Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 19 december 2005 -

Presentatie rapport Zwerfjongeren 2005

Op 20 december 2005 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Zwerfjongeren 2005.

De Algemene Rekenkamer doet al een aantal jaren achtereen onderzoek naar de opvang van zwerfjongeren (2002, 2003, 2004). Uit de onderzoeken tot nu toe bleek dat zwerfjongeren niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. De bewindspersonen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaven in november 2003 aan dit probleem te willen oplossen door een betere aansluiting te realiseren binnen de keten van de jeugdhulpverlening. De zwerfjongerenproblematiek wilden zij bovendien als graadmeter gebruiken voor het slagen van het algemeen jeugdbeleid. Gezien de ernst van de problemen blijft de Algemene Rekenkamer aandacht vragen voor de situatie van de zwerfjongeren, zolang geen sluitende aanpak is gerealiseerd.

In dit rapport staat de vraag centraal of de staatssecretaris van VWS voldoende inzicht heeft in (het verminderen van) de zwerfjongerenproblematiek. Anders dan in het vorige onderzoek ligt de nadruk niet op het actualiseren van de aantallen zwerfjongeren of de opvangvoorzieningen voor zwerfjongeren, maar op samenwerkingsafspraken in de keten en op informatievoorziening.

De pers kan exemplaren van het rapport en het bijbehorende persbericht op dinsdag 20 december 2005 vanaf 14.00 uur afhalen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Het rapport staat vanaf dat moment ook op www.rekenkamer.nl.