Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Dit is een gezamenlijk persbericht van NWO en het Platform Bèta Techniek, 13 december 2005.

Casimironderzoekers overbruggen kloof universiteit en bedrijf

Op 20 december overhandigt minister Maria van der Hoeven op een uitreikingsbijeenkomst bij NWO aan 23 onderzoekers de Casimirsubsidie. Met de subsidie kunnen onderzoekers van kennisinstellingen bij bedrijven werken en omgekeerd. De gehonoreerde voorstellen ontvangen maximaal 160 duizend euro. In totaal is dit jaar 3 miljoen euro beschikbaar. MEDIA ZIJN HIERBIJ VAN HARTE WELKOM.

Doel van het Casimirprogramma is de mobiliteit van onderzoekers te vergroten en meer uitwisseling van onderzoekers tot stand te brengen tussen bedrijven en kennisinstellingen. Het programma wordt gefinancierd vanuit het nationale Deltaplan Bèta Techniek. Met het Casimirprogramma wordt kennis en talent voor R&D en innovatie beter benut. Bovendien maakt Casimir onderzoeksloopbanen aantrekkelijker en vergroot het de carrièrekansen van onderzoekers. Het Innovatieplatform heeft eerder geadviseerd deze faciliteit te creëren.

De belangstelling voor het Casimirprogramma was erg groot. In totaal dienden 151 onderzoekers een aanvraag voor een subsidie in. Na een interviewronde werden 23 uiteenlopende voorstellen geselecteerd. Onder de gehonoreerden bevinden zich 4 vrouwen. De ene helft van de geselecteerde onderzoekers is werkzaam in Research & Development en gaat onderzoek doen bij een universiteit, de andere helft gaat van een universiteit naar een bedrijf. Tijdens de bijeenkomst lichten twee laureaten hun onderzoek toe.

Zowel grote bedrijven als MKB-bedrijven en technostarters werken binnen het Casimirprogramma samen met kennisinstellingen. Het Platform Bèta Techniek is namens de Ministeries van EZ en OCW gedelegeerd opdrachtgever van het Casimirprogramma. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verzorgt de uitvoering.


*** Hendrik Brugt Casimir ***
De programmanaam 'Casimir' is ontleend aan de Nederlandse natuurkundige Hendrik Brugt Casimir die in 1948 het Casimireffect ontdekt heeft. Dit effect is het verschijnsel waarbij twee op extreem korte afstand van elkaar geplaatste metalen platen elkaar in een vacuüm aantrekken door kwantumfluctuaties. Casimir was lange tijd hoofd van het Philips Natuurkundig Laboratorium (het NatLab) in Eindhoven. Hij was een schoolvoorbeeld van de verbinding van academische wetenschap en bedrijfsleven.


---