordening (ASV); - Wet bevordering integriteitsbeoordeling openbaar bestuur (wet Bibob); - Brede/Gebundelde Doeluitkering (BDU/GDU).


7.

Reserve grondwaterheffing 2006.

GS hebben de grondwaterheffing voor 2006 vastgesteld. De heffing is geïndexeerd en wordt daarmee verhoogd van 1,017 euro per 100 m3 onttrokken grondwater naar 1,025 euro per 100 m3 onttrokken grondwater op basis van de gemiddelde prijsindex in 2005.


8.

Vermindering van
administratieve lasten voor een aantal gesubsidieerde instellingen.

Vermindering van administratieve lasten voor een aantal gesubsidieerde instellingen. GS hebben besloten de administratieve lasten voor een aantal gesubsidieerde instellingen te verminderen. Voor deze kleinere instellingen zal voor het jaar 2006 het ASV-regime voor waarderingssubsidies gelden tengevolge waarvan de administratieve lasten voor deze instellingen zal verminderen.


9.

Inventarisatie Drentse Musea.

Gedeputeerde staten hebben een inventarisatie van Drentse musea gestuurd aan provinciale staten. De inventarisatie is opgesteld door Drents Plateau. Op basis van de inventarisatie heeft het college in een begeleidende brief laten weten geen behoefte te hebben aan een aanvullende museumnotitie.


10.

Uitspraak Raad van State inzake saneringsplan terrein voormalige gasfabriek te Coevorden.

Gedeputeerde staten van Drenthe heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State. Gedeputeerde staten heeft het bezwaar, op haar besluit instemmen met het saneringsplan voormalige gasfabriek Coevorden, ongegrond verklaard. De Raad van State heeft het beroep, die was ingesteld tegen dit besluit, ook ongegrond verklaard.


11.

Structuurvisie Zuiderzeelijn.

GS zenden ter kennisneming aan de staten de regionale Gebiedsvisie "Zuiderzeelijn: de kansen in kaart". De visie is opgesteld door de Stuurgroep Zuiderzeelijn. Zij schets het ruimtelijk-economisch toekomstperspectief op hoofdlijnen van de steden en kernzones langs de ontwikkelingsassen A6/A7 en A28/A37. De visie geldt als regionale inbreng in het proces van de structuurvisie Zuiderzeelijn.


12.

Gemeente Noordenveld; verzoek om goedkeuring Bestemmingsplan Groenstrook Woldzoom Roden.

Gedeputeerde staten hebben het bestemmingsplan Groenstrook Woldzoom Roden, dat de bouw van twee scholen, en een tweetal andere maatschappelijke functies mogelijk moet maken, gedeeltelijk goedgekeurd. Geen goedkeuring is gegeven aan een gedeelte van het plangebied ten noorden van de Slotlaan. Dit deel van het bestemmingsplan bestaat uit twee gedeelten. In het eerste, waarvoor wel goedkeuring is verleend, is een school voor speciaal onderwijs gepland. GS zijn van mening dat de noodzaak voor het andere, meest noordelijk gelegen bouwvlak niet is aangetoond. Ook zijn GS er onvoldoende van overtuigd dat waardevolle gebiedskenmerken in de vorm van houtwallen in dit deel van het plan voldoende zijn beschermd.


13.

Convenanten programma bereikbaarheid.

De provincie gaat afspraken met alle gemeenten maken voor de jaren 2006 tot en met 2008 voor het uitvoeren van projecten die de bereikbaarheid van de steden en de verkeersveiligheid verbeteren. De provincie geeft daarmee een impuls aan de uitvoering van dit onderdeel van het provinciale omgevingsplan (POPII) in de lijn van het collegeprogramma. Alle gemeentelijk en provinciale projecten bij elkaar vergen een investering van ca EUR178 miljoen. Het provinciale aandeel daarin is ca EUR 66 miljoen.


14

Investeringskredieten PUP 2005.

De investeringskredieten 2005 zoals die bij de vaststelling van het PUP 2005 zijn vastgesteld, herzien en vastgesteld op het niveau zoals in de staat is aangegeven.


15.

Incidentele provinciale bijdrage voor derde medisch kinderdagverblijf en provinciaal expertisecentrum jonge kind.

Drenthe krijgt een extra medisch kinderdagverblijf (MKD). Jeugdzorg Drenthe ontvangt hiervoor een subsidiebedrag van 300.000 euro van de provincie Drenthe. Vanaf oktober 2006 start Jeugdzorg Drenthe in Papenvoort met een tijdelijk MKD dat plaats biedt aan 10 kinderen. Tevens wordt een start gemaakt met ambulante trajecten voor baby's. Vanaf 2008 opent het definitieve MKD zijn deuren in Assen. Het MKD in Assen moet plaats gaan bieden aan 20 kinderen en gaat ook een rol spelen als provinciaal kennis- en expertisecentrum voor het jonge kind. Eind volgend jaar moet voor de opzet daarvan een schriftelijk plan liggen. Gedeputeerde staten hebben dat vandaag besloten.


16.

Convenant bereikbaarheid Assen.

De provincie heeft afspraken met de gemeente Assen gemaakt voor de jaren 2006 tot en met 2008 voor het uitvoeren van projecten die de bereikbaarheid van de stad verbeteren. De provincie geeft daarmee een impuls aan de uitvoering van dit onderdeel van het provinciale omgevingsplan (POPII) volgens het collegeprogramma. Alle betrokken gemeentelijke en provinciale projecten in Assen vergen een investering van ca EUR 71 miljoen. Het provinciale aandeel daarin is ca EUR 14 miljoen.


17

Woonzorgstimuleringsregeling, aanvragen tweede ronde november 2005.

In het kader van de beleidsregel Woonzorgstimulering zijn 12 aanvragen ingediend. Er zijn 5 aanvragen gehonoreerd voor een totaalbedrag van EUR 69.770,-. De aanvragers zullen schriftelijk op de hoogte worden gesteld over de besluitvorming. Voor het resterende budget van EUR 138.775,- komt een derde ronde in het najaar van 2006, waarbij de criteria zullen worden aangepast binnen de vaste kaders.


18.

Leaderbijdrage aan het project Renovatie van de cultuurhistorisch waardevolle brug bij Wijster.

Het College van Gedeputeerde Staten heeft een bijdrage van EUR 44.671,- beschikbaar gesteld aan de gemeente Midden-Drenthe voor het project 'Renovatie van de cultuurhistorisch waardevolle brug bij Wijster'. Met het project wordt de cultuurhistorisch waardevolle brug hersteld. Verder zijn er plannen om van het jaagpad ten oosten van het Linthorst-Homankanaal een doorgaande recreatieve fietsroute aan te leggen. De toeristische infrastructuur wordt op deze wijze versterkt.


19.

Subsidieaanvraag centraal meld- en coördinatiepunt Jeugd (0-23 jaar) in gemeente
Tynaarlo.

GS heeft besloten de gemeente Tynaarlo subsidie te verlenen om de uitvoering van de overeenkomst, getekend op 7 juli, uit te voeren. Met de inrichting van een CMC (centraal meld- en coördinatiepunt) voor de jeugd van 0-23 jaar wordt inhoud gegeven aan de vijf gemeentelijke functies op het gebied van lokaal jeugdbeleid.


20.

Subsidieverzoek conferentie De kracht van afhankelijkheid.

GS stelt EUR4875,-- beschikbaar voor het organiseren van een conferentie waar vrouwen met een lichamelijke functiebeperking elkaar ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen. Hieruit komen thema's waaraan de vrouwen met functiebeperking eigen prioriteiten gaan stellen en aan gaan werken


21.

Aanbestedingsreglement Werken 2005 (ARW 2005).

Het ARW 2005 voor het aanbesteden van drie bestekken voor de N381 van toepassing verklaren.


22.

3e wijziging Productenraming 2006.

Om rechtmatig een aantal uitgaven te kunnen doen en zorg te kunnen dragen voor een adequaat financieel management, is het noodzakelijk dat een aantal kredieten van de Productraming 2006 op het juiste niveau worden gebracht. De vaststelling van de 3e wijziging van de Productenraming 2006 door het college van gedeputeerde staten wordt daaraan voldaan.


23.

Awb-bezwaarschrift inzake last onder dwangsom in verband met overtreding van artikel 18.18 van de Wet milieubeheer.

Gedeputeerde staten (GS) hebben het bezwaarschrift van Classificeer- en Scheepsreparatiebedrijf Sok in Meppel niet in behandeling genomen. Dit omdat de gronden van het bezwaar niet binnen de gestelde termijn waren ingediend. Het bedrijf had bezwaren ingediend tegen een dwangsomprocedure die het college had opgelegd omdat Sok zijn vloeistofdichte vloer moest laten keuren door een erkend bedrijf. Op advies van de adviescommissie voor de bezwaarschriften is het bezwaarschrift niet-ontvankelijk verklaard.

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs-recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Mededelingen