Erasmus Universiteit Rotterdam

Veel haken en ogen aan nieuwe zorgstelsel

De recente veranderingen in de zorgverzekeringen staan centraal in de oratie van prof.dr. R.J. van der Veen. Aan het systeem zitten volgens hem veel haken en ogen. Met het uitspreken van zijn rede Interventie en organisatie op dinsdag 20 december 2005 aanvaardt hij de leerstoel Sociologie van arbeid en organisatie in de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Niet de politiek saillante inkomensgevolgen staan centraal in de rede van Van der Veen, maar de vraag of het stelsel zal doen wat het geacht wordt te doen. Met de Zorgverzekeringswet zijn de verhoudingen tussen de verschillende actoren in de zorg (zorgverzekeraars, zorgaanbieders, professionals, patiënten en burgers) fundamenteel veranderd. De staat wil op het domein van de zorg sturen door de rol van en de verhoudingen tussen deze actoren (vooral organisaties) te modelleren op zo'n wijze dat zij bijdragen aan de publieke doelen van: kostenbeheersing, minder centrale sturing en goede toegankelijkheid van de zorg.
Van der Veen geeft geen economische marktanalyse, maar een beleids- en organisatiesociologische analyse van de veranderingen op de 'zorgmarkt'. Centrale probleemstelling is hoe deze veranderingen in de inrichting en organisatie van het domein van de zorg zullen uitpakken en wat de bedoelde en onbedoelde gevolgen zijn. De nieuwe hoogleraar stelt dat er veel haken en ogen aan het nieuwe systeem zitten en dat het beoogde niet eenvoudig zal worden bereikt. Hij geeft aan dat de gekozen route van managed competition, vraagsturing en een zekere keuzevrijheid een pad vol voetangels en klemmen is, maar ook onvermijdelijk.