Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 19 December 2005

(
Leiden Paragnost aangehouden
De recherche van Leiden van het politiekorps Hollands Midden heeft na onderzoek een 23-jarige man uit Den Haag aangehouden wegens diefstal.

In juli dit jaar deed een inwoner van Leiden bij de politie aangifte van diefstal van een geldbedrag. De Leidenaar had gereageerd op een advertentie in de krant waarin een man zich voordeed als paragnost. De Leidenaar maakte een eerste afspraak met de paragnost. Deze afspraak verliep na wens, waarna een tweede afspraak volgde.

Bij de tweede afspraak moest de Leidenaar op aangeven van de paragnost een geldbedrag in huis halen. Dit geldbedrag zou de paragnost als meditatiemiddel gebruiken, zo was zijn verklaring. De verdachte wist echter tijdens de tweede afspraak het geld door middel van een wisseltruc weg te nemen. De Leidenaar kwam pas na afloop van de afspraak erachter dat zijn geld gestolen was, de verdachte was inmiddels gevlogen.

De politie startte na het opnemen van de aangifte direct een onderzoek. Tijdens het onderzoek werden de kranten op advertenties doorgenomen. Donderdag 6 december stond wederom een advertentie van de paragnost in de krant. De recherche belde met het opgegeven telefoonnummer en maakte een afspraak met de man.

De afspraak vond het afgelopen weekend plaats op het Stationsplein in Leiden waar de verdachte onmiddellijk door de politie werd aangehouden. De man is door de Leidenaar herkend en zal woensdag voorgeleid worden aan de rechter-commissaris.

Vermoedelijk zijn meerdere mensen door de verdachte op dezelfde wijze bestolen. De politie vraagt benadeelden zich te melden. Dit kan via het algemene telefoonnummer 0900-8844 waar gevraagd kan worden naar de recherchecoördinator van Leiden. De politie waarschuwt voor dergelijke praktijken en wijst erop dat niet zomaar iedereen, waarmee contact is gelegd via een krantenadvertentie, te vertrouwen is. Vraag altijd naar een identiteitsbewijs en wees alert op vreemde zaken.

--- einde bericht ---


---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --