Openbaar Ministerie


Den Haag 19 december 2005

2005/87


Serviceverlening voor slachtoffers van misdrijven omhoog

Het Openbaar Ministerie, de politiekorpsen van Hollands Midden en Haaglanden, Slachtofferhulp Nederland en het Schadefonds Geweldsmisdrijven hebben besloten intensiever met elkaar samen te werken om slachtoffers van misdrijven nog beter van dienst te zijn. De organisaties hebben daartoe op 19 december een convenant ondertekend. Met die ondertekening is het Slachtoffer Informatie Punt Den Haag (SIP) officieel van start gegaan.

Slachtoffers van misdrijven in de politieregio's Haaglanden en Hollands-Midden kunnen met al hun vragen terecht bij het SIP. De organisaties hebben eerst een jaar op experimentele basis ervaringen met het SIP opgedaan. Deze samenwerking wordt positief gewaardeerd door mensen die het slachtoffer zijn van een misdrijf. De "één loket gedachte" voorkomt dat zij van 'het kastje naar de muur' worden gestuurd. Dat het SIP inmiddels in een behoefte voorziet blijkt wel uit het feit dat in het proefjaar 2005 onlangs het 10.000ste telefoontje bij het SIP is binnengekomen.

Wat doet het SIP?
Op het SIP werken medewerkers van Slachtofferhulp Nederland, de Politie en het Openbaar Ministerie. Het SIP informeert slachtoffers van een misdrijf of de nabestaanden over de mogelijkheden van slachtofferzorg. Die mogelijkheden zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Een slachtoffer krijgt een steeds prominentere rol in het strafproces. Elk slachtoffer kan informatie krijgen over de stand van zaken van de strafzaak. Ook kan het slachtoffer door een medewerker van Slachtofferhulp Nederland begeleid worden voor, tijdens en na de strafterechtzitting. Het SIP informeert over de mogelijkheden voor het slachtoffer om te spreken tijdens de terechtzitting. Het slachtoffer kan dan tijdens de zitting aangeven wat de gevolgen van het misdrijf voor hem zijn geweest . Een andere mogelijkheid is dat een medewerker samen met het slachtoffer een schriftelijke slachtofferverklaring opstelt. Die verklaring wordt aan de strafrechter gegeven. Desgewenst regelt het SIP een slachtoffergesprek met een officier van justitie in de zwaardere zaken.

Ook op het gebied van schadevergoeding kan het SIP slachtoffers bijstaan. Een slachtoffer kan bij het SIP een voegingsformulier krijgen zodat hij eventuele schade kan verhalen op de verdachte en krijgt desgewenst hulp bij het invullen. Een voegingscontroleur van Slachtofferhulp Nederland bekijkt daarnaast elk voegingsformulier dat aan de strafrechter wordt voorgelegd. Bij het SIP zijn ook schadebemiddelaars betrokken die de mogelijkheden bezien of er met de verdachte op voorhand afspraken gemaakt kunnen worden om de schade te betalen. Zonodig kan het SIP direct doorverwijzen naar het Schadefonds Geweldmisdrijven


Het SIP is gehuisvest op het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60,
2595 AJ te Den Haag,


Het SIP is bereikbaar op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 070- 3811919.


---


De plv. persofficier van justitie
Mw. mr. E.I. Schuijer
Telefoon (070) 381 3801

                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
Parket Den Haag      
Voorlichting         
                     
Prins Clauslaan 60   
Postbus 20302        
2500 EH Den Haag     
                     
                     
Fax: (070) 381 2881  
                     
                     
www.om.nl            
---- --


Tel: (070) 381 3801