Smith and jones

Rechtbank Den Bosch beslist eindregie medische behandeling: Verzekeraar of specialist?

Kort geding tegen VGZ - 20 December,2005

Amsterdam - In een kort geding zal duidelijk worden of medisch specialisten of de zorgverzekeraar (VGZ) uiteindelijk bepalen wie er wel en wie er niet in aanmerking komen voor een medische behandeling . Uit het kort geding zal blijken of VGZ al dan niet terecht de behandeling aan een verslaafde in het buitenland heeft geweigerd.De datum voor het kort geding is vastgesteld op 20 december in Den Bosch.

De alcohol/ cocaine verslaafde man wordt bijgestaan door Smith & Jones addiction consultants, een organisatie die al langer pleit voor meer behandel mogelijkheden voor Nederlandse verslaafden , en SAP advocaten uit Amersfoort . Het kort geding is volgens Keith Bakker, oprichter van Smith & Jones, van groot belang. 'Daaruit zal blijken wie uiteindelijk de beslissing neemt welke behandeling een cliënt krijgt; de zorgverzekeraar of de behandelend arts.'

De patiënt wenste een behandeling in het buitenland omdat daar modernere behandelmethoden beschikbaar zijn en er in Nederland wachtlijsten zijn. Een BIG geregistreerd psychiater gaf aan dat behandeling in de Engelse Priory Klinieken nodig was.

Vanaf 1 januari speelt in het nieuwe zorgstelsel marktwerking een belangrijke rol. Aan de ene kant een goede zaak omdat het een patiënt in staat stelt om op zoek te gaan naar de juiste zorg (ook in het buitenland). Aan de andere kant brengt dat ook problemen want degene die de behandeling uiteindelijk moet betalen, krijgt de regie over de zorg voor een patiënt en bepaalt daardoor of hij of zij de gewenste zorg krijgt. Als het aan het nieuwe systeem ligt verschuift de zorg daardoor van de medisch specialist naar de verzekeraar. In het geval van de 27-jarige verslaafde kan er pas tot behandeling worden overgegaan wanneer Zorgverzekeraar VGZ dat goedkeurt.

Het is volgens Bakker ongehoord dat een patiënt met een medische verklaring van een specialist geweigerd kan worden door de VGZ. Het kort geding dient dan ook als een soort proefproces en zal veel impact hebben op het nieuwe verzekeringsstelsel in Nederland. Keith Bakker: 'De uitspraak zal een belangrijke precedent zijn van de toekomst van medische behandelingen in Nederland. Smith & Jones strijdt voor juiste behandeling van cliënten met een verslaving, maar dit kort geding gaat iedereen in Nederland aan. Ik wil namelijk niet dat een verzekeringsmaatschappij bepaalt wat voor soort medische behandeling ik nodig heb. Laat medische zorg aan de medische specialist.'

Contact:Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Smith& Jones addiction consultants
Tel:00-31-(0)20-3202650 Mobile 06 22373766
info@smithandjones.nl
www.smithandjones.nl