Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geesteswetenschappen/Letteren

20 december 2005

Onderzoek letteren scoort excellent

Twee onderzoeksinstituten van de faculteit Geesteswetenschappen/Letteren zijn als excellent beoordeeld. Het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur behoort tot de top op het gebied van humaniora in Nederland en is een van de meest dynamische instituten van Europa. Het Utrecht Institute of Linguistiscs OTS wordt in zijn geheel als 'quite simply excellent' beoordeeld. Deze resultaten van twee externe visitatiecommissies weerspiegelen de reputatie van Universiteit Utrecht als internationaal toonaangevende researchuniversiteit.

Linguïstiek
Het Utrecht Institute of Linguistics OTS wordt door de visitatiecommissie als zeer goed tot excellent beoordeeld op de aspecten kwaliteit, productiviteit, relevantie en levensvatbaarheid. Drie programma's scoren op alle aspecten excellent. Development of Language Systems wordt geroemd om de internationale reputatie en het aantal publicaties. Ook voortreffelijk noemt de commissie het onderzoek van de groep Experimental Psycholinguistics. Als parel in de kroon wordt het internationaal excellente Syntax & Semantics gezien. De onderzoekersopleiding, die vanuit de hele wereld talent trekt noemt de commissie het beste van Europa.

Geschiedenis en Cultuur
Ook het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur is door een visitatiecommissie uitstekend beoordeeld. Het instituut scoort op de aspecten kwaliteit, productiviteit, relevantie en levensvatbaarheid zeer goed tot excellent. De directie bewaart volgens de commissie het goede evenwicht tussen sturing en ruimte voor initiatieven in het onderzoek. Men prijst de interdisciplinaire initiatieven op nationaal en internationaal vlak. Veel waardering geniet Social and Economic History, waartoe Spinoza-laureaat prof.dr. Van Zanden behoort. Ook is er veel lof voor reputatie en productiviteit van The Culture of Classical Antiquity, en voor Genderstudies dat op het vakgebied leidend is in Europa.

Utrecht onderzoeksuniversiteit
De Universiteit Utrecht geniet een uitstekende reputatie als onderzoeksuniversiteit. Op de toonaangevende Shanghai-index bekleedt de Universiteit Utrecht de zesde positie van Europa. Postdocs vinden volgens onderzoek van The Scientist de Universiteit Utrecht de beste plek voor postdoctoraal onderzoek. Daarnaast haalt Utrecht bovengemiddeld veel gelden binnen voor vernieuwend onderzoek, mede dankzij de initiatieven vanuit Geesteswetenschappen/Letteren.

Meer informatie
Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl