Raad voor Werk en Inkomen


Werkzoekenden maken massaal gebruik van IRO
Eigen reïntegratiepotje onverwacht populair

Werkzoekenden maken in toenemende mate gebruik van een individuele reïntegratieovereenkomst (IRO). Met een IRO geeft UWV de uitkeringsgerechtigde meer vrijheid om zelf een reïntegratiebedrijf te kiezen en om de inhoud van het reïntegratietraject te bepalen. In 2004 werd nog nauwelijks gebruik gemaakt van IRO's. In 2005 worden naar verwachting meer dan 20.000 IRO's ingezet.
De eerste voorlopige resultaten van plaatsing naar werk zijn gunstig. Bovendien zijn cliënten meer tevreden over de IRO-trajecten dan over de reguliere trajecten. Dit blijkt uit de Tussenrapportage Reïntegratiemarkt van de RWI.
Verder heeft de RWI in zijn Tussenrapportage de ontwikkelingen op de arbomarkt geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de liberalisering nog niet tot grote verschuivingen op de markt heeft geleid.

IRO
Opvallend is dat niet alleen hoogopgeleide cliënten van UWV gebruik maken van de IRO. Een aanzienlijk deel van de aanvragers van IRO is laagopgeleid. Dit biedt volgens de RWI perspectieven om ook cliënten van gemeenten IRO's aan te bieden.
Van IRO's wordt aanzienlijk meer gebruik gemaakt dan verwacht. Gevolg is wel dat UWV nu met veel meer reïntegratiebedrijven te maken heeft. Voor de invoering in januari 2004 had UWV met 40 reïntegratiebedrijven van doen. Nu de cliënt zelf zijn reïntegratiebedrijf kan kiezen, heeft UWV met meer dan 1200 bedrijven een relatie.

Reïntegratiemonitor
De RWI vindt dat voor bedrijven die IRO's aanbieden kwaliteitscriteria moeten gelden. Ook de prijs en de resultaatsfinanciering moeten goed worden bewaakt. Het gaat immers om besteding van publieke middelen. Een belangrijk instrument om helderheid te krijgen over de dienstverlening van reïntegratiebedrijven en de kwaliteit daarvan is de Reïntegratiemonitor van de RWI. Dit instrument biedt een overzicht van 700 reïntegratiebedrijven, arbodiensten, scholingsinstituten en interventiebedrijven. Bedrijven kunnen geselecteerd worden op diensten, specialismen, doelgroepen en werkgebied. Daarnaast geeft de Reïntegratiemonitor tevredenheidscijfers van cliënten en opdrachtgevers over reïntegratiebedrijven.

Ontwikkelingen arbomarkt
De RWI wijst in zijn Tussenrapportage Reïntegratiemarkt verder op ontwikkelingen op de arbomarkt. De arbodienstverlening is geliberaliseerd. Dit leidt echter niet tot grote verschuivingen. Er zijn weinig werkgevers die hun contract met de arbodienst hebben opgezegd. De toetreding van andere partijen op de markt is nog niet groot. Alleen de opkomst van bedrijfsartsen die zich als `eenpitter' aanbieden is opvallend.

De liberalisering past in een ontwikkeling naar meer maatwerk. Ondanks het feit dat er geen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden, vindt de RWI dat de liberalisering toegevoegde waarde heeft. Er is ruimte gekomen voor werkgevers om keuzes te maken. Het vertrouwen tussen de werkgever en zijn arbodienst neemt daardoor toe. Ook staan arbodiensten meer onder druk om kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs.

Klik hier voor de integrale Tussenrapportage Reïntegratiemarkt (PDF-bestand 356 KB) Zie het origineel

Klik hier voor de Reïntegratiemonitor