Politie Midden- en West Brabant

Onderzoek mensenhandel in Opsporing Verzocht

BERGEN OP ZOOM, 19 december 2005

Dinsdag besteedt het Opsporing Verzocht aandacht aan een onderzoek naar mensenhandel: een minderjarig meisje uit Afrika zou in een woning in de omgeving van Breda zijn ondergebracht en gedwongen worden om in de prostitutie te gaan werken. Het meisje wist te vluchten. Het Prostitutie Controle Team (PCT) onderzoekt de zaak en is op zoek naar mensen die haar hebben geholpen om bij het asielzoekerscentrum in Rijsbergen te komen.

In 1999 wordt een meisje vanuit een vluchtelingenkamp in Burundi door een onbekende man naar Nederland gebracht. Eenmaal in Nederland wordt het meisje opgewacht door een tweede man en een vrouw die haar naar een woning brengen, vermoedelijk in de omgeving van Breda. De derde dag in Nederland wordt het slachtoffer door drie onbekende mannen verkracht, haar wordt duidelijk gemaakt dat van haar wordt verwacht dat ze in de prostitutie gaat werken. Een dag later ziet het slachtoffer kans te ontvluchten.

Het slachtoffer is voor de tijd van het jaar, begin april, dun gekleed in een mintgroene blouse met korte mouwen, een spijkerbroek en droeg bovendien geen schoenen. Zij spreekt op straat enkele mensen aan, onder andere een vrouw en een politieman. Omdat zij buiten haar landstaal alleen maar gebrekkig Frans spreekt, begrijpen de mensen haar niet. Een vrouw probeert haar te helpen door andere mensen aan te klampen. Uiteindelijk brengt een passerende automobilist, met een kindje op de achterbank van de auto, haar naar het asielzoekerscentrum in Rijsbergen. Daar komt ze op 5 of 6 april aan. Het onderzoeksteam zoekt contact met de mensen die haar op die dag hebben gezien of geholpen.

De politie neemt deze zaak hoog op, omdat er sprake lijkt te zijn van een criminele organisatie die zich bezig houdt met zeer zware misdrijven (mensensmokkel, mensenhandel, verkrachting, het dwingen tot prostitutie). Het Prostitutie Controle Team zet zich in om de daders te pakken en zo te voorkomen dat er meer meisjes of vrouwen ten prooi vallen. Ook zou het team graag in contact komen met andere slachtoffers.

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt iedere dinsdag uitgezonden bij de AVRO op Nederland 2, rond 20.25 uur. De herhaling is op woensdag rond 15.10 uur op Nederland 1. Kijk ook op www.opsporingverzocht.nl Tijdens en na de uitzending kunnen tips doorgegeven worden op telefoonnummer 0800-6070. Ken je zelf de dader en de dader kent jou ook? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Auteur: Manon Erkens