Expositie: Sterk van kleur. Rotterdams kleurengrafiek.

Museum het schielandshuis

Sterk van kleur
Rotterdams kleurengrafiek 1945-1965
20 december 2005 t/m 2 april 2006

Na de tweede wereldoorlog trokken Rotterdamse kunstenaars internationaal aandacht met grafiek van hoge kwaliteit. Hun vaak opvallend kleurrijke litho's zetten Rotterdam als grafiekstad op de kaart. Tijdens de manifestatie Sterk van kleur van 20 december 2005 tot en met 2 april 2006, staan diverse Rotterdamse instellingen en galeries in het teken van grafiek. Langs een route van Museum Het Schielandshuis tot het Chabot Museum zijn hoogtepunten uit ruim 60 jaar Rotterdamse grafiek te zien. Daarnaast tonen de Erasmus Universteit, het Sofia Kinderziekenhuis en het Kasteel van Rhoon een deel van hun grafiekcollectie.

Museum Het Schielandshuis
In Museum Het Schielandshuis staat de naoorlogse periode in de schijnwerpers. Kleurenlitho's en andere prenten van Jan Bezemer, Piet Roovers, Gust Romijn, Wally Elenbaas, Daan den Dikkenboer en andere kunstenaars uit de Argus-, Venster- en Aragroep laten zien waarom Rotterdam vanaf 1945 grafiekstad bij uitstek werd.

kunst voor iedereen
Vooral in de jaren na de oorlog leefde de gedachte dat kunst de huiskamers, klaslokalen en werkplek in moest. Helaas was in deze schrale periode weinig geld beschikbaar. De lithografie bleek een uitkomst: zonder hoge materiaalkosten kon in relatief korte tijd een serie betaalbare kunstwerken vervaardigd worden. Rond de steenpersen in Rotterdam ontstonden kunstenaarsgroepen als de Venstergroep en Ara. Deze kunstenaars werden nauwelijks verbonden door een eenduidige filosofie of stijl, de gedeelde pers was het sterkste bindmiddel.

kleuren
Het technische en arbeidsintensieve karakter van de steendruk paste goed bij werkstad Rotterdam. Misschien dat daarom juist hier het experimenteren met het lithografische proces een grote vlucht nam. De kleuren spatten van veel prenten af. Grafiek kende lange tijd weinig aanzien in de Nederlandse kunstwereld. Met het werk van de Rotterdammers veranderde dit snel. Ook buiten de grenzen vielen de Rotterdammers op. Rotterdam werd synoniem met grafiek van hoge kwaliteit.

publicatie
Bij uitgeverij TDS verschijnt het rijk geĂŻllustreerde boek Sterk van kleur. Grafiek in Rotterdam in de twintigste eeuw. Prijs: euro 29,50. Onder andere te koop in de museumwinkel.


Noot voor de redactie,