Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Wetenschapswinkel Rechten

20 december 2005

Wettelijke voorwaarden 'webshoppen' vaak onbekend

Juridische checklist voor webwinkels

Het aantal consumentenbestedingen op internet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Voor ondernemers die willen inspelen op deze gunstige marktontwikkeling kan het beginnen van een webwinkel daarom aantrekkelijk zijn. De webwinkelier moet echter wel rekening houden met een groot aantal wettelijke verplichtingen. De Wetenschapswinkel Rechten heeft een checklist ontwikkeld waarmee een ondernemer in één oogopslag ziet waaraan hij moet voldoen. Uit het onderzoek blijkt dat een aantal webwinkels er nu nog bedenkelijke voorwaarden op na houdt, waarbij wettelijk vastgelegde consumentenrechten worden beperkt of ontnomen.

Onderzoeker Daan Smits van de Wetenschapswinkel Rechten heeft in kaart gebracht met welke juridische aspecten een webwinkelier rekening moet houden. Smits: 'De wetgeving die van toepassing is op de elektronische handel is divers en erg uitgebreid. Doordat de juridische kennis, nodig voor het exploiteren van een webwinkel, bij de (kleine) ondernemer vaak ontbreekt, kan men het overzicht aan toepasselijke regels verliezen.' Smits heeft daarom speciaal voor webwinkeliers een checklist ontwikkeld. Een ondernemer ziet hiermee in een oogopslag waaraan hij moet voldoen.

Zo dient de webwinkelier bijvoorbeeld allereerst algemene informatie over de webwinkel te verschaffen. Hoewel de algemene informatieverplichtingen eigenlijk een zeer beknopte hoeveelheid informatie omvat, blijken sommige webwinkels deze informatie ergens in de algemene voorwaarden te verstoppen. Een overtreding van de algemene informatieverplichting is strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten en kan dus een boete betekenen voor de webwinkelier.

Orderbevestiging

Ook dient de webwinkelier een orderbevestiging te sturen aan de koper. Smits: 'Het is daarom aan te bevelen om voor de webwinkel een bestelproces in te richten, bestaande uit duidelijke en veilige stappen. Zo kan onenigheid over de bestelling worden voorkomen en vermijdt de webwinkelier het risico dat hij zijn verplichtingen niet nakomt.'

Daarnaast is het aan te bevelen om de consument, voordat hij een bestelling kan plaatsen, eerst de mogelijkheid te bieden om de algemene voorwaarden te downloaden of te printen. Zo kan de webwinkelier aan zijn informatieverplichting voldoen voordat de overeenkomst tot stand komt, en is hij niet verplicht om daarna nog informatie te bevestigen.

Ontbinden overeenkomst

Een consument mag een een online overeenkomst zonder opgaaf van redenen ontbinden. De webwinkelier is in dat geval verplicht om bijvoorbeeld goederen terug te nemen, en mag hij voor de ontbinding geen kosten rekenen. De consument draagt alleen de kosten voor het terugzenden van de goederen. Nu worden nogal eens administratiekosten in rekening gebracht. Smits: 'Wanneer de webwinkelier niet voldoet aan bepaalde informatieverplichtingen heeft dat als gevolg dat de herroepingstermijn van de consument wordt verlengd tot drie maanden of dat de consument de overeenkomst kan ontbinden zolang deze informatie niet wordt verstrekt. Dit brengt in ieder geval onaangename risico's met zich mee voor de webwinkelier.'

Opdrachtgever

Het project is uitgevoerd in opdracht van Unité, het Utrechts netwerk voor innovatie en technologie heeft als doel het stimuleren van innovatie en technologie in de provincie Utrecht. Unité is een samenwerkingsverband van onder meer Universiteit Utrecht, Hogeschool van Utrecht, Kamer van Koophandel, Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht. De onlangs opgerichte Taskforce Innovatie Regio Utrecht heeft inmiddels de taken van Unité overgenomen.

Meer informatie

'Elektronisch zakendoen voor de webwinkelier'. Auteur: D.C. Smits, ISBN 90-5213-135-X, 80 p, prijs ¤ 12,50,-

Uitgever: Wetenschapswinkel Rechten, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl. Samenvattingen en recensie-exemplaren zijn beschikbaar. Tevens is de checklist gratis op te vragen bij de wetenschapswinkel.

Voorlichter Rebecca van Musscher, (030) 253 7291, r.vanmusscher@law.uu.nl of Roy Meijer (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt wetenschappelijk juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit organisaties. De Wetenschapswinkel is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.