Ingezonden persbericht


Microsoft en Autodesk verbreden strategische samenwerking

Barendrecht, 20 december 2005 - Autodesk en Microsoft gaan hun strategische samenwerking uitbreiden. Hiermee willen zij het gebruikers in de werktuigbouwkundige, civieltechnische en bouwbranche gemakkelijker maken om ontwerpgegevens te maken, te beheren en te delen in elke fase van de levenscycli van projecten en producten. De eerste fase van deze uitgebreide samenwerking, waarin is gezorgd voor nieuwe functionaliteit van Autodesk DWF (Design Web Format), is afgerond. Gebruikers kunnen ontwerpinformatie uit Autodesk-applicaties nu eenvoudig integreren met Microsoft Office-applicaties en de Microsoft Business Solutions Great Plains en Axapta, die nu beide onderdeel zijn van Microsoft Dynamics. Daarnaast gaan Microsoft en Autodesk hun technologieën meer op elkaar afstemmen. Microsoft gaat meer ondersteuning bieden voor de functionaliteit van Autodesk DWF en ook ondersteuning van Microsoft XAML (Extensible Application Markup Language) door Autodesk is gepland.

"Microsoft en Autodesk nemen samen de obstakels weg die samenwerking tussen mensen in de weg staat", zegt Steve Ballmer, CEO van Microsoft. "We weten hoe belangrijk de rol van de Autodesk DWF-technologie is om projectgerelateerde workflows bij onze klanten te versnellen. Door samen te werken met Autodesk koppelen we belangrijke informatie binnen de gehele organisatie en zelfs binnen de toeleveringsketen aan elkaar. Daardoor kunnen onze gezamenlijke klanten over meer concurrentiekracht beschikken."

Professionals in de werktuigbouwkundige, civieltechnische en bouwbranche zetten een combinatie van software in voor ontwerpen, kantoorapplicaties en back-officeapplicaties om zo hun projecten op tijd te kunnen afronden. Ingenieurs en ontwerpers communiceren regelmatig over belangrijke ontwerpinformatie met onder meer leveranciers, klanten, inkopers en verkoop- en marketingteams. Met de bestaande methodes raakt de uitgebreide en gedetailleerde ontwerpinformatie vaak verloren bij de overdracht van ontwerp- naar productiviteitsapplicaties. Met als gevolg fouten, inefficiënte werkprocessen en vertraging van de productintroductie. Om deze problemen op te lossen bieden Autodesk en Microsoft hun gezamenlijke klanten - maar ook hun partners en leveranciers - oplossingen die zijn gebaseerd op Autodesks Design Web Format (DWF) en Microsoft Extensible Application Markup Language (XAML). Zo kunnen zowel ingenieurs als niet-ingenieurs belangrijke ontwerpinformatie probleemloos uitwisselen.

Projectteams kunnen nu met MSN Search op internet zoeken naar informatie op basis van DWF, zoals landkaarten en werktuigbouwkundige productspecificaties. Hierdoor kunnen zij belangrijke ontwerpspecificaties en informatie eenvoudiger vinden. Met de nieuwe versie van Autodesk DWF Writer kunnen gebruikers 2D- en 3D-ontwerpinformatie met één druk op de knop vanuit Microsoft Office veilig op internet publiceren. Ze kunnen ook tekeningen, kaarten en modellen in Microsoft Office-applicaties gebruiken door het DWF-bestand eenvoudigweg naar het applicatievenster toe te slepen. Daarnaast kunnen zij DWF-bestanden direct vanuit Windows Explorer zoeken, bekijken, printen en e-mailen.

"Dankzij de uitgebreide samenwerking met Microsoft hebben klanten op ieder moment toegang tot de juiste gegevens binnen hun werktuigbouwkundig, bouw- of engineeringproject. Een eigen onderzoek toont aan dat ontwerpinformatie gemiddeld door tien of meer leden van een projectteam wordt gebruikt en dat deze informatie vaak via Microsoft-applicaties wordt uitgewisseld", zegt Carol Bartz, voorzitter en CEO van Autodesk. "Door DWF uit te breiden met ondersteuning van XAML kunnen Microsoft-gebruikers die werken op pc's met Windows Presentation Foundation nu ook ontwerpgerelateerde gegevens bekijken en ze kunnen complexe 3D-ontwerpcontent gemakkelijker beheren en delen met niet-CAD-gebruikers."

Workflows

Bedrijven als Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), de architecten van het Freedom Tower-project in New York, zetten applicaties van Autodesk en Microsoft, zoals Office, MSN Search en Autodesk DWF Composer, in om digitale beoordeling van ontwerpen mogelijk te maken. Honderden architecten, ingenieurs en consultants van het SOM-team werken zo in het hele land samen aan ontwerp- en bouwdocumenten. Met DWF Composer op een Windows-platform kunnen de bouw- en ontwerpprofessionals die aan het project werken wijzigingen bekijken, markeren en in het originele ontwerp integreren.

"Het is voor ons van groot belang dat we werken met het Microsoft-platform en Autodesk-oplossingen zoals Buzzsaw en DWF. Zo kunnen ingenieurs en consultants niet alleen samenwerken aan het ontwerp van de Freedom Tower-project, ze kunnen ook informatie opslaan en uitwisselen in latere fases van de levenscyclus van het project", zegt Carl Galioto, partner bij Skidmore, Owings & Merrill LLP.

Meer informatie over hoe Skidmore, Owings & Merrill LLP de technologieën van Microsoft en Autodesk inzet bij het Freedom Tower-project is te vinden op www.autodesk.com/microsoftvideo.

Beschikbaarheid

Autodesk DWF Writer en Viewer zijn vanaf nu te gebruiken in combinatie met Microsoft Office, Microsoft Great Plains en Microsoft Axapta. De DWF Writer- en Viewer-software is gratis te downloaden via www.autodesk.nl/dwf . Zoeken naar bestanden op basis van DWF met MSN Search kan vanaf begin 2006 en ondersteuning van Microsoft XAML door Autodesk staat gepland voor begin 2007.

Over Microsoft

Microsoft is opgericht in 1975 en is wereldwijd leider op het gebied van software, diensten en oplossingen waarmee mensen en bedrijven al hun kansen kunnen benutten.

Over Autodesk

Autodesk werd opgericht in 1982 en is de belangrijkste leverancier van software voor technisch ontwerpen en digitale content. Autodesk biedt oplossingen voor professionals in architectonisch ontwerpen, geografische informatiesystemen (GIS), werktuigbouwkundig ontwerpen, digitale media en mobiele datadiensten. Door vooruitstrevende producten en diensten aan te bieden, kunnen klanten van Autodesk hun digitale gegevens optimaal creëren, beheren en gebruiken gedurende de looptijd van een project. Meer informatie over het bedrijf en de producten is te vinden op www.autodesk.nl.

Opmerking voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met: Autodesk Benelux

Sjoerd Lazeroms

Telefoon: 0180 69 10 00

E-mail: sjoerd.lazeroms@autodesk.com

P&B Communicatie

Anne-Marie Brouwer

Telefoon: 0345 68 27 34

E-mail: anne-marie@penb.nl