Rijksuniversiteit Groningen

Omgaan met agressie in de psychiatrische patiëntenzorg

Datum: 20 december 2005

De laatste jaren kent de gezondheidszorg over de hele linie het fenomeen van agressie tegen professionals. Vooral verpleegkundigen hebben er bijna dagelijks mee te maken. In de opleiding moet daar al rekening mee worden gehouden. Gerard Jansen stelt in zijn proefschrift dat de manier waarop de verpleegkundigen ingrijpen, in hoge mate afhangt van hun houding ten opzichte van de agressie. De promovendus ontwikkelde daarom een instrument dat de houding van een verpleegkundige betrouwbaar kan bepalen.

De Attitude Towards Aggression Scale (ATAS) meet vijf verschillende houdingen. Agressie kan ervaren worden als kwetsend gedrag; in die zin dat agressie beledigend, grievend, onaangenaam en onacceptabel is. Deze houding komt vaker bij vrouwelijke verpleegkundigen voor dan bij mannen. Verpleegkundigen ervaren agressie tevens als een vorm van communicatie, in de betekenis van een signaal van machteloosheid. Deze groep blijkt vooral uit mannelijke verpleegkundigen te bestaan. Er zijn ook professionals die agressie beschouwen als destructief, ofwel als een dreiging met, of een feitelijke gewelddadige handeling. Opvallend is dat deze houding meer voorkomt bij Britse verpleegkundigen dan bij collega's uit Nederland, Noorwegen, Duitsland en Zwitserland. Agressie kan tevens worden gezien als een vorm van (zelf)bescherming van de fysieke en emotionele ruimte van de patiënt. Tot slot kunnen professionals agressie beleven als gedrag dat inbreuk maakt, waarbij de patiënt de intentie heeft schade of leed te bezorgen aan de ander.

De ATAS blijkt bovendien geschikt om de houding van verpleegkundigen te bepalen ongeacht het land van herkomst van de verpleegkundige.

Gerard Jansen (Heerlen, 1951) studeerde gezondheidswetenschappen in Maastricht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen het Noordelijk Centrum voor Gezondheids-vraagstukken van het UMCG, bij de sectie Zorgwetenschappen van de disciplinegroep Gezondheidswetenschappen van het UMCG, waaraan hij ook na zijn promotie verbonden blijft. /ImK

Datum en tijd

dinsdag 20 december 2005, 13.15 uur

Promovendus

G.J. Jansen

Proefschrift

The attitude of nurses towards inpatient aggression in psychiatric care; the development of an instrument

Promotores

prof.dr. S.A. Reijneveld en prof.dr. Th.W.N. Dassen

Faculteit

Medische Wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting, Universitair Medisch Centrum Groningen, tel. (050) 361 44 64 of (050) 361 22 00, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl