Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting


Den Haag, 20 december 2005


PvdA op de bres voor de zeehonden


PvdA Tweede-Kamerlid Joanneke Kruijsen heeft vandaag samen met VVD collega Janneke Snijder gezamenlijk een wetsvoorstel ingediend om de handel in zeehondenproducten te verbieden. Met deze nieuwe wetgeving zal Nederland de grenzen definitief sluiten voor producten als bont en olie afkomstig van zeehonden.


De nieuwe wetgeving is vandaag ingediend bij de Raad van State en zal aangemeld worden bij de Europese Commissie en de Wereldhandelorganisatie (WTO). Het totale proces zal minimaal drie maanden in beslag nemen, waarna de Tweede Kamer hierover zal stemmen.


Joanneke Kruijsen (PvdA): 'Vorig jaar ben ik getuige geweest van de zeehondenjacht en die vreselijke beelden staan nog steeds op mijn netvlies. De regering wilde eerder een importverbod niet instellen, daarom hebben wij als parlementariërs de handschoen opgepakt en zelf een voorstel geschreven. Hiermee starten we een Europese beweging die aan Canada duidelijk moet maken dat wij deze gruwelijke jacht niet langer tolereren.'


In de Verenigde Staten is wetgeving, die de handel verbiedt in (producten van) zeezoogdieren, reeds sinds 1972 gerealiseerd. België en Luxemburg hebben sinds twee jaar een vergunningstelsel ingesteld waarbij de invoer van zeehondenproducten strak aan banden is gelegd. Over een Belgisch algeheel verbod zal in het Vlaamse parlement in het nieuwe jaar een stemming plaatsvinden. Meerdere EU landen zoals Italië, Engeland en Duitsland zijn momenteel bezig met initiatieven op het gebied van importverboden.


In1983 is door de Europese Gemeenschap een verbod op de import van huiden van zeer jonge zeehonden ingesteld. In 1989 kreeg het een definitief karakter. Het Europese importverbod leidde tot een jachtverbod in Canada, een wereldwijde afname in de vraag naar zeehondenproducten en een aanzienlijke daling van het totaal aantal zeehonden dat in de daaropvolgende 15 jaar werd gedood.


Echter, de afgelopen jaren heeft de Canadese regering de jachtquota na 15 jaar weer sterk verhoogd. De Canadese regering bepaalde dat in 2003, 2004 en 2005 bij elkaar 1 miljoen zeehonden mochten worden gedood. Het nieuwe managementplan, waarbij nieuwe quota voor 2006 bekendgemaakt zullen worden, zal naar verwachting in het begin van het nieuwe jaar gepubliceerd worden.
Daarom gaat het voorstel van de PvdA en de VVD verder dan het eerdere Europese importverbod. De PvdA en de VVD willen de import van zeehondenproducten van alle leeftijden verbieden.




Partij van de Arbeid