Universiteit van amsterdam

Amsterdamse psychologen presenteren nieuw inzicht in de drijfveren van terroristen

In iedereen schuilt een terrorist

Psychologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stellen in een nieuw boek dat terroristen over het algemeen niet lijden aan psychische stoornissen. Aanslagen zijn vaak het resultaat van alledaagse, voorspelbare groepsprocessen.

Sinds 11 september 2001 zijn door terroristische aanslagen door moslims wereldwijd meer dan achtduizend doden gevallen. Overal in de wereld, en ook in Nederland, is veel debat over de vraag hoe en waarom de daders tot aanslagen overgingen. De sociaal-psychologen prof. dr. Roel W. Meertens (UvA), drs. Yvonne R.A. Prins en dr. Bertjan Doosje (UvA) hebben er een boek over geschreven, met de provocerende titel In iedereen schuilt een terrorist . In dit boek - dat 20 december 2005 verschijnt - stellen zij dat terroristen niet lijden aan een psychische stoornis, zoals veel mensen denken. Aanslagen zijn volgens hen vaak het resultaat van alledaagse, voorspelbare groepsprocessen. Het gaat daarbij om zaken als leiderschap, macht, gehoorzaamheid in groepen en sociale druk bij het nemen van groepsbeslissingen. De onderzoekers bieden ook nieuw inzicht in de drijfveren van terroristen.

Daarnaast gaan ze in op de gevolgen van de aanslagen. Ze beschrijven de psychische effecten van de aanslagen in 2001 op de inwoners van New York en de gehele Verenigde Staten, en de invloed van de aanslagen op de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims in Nederland. Ten slotte doen zij aanbevelingen om terrorisme tegen te gaan en bespreken zij strategieën gebaseerd op sociaal-psychologisch onderzoek om de spanningen te verminderen en de onderlinge verhoudingen te verbeteren.

Roel W. Meertens, Yvonne R.A. Prins en Bertjan Doosje: In iedereen schuilt een terrorist. Een sociaal-psychologische analyse van terroristische sektes en aanslagen, Uitgeverij Scriptum, isbn 90-5594-388-6.

Meer informatie voor de redacties: UvA Persvoorlichting, tel. 020 5252695
persvoorlichting@uva.nl