Rechtbank Assen


Reconstructie N34 bij Borger kan (vooralsnog) doorgaan

Dat is de uitkomst van een tweetal procedures, aangespannen door onder meer de Buurtvereniging 'De Koesteeg' te Borger. In beide procedures werden in totaal drie door de gemeente Borger-Odoorn verleende vergunningen aangevochten, te weten, een sloopvergunning met betrekking tot het huidige viaduct ter plaatse, een bouwvergunning voor de bouw van drie nieuwe viaducten en een kapvergunning voor het kappen van 89 bomen en ongeveer 465 m2 bosjes langs de Koesteeg. Met name de kapvergunning stuit op veel bezwaren uit de directe omgeving van de Koesteeg.

De rechtbank (sector bestuursrecht) heeft in meervoudig verband geoordeeld dat er geen aanleiding bestaat de verleende vergunningen te vernietigen. Met betrekking tot de verleende sloop- en bouwvergunning heeft de rechtbank geoordeeld dat zich geen gronden voordoen die maken dat de gemeente de beide vergunningen had behoren te weigeren. Daarbij heeft de rechtbank overwogen dat de gemeente geen rekening behoefde te houden met het door de buurtvereniging gedane verzoek om de Koesteeg als monument aan te wijzen, omdat het aanwijzingsverzoek pas na het verlenen van de sloop- en bouwvergunning is ingediend. Het aanwijzingsverzoek is overigens afgewezen.

Met betrekking tot de kapvergunning heeft de rechtbank samengevat overwogen dat de gemeente in redelijkheid tot de gemaakte belangenafweging heeft kunnen komen. De rechtbank heeft deze belangenafweging zorgvuldig geacht. De gemeente heeft zich daarbij, zo heeft de rechtbank geoordeeld, mede kunnen baseren op een door een adviesbureau verricht onderzoek naar de haalbaarheid van, ondermeer door de buurtvereniging, aangedragen alternatieven. Het adviesbureau is daarbij tot de slotsom gekomen dat het plan, op basis waarvan de aangevochten kapvergunning is verleend, moet worden gezien als het meest haalbare en aan te bevelen plan.

Partijen hebben zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

LJ Nummers

AU8365
AU8366

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 20 december 2005 Naar boven