Pimp my biblioservicebus

Zeeuwse bibliotheek

Nieuwe zeeuwse biblioservice bus vandaag officieel in gebruik genomen

Geldautomaat in bibliobus verbetert leefbaarheid kleine Zeeuwse kernen

Middelburg, 20 december 2005

De nieuwe Zeeuwse biblioservicebus wordt vandaag officieel in gebruik genomen. De openingsceremonie wordt verricht door de Commissaris van de Koningin in Zeeland drs. W.T. van Gelder.

Met de nieuwe servicebus levert de openbare bibliotheek Zeeland een zichtbare bijdrage aan het vergroten van de leefbaarheid in de kleine Zeeuwse kernen. In plaats van te reizen naar de grote steden, kunnen de bewoners voor steeds meer diensten terecht in de nieuwe servicebus.

Sinds oktober kunnen de bewoners van Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Walcheren in de nieuwe bus, naast het lenen van boeken, ook geld opnemen en diverse lokale en nationale diensten zoals de verkoop van postzegels, bioscooptickets en treinkaartjes afnemen. Hiervoor is de nieuwe bus uitgerust met een draadloze breedband Internet verbinding, een geldautomaat, chipknip oplaadpunt en informatiezuil.

'De biblioservicebus heeft in Zeeland een belangrijke functie. Het is daarom van groot belang in de informatiebehoefte van onze klanten te blijven voorzien. Wij vertrouwen erop dat door het aanbieden van de nieuwe dienstverlening de leefbaarheid aanzienlijk wordt verbeterd',aldus Antoinette van Zanten, hoofd afdeling bibliobussen Zeeuwse Bibliotheek.

De Commissaris van de Koningin in Zeeland, de heer van Gelder is blij met het project: 'De leefbaarheid in Zeeland verdient voortdurend onze aandacht. Met deze nieuwe Biblioservicebus is een nieuwe tijd aangebroken voor de inwoners van de kleine dorpskernen in Zeeland. De bus vervult voor zowel jong en oud een belangrijke maatschappelijke functie en toont hoe de leefbaarheid verbetert kan worden door de inzet nieuwe technologie gecombineerd met bestaande middelen'.

Het project is inmiddels een succes te noemen. Uit de eerste resultaten blijkt dat zowel jongeren als ouderen van de nieuwe diensten gebruik maken, en dat er tevens meer boeken geleend worden.

Onlangs heeft de nieuwe biblioservicebus een subsidie van Leader+ het Europees subsidieprogramma voor plattelands- ontwikkeling ontvangen. De subsidie is speciaal bedoeld is voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. De Europese Commissie wil met behulp van LEADER+ de inwoners van het platteland stimuleren om concrete initiatieven te nemen die kunnen bijdragen aan verbetering van de sociale vitaliteit en de leefbaarheid.