Heuvelrug, 11.30 uur

Utrecht, 20-12-2005 0M Nieuwsberichten district Heuvelrug

Aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel

VEENENDAAL De wijkpolitie van Veenendaal heeft in samenwerking met de recherche van het politiedistrict Heuvelrug, twee mannen aangehouden op verdenking van drugshandel.

Het onderzoek naar vermeende drugshandel werd gestart naar aanleiding van klachten rond een woning aan de Trommelaar. Bij de politie kwamen meldingen binnen van geluidsoverlast en van verdachte situaties, die mogelijk verband hielden met drugshandel.

Tijdens het onderzoek werd de verdenking van drugshandel sterker, waarna met toestemming van het Openbaar Ministerie een inval en huiszoeking volgden.

Daarnaast werd een huiszoeking in een woning aan de Dr. Colijnstraat gedaan.

De huiszoekingen resulteerden in de vondst van enkele tientallen grammen drugs en pillen. Twee verdachten, een 33- en 37-jarige man uit Veenendaal, werden aangehouden. Zij zitten nog vast.

Enkele dagen na de inval heeft de politie nog een tiental bezoekers van de woningen gehoord in deze zaak.

Politie pakt Doornse jongeren op

DOORN In de afgelopen maanden heeft de wijkpolitie van het team Doorn veel tijd geïnvesteerd in het oplossen van een reeks diefstallen en vernielingen van fietsen.

Dit resulteerde in de aanhouding van negen jongens uit Doorn.

Na de zomermaanden vertoonde het aantal aangiftes van fietsendiefstallen in de gemeente Doorn een opmerkelijke stijging. Dit was voor de politie aanleiding om een onderzoek te starten.

In de loop van dit onderzoek kwamen negen jongeren in beeld, allen woonachtig in Doorn. De meeste van deze jongens van 13, 14 en 15 jaar, behoorden tot een groep, die zich de Doornse South Unit (DSU) noemde. Zij wilden zich onder deze naam bekend en berucht maken. Dit gebeurde met onder meer opdringerig en baldadig gedrag en het uitschelden van mensen tot het stelen van fietsen.

Enkele jongeren beledigden ook een schoonmaker van een school. Toen deze een van de jongens van repliek diende, werd zijn autoband kapot gestoken en een steen tegen zijn autoruit gegooid.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling, toen een van de jongens opgepakt werd voor diefstal van een fiets. Na zijn aanhouding werd de schuur van zijn ouders doorzocht, maar deze bleek leeg. Uit verklaringen kwam naar voren dat vrienden van hem de schuur, net voordat de politie kwam, hadden leeggehaald. Hierop werd door de politie een andere schuur doorzocht. Deze bleek vol te staan met gesloopte fietsen en fietsonderdelen. Mede naar aanleiding van deze vondst werden de andere jongens aangehouden en verhoord.

Uit de verhoren bleek dat de jongens zich in de afgelopen maanden, in wisselende samenstelling, hadden schuldig gemaakt aan diefstal van enkele tientallen fietsen en fietsonderdelen. Dit gebeurde met name in Doorn, maar ook in Leersum namen de jongens enkele fietsen weg.

Een van de kenmerken van de groep was het fietsen op het achterwiel. Hierdoor begaven regelmatig versnellingen en wielen het. Dit was dan reden om van een andere fiets weer onderdelen weg te nemen.

Verdachte gewapende overval opgepakt

VEENENDAAL Door de politie is een 17-jarige inwoner van Veenendaal opgepakt op verdenking van het plegen van een gewapende overval.

De overval vond op 5 november, rond 20.30 uur, plaats in een woning aan de Sprenkelaar. Een vrouw en een man waren op dat moment aanwezig, toen plotseling een onbekende man het huis via de achterkant binnenkwam. Hij was op dat moment gemaskerd en had een mes in zijn hand, waarmee hij het tweetal bedreigde. De overvaller wilde geld, maar nam uiteindelijk een mobiele telefoon mee.

Een zoektocht in de omgeving door de politie leverde op dat moment geen resultaat op, maar aan de hand van getuigenverklaringen kwam de naam van een verdachte in beeld.

Recent is de Veenendaler, een veelpleger, door de politie aangehouden. Hij bekende de overval en zei willekeurig een woning uitgekozen te hebben.

De verdachte zit momenteel nog vast.

Hennep aangetroffen

ACHTERVELD- Op maandagochtend werden een groot aantal hennepplanten aangetroffen. Omstreeks 06.00 uur ging de politie naar een woning aan de Middelbuurtseweg. Volgens binnengekomen informatie zou daar vuurwerk en hennep aanwezig zijn. De politie trof een kleine hoeveelheid vuurwerk aan en een grote hoeveelheid hennepplanten. In totaal werden 1055 planten aangetroffen in 9 schuurtjes aangetroffen. De kwekerijen waren professioneel opgezet en ook werd geconstateerd dat er illegaal stroom werd afgetapt. De verdachten zullen worden gehoord.

RENSWOUDE- Op maandagmiddag werd een hennepplantage aangetroffen in een woning aan de Molenstraat. In de woning trof de politie 345 planten aan en de kwekerij was vakkundig aangelegd. De 34-jarige man uit Amersfoort werd aangehouden, verhoord en overgebracht naar het bureau. De planten werden inbeslaggenomen.