Gemeente IJsselstein


Vrijwilligersprijs 2005 voor Ad Swanink: vijftig jaar bij bibliotheek
dinsdag, 20 december 2005 - 14:27 CET

Uit maar liefst 31 genomineerden werd de heer Swanink winnaar van de Vrijwilligersprijs 2005. Hij kreeg deze prijs als waardering voor zijn inzet als vrijwilliger bij de Stichting Openbare Bibliotheek IJsselstein.

Dhr. Swanink wordt gefeiliciteerd door wethouder Klomp Wethouder Klomp overhandigde de prijs, een sculptuur van de IJsselsteins beeldend kunstenaar Dick Versluis. Hij benadrukte dat onze samenleving zonder vrijwilligers er heel wat minder goed uit zal zien. Vrijwilligerswerk verrijkt je leven.

Het vrijwilligerswerk van Ad Swanink
De heer Swanink was als lid van de Katholieke Arbeidersjeugd in maart 1948 betrokken bij de oprichting van de openbare bibliotheek in IJsselstein. Nadat hij invalide raakte, is hij vrijwilliger geworden bij de bibliotheek. In de periode van 1962 tot 1992 was hij daarnaast ook bestuurslid. Bij de verhuizing van de bibliotheek van de Benschopperstraat naar de huidige vestiging aan de Schuttersgracht maakte de heer Swanink deel uit van de bouwcommissie. De laatste jaren werkt de heer Swanink niet meer in de publieke dienstverlening, maar achter de schermen van de bibliotheek (datumkaartjes stempelen en boeken opruimen). Nog steeds toont hij zich een zeer betrokken vrijwilliger.

De vrijwilligersprijs
De vrijwilligersprijs werd in 1999 in het leven geroepen om vrijwilligers te eren die zich inzetten voor de IJsselsteinse gemeenschap (naar aanleiding van vaststellen beleidsnota 'Vrijwillige inzet op waarde geschat'). Voor de selectie van de vrijwilliger die deze prijs ontvangt, zijn criteria opgesteld. Zo wordt bekeken of de vrijwilligers zich verdienstelijk hebben gemaakt of maken voor de IJsselsteinse samenleving. Daarbij gaat de voorkeur vooral uit naar werk in de uitvoerende sfeer, voor verschillende doelgroepen of op verschillende terreinen. Een selectiecommissie bepaalt wie de vrijwilligersprijs verdient; de commissie bestaat uit een persoon van de vrijwilligerscentrale, vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en de gemeente.