Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

20 december 2005

Honours onderwijs UU valt in de prijzen

Maar liefst drie van de zeven gehonoreerde experimenten op het gebied van selectie in het hoger onderwijs zijn afkomstig van de Universiteit Utrecht. Het gaat om het Utrecht Law College en de honours programma's culturele antropologie en geowetenschappen. Dit blijkt uit het advies van de commissie 'Ruim baan voor talent', dat inmiddels door staatssecretaris Rutte is overgenomen. Het advies gaat gepaard met de toekenning van een subsidiebedrag om de experimenten verder vorm te geven.

'Ruim Baan voor talent' is gericht op het selecteren en honoreren van experimenten bij opleidingen met erkende, duidelijke meerwaarde. Deze tweede ronde 'Ruim Baan voor talent' richt zich op honours programma's. Honours programma's bieden een uitdagend opleidingsprogramma voor extra gemotiveerde studenten in een inspirerende academische omgeving. De commissie selecteerde 14 voorstellen uit 55 honours programma's door universiteiten en hogescholen. Bij de selectie is met name gelet op academische vorming en de topkwaliteit van docenten.

Utrecht Law College
Het programma van het Utrecht Law College beloopt van het eerste tot en met het derde jaar van de bacheloropleiding. Specifiek is de directe band met de juridische praktijk. De academic community is gegarandeerd door een begeleiding van een vast team docenten, ondersteund door praktijkbeoefenaars uit de togaberoepen. Docenten worden geselecteerd op basis van langdurige onderwijservaring en uitstekende evaluaties.

Honours programma geowetenschappen
Het honours programma van sociale geografie is één van de oudste in Europa. De faculteit Geowetenschappen gaat het programma nu faculteitsbreed invoeren. Het programma heeft tot doel om ervaring in wetenschappelijk onderzoek te verdiepen en de betrokkenheid bij de academische gemeenschap te vergroten. Tevens gaat het in dit programma om extra ervaring bij maatschappelijke dienstverlening en een verdieping van persoonlijke vaardigheden. Een speciale seminar-reeks stimuleert de academic community. Docenten zijn speciaal getraind voor het honours onderwijs.

Honours programma culturele antropologie
Dit programma vindt plaats in het tweede en derde bachelorjaar en bestaat uit extra cursussen, master classes en een summer school. Aan een academic community wordt gewerkt o.a. door intensieve invulling van student assistentschappen. Iedere student krijgt een tutor. Alleen docenten met hoge evaluaties worden ingezet.

Meer informatie
Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl